Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE HANGİ AŞILAR YAPILMALI?

HAMİLELİKTE HANGİ AŞILAR YAPILMALI?

Önlenebilir hastalık ve ölümlerin azaltılmasındaki en önemli etkenlerden biri annenin, fetüsün ve yenidoğanın aşılanmasıdır. Aşılama anne ve fetüsün sağlığını korurken aynı zamanda geçen pasif antikorlar sayesinde, yenidoğanın ilk 6 ayında enfeksiyonlardan korunması sağlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Senai Aksoy hamilelik sırasında yapılması gereken aşıları anlatıyor.


Hamilelik esnasında inaktif (ölü) virüs ya da bakteri ve toksoid kullanılarak yapılan aşılamaların anne adayı ve bebek için bir risk oluşturmadığı biliniyor. Ayrıca emzirme dönemi boyunca da aşılama yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur.

Hamilelerde aşılama genellikle 2. trimesterden itibaren yapılır. Aşılamadaki en önemli amaçlar şöyle sıralanabilir:

• Hamilelik sırasında fetüste konjenital malformasyon.
• Büyüme geriliği, ölü doğum ve nörolojik arazlara sebep olan enfeksiyonlardan korumak.
• Erken doğum eylemini azaltmak.
• Hamilelikte daha şiddetli seyreden hastalıklardan anneyi korumak (influenza, hepatit B vb).
• Yenidoğan enfeksiyonlarını azaltmaktır.

HEPATİT B AŞISI:
Taşıyıcı annelerin bebeklerine doğum esnasında hastalık bulaştırmaları mümkün. Bu nedenle hepatit B taşıyıcı annelerin bebeklerine doğar doğmaz ilk 12 saat içerisinde hepatit B aşısı ve immunglobulini uygulanmalı. Eşi hepatit B taşıyıcı olan anne adayları hamileliğe kadar aşı yaptırmamışsa hamilelikte mutlaka aşılanmalı.

İNFLUENZA (GRİP) AŞISI:
Grip aşısı her yıl oluşan antijene göre hazırlanan ölü virüs aşısıdır. Hamilelikte grip aşısı yaptırmanın herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Ayrıca grip aşısı emzirme döneminde de güvenle yapılabilir. Hamileliğinin 2. ve 3. trimesterini grip mevsiminde geçirecek olan tüm anne adaylarına grip aşısı yaptırmaları önerilir.

TETANOZ AŞISI:
Daha önce aşı yaptırmamış anne adaylarının hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz tetanoz aşısı yapılır. İlk aşıdan 6 ay sonra üçüncü doz verilir. Daha önce tetanoz aşıları serisini tamamlamış hamilelere aşısının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiş ise tek doz aşı yapılır. Yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz yüzde 60 ölümcül olacağından, hastalığın önlenmesi için tetanoz aşısı çok önemlidir.


 

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.