Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİK REFLÜSÜNÜN NEDENİ HORMONLAR

HAMİLELİK REFLÜSÜNÜN NEDENİ HORMONLAR

Mide de yanma, bulantı ve mide suyunun ağıza gelmesi... Reflü hamilelik sürecinde birçok anne adayının ortak derdi. Hamilelik reflüsü ne büyüyen karınla ne de çocuğun saçı ile alakalı. Tek nedeni hormonlar! Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Avşar bizi hamilelik reflüsü ile ilgili bilgilendirdi.


Gebeliğe bağlı bulantı ve kusma özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde çok sık görülür. Reflü de gebelerde çok sık görülür ve bunları her zaman birbirinden ayırt edemiyoruz. Ama gebeliğin bulantı ve kusmaları genellikle 4. aydan sonra geriler. Reflü şikayetleri doğum eylemine kadar devam eder. Doğumdan sonra ise giderek hafifler ve kaybolur.

Reflünün nedeni yalnızca göbek değildir. 3 aylık bir bebeğin boyutu 9-10 santimdir. Böyle bir hacim, mekanik olarak reflü oluşturamaz. Demek ki başka faktörler sorumludur. Buradaki asıl neden hormonlardır, özellikle de kadınlık hormanları östrojen ve progesterondur. Reflü daha çocuk ufakken başlar ve bu şekilde devam eder. Hamilelikte reflü sıklığı yüzde 30-50'dir. Genellikle kadınlardaki ilk reflü atağı hamilelikte başlayabilir. Reflüsü olan kadın, hamile kalınca şikayetleri ağırlaşabilir.

TEDAVİSİ BEBEĞE ZARARLI MIDIR?
Gebelik sırasında hiçbir medikal ilaç almadan sadece önlem alsanız bile, doğumdan sonra reflü giderek düzelir ve kaybolabilir. Doğumdan sonra hiçbir arıza bırakmaz. Reflünün varlığı bir hamile için doğumu zorlaştırmaz. Zaten gebelikte izin verilen medikal ilaçlar günü kurtarır. Var olan şikayetleri giderir.

Hamilelerde de diğer reflülerde olduğu gibi önce bazı önlemleri tavsiye ediyoruz. Hastalara, dolu mideyle uzanmamaları, sık ama az yemeleri ve yataklarının gövde kısmını uzatmaları gibi tavsiyeler veriyoruz. Bu önlemlerle düzelmeyen hastalar için ise en güvenli ilk adım antiasitlerdir. Hamilelere ilaçlar kesinlikle jinekolog ve gastroenterolog eşliğinde önerilmelidir. Hamilelerde cerrahi tedaviyi ya da endoskopik tedavileri düşünmeyiz.


HAMİLELİKTE REFLÜ RİSKİ ARTIYOR!
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hamdi Koçer:
Gebelikte artan kadın üreme hormonu progesteron yemek borusunun ucundaki kapakçığın kapanma basıncını düşürür; bu da gebe kadınlarda reflü şikayetine neden olur. Her yaşta görülebilen ve kronik bir hastalık olan reflü gebe kadınların 3’te 2’sinde görülüyor. Gebelik ilerledikçe karın içi basıncı ve bunun mide üzerinde oluşturduğu baskı artıyor bu baskıda reflüye bağlı yakınmaları arttırıyor. Hastaların çoğunda yakınmalar ilk veya ikinci üç ayda başlıyor. İlerleyen aylarda yakınma sıklığı ve derecesi artarak ilerliyor. Gebelik sırasında ortaya çıkan mide reflüsü genel olarak hafif seyreder. Doğum sonrasında da yakınmalar kaybolur. Ciddi reflü komplikasyonları ise çok nadir görülür. Bu nedenle gastroskopi ve diğer ileri tanı yöntemleri genellikle gerekli olmaz.


İLERİ YAŞTA ANNELER ŞANSLI
Kişinin daha önce reflü yakınmaları bulunması ve önceden doğum yapmış olması gebelik reflüsü için risk faktörleri arasında sayılıyor. İleri annelik yaşı ise gebelik sırasında mide reflüsünden koruyucu bir etki yapıyor. İleri yaşta anne adayı olan gebelerde reflü yakınmaları ya hiç gözükmüyor ya da daha hafif seyrediyor.


REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN
- Çikolata, narenciye ve suları, domates ve domates ürünleri, hardal, sirke, naneli gıdalar, baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak durun.
- Kafeinli içecekler (kahve, çay, kola) kapakçık basıncını düşürdüğünden önerilmez.
- Alkol kapakçık basıncını düşürüp reflü oluşmasını kolaylaştırır.
- Seyrek ve çok yemek yerine, küçük miktarlarda ve sık yemek yiyin.
- Hızlı değil yavaş yemek yiyin, lokmalarınızı uzun süre ve iyice çiğneyin.
- İstirahat için uzanmak yerine, arkası kısmen yatan rahat bir koltukta dik oturmak önerilir.
- Yatmadan en geç 3 saat önce yemek yemeyi bırakın.
- Gebelikte çok su ve sıvı alınmalı. Ama bu sıvıları öğünler sırasında değil, öğün aralarında almanız mideyi çok şişirmeyip kapakçığa daha az basınç yükleyecektir.
- Gevşek, bol ve rahat kıyafetler seçin. Bel ve karın bölgesini sıkacak giyecek ve aksesuvarlar kullanmayın.
- Yatarken belden kıvrılmak yerine, dizleri bükerek yatmak mideye daha az basınç yapar.
- Gebelik sırasında sigara içilmeyin. Diğer zararlarının yanında sigaranın reflü yakınmalarını da arttırdığı biliniyor.
- Önerilen miktardan fazla kilo almamaya özen gösterin. Fazla kilo da sizi zorlar ve reflüyü tetikler.


 

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.