Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BAHAR HAMİLELERİ YORUYOR!

BAHAR HAMİLELERİ YORUYOR!

Hemen herkesin mevsim dönüşlerinde hissettiği bahar yorgunluğuna bağlı şikayetleri yeterli besin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroid bezinin fonksiyon bozuklukları, kalpte ritim bozuklukları, kronik hastalıklar ve aşırı sigara kullanımı gibi faktörler arttırırken; hamileler bu durumdan iki kat fazla etkileniyor.


Yoğun gebelik hormonları etkisi altında olan anne adaylarının kendisini normalden daha fazla halsiz, isteksiz ve sinirli hissedebileceğini belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, hamileler için önerilerde bulundu.
 
Güneşli bahar günleri; halsizlik, eklem ağrısı, sürekli uyku isteği ile kendini gösteren bahar yorgunluğunu da beraberinde getiriyor. Hemen hemen herkesin hissettiği bahar yorgunluğu hamile kadınları ise iki kat daha fazla etkiliyor.

Bu dönemde gebeliğin devamını sağlayan progesteron hormonunun kadınların mutsuz hissetmesine neden olmaktadır. Vücut su tutar, bağırsak hareketleri yavaşlar, el ve ayaklarda şişlik olur. Kişiler isteksiz ve iş hayatındaki streslere karşı daha tahammülsüzdür. Bu ruh durumu içinde bulunan kişide baharın gelmesiyle oluşan hormonal değişiklikler kendini daha fazla belli eder. Hamilelik hormonları durumu tetiklemez, sadece var olan tabloyu ağırlaştırır. Sadece bahar yorgunluğu değil, gebeliğin kişiye yüklediği stres, bilinmezlik, sağlıklı bir çocuğa sahip olunup olunmayacağı dair yaşanan endişeler, hem çalışan hem de ev işlerini yapan gebe kadının normalden fazla harcadığı enerji gibi faktörler de önemlidir. Hamilelik kaynaklı yorgunlukla bahar yorgunluğunu birbirinden tamamen ayrıştırmak mümkün değildir. Hava anlamında kadının yaşadığı şehir değil yaşanan hayatın kalitesinin önemlidir.
 
KISA BİR TATİL İYİ GELİR
Tablonun normal sınırların dışına çıkması yani gebenin isteksiz, mutsuz, çevresine karşı kırıcı, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştiremeyecek kadar halsiz olması durumunda  biyokimyasal parametreler ideal seviyeye getirilmelidir. Bu gibi durumlarda spor aktiviteleri ile ruhsal gerginlik azaltılmalı ve aile içi ilişkiler desteklenmelidir. Ayrıca çevre değişikliğine gidilebilir, bir süreliğine tatile çıkılabilir.

ANNE ADAYLARINA RAHAT BİR YAZ İÇİN BESİN ÖNERİLERİ
Yaz aylarında genel olarak daha hafif gıdalar tüketilmelidir. Ana kural; sık aralıklarla, az az yemek tüketmektir. Uzmanların önerileri şu şekildedir;
-Sulu gıdalar, sebze, meyve ağırlıklı beslenilmelidir.
-Tavuk, kırmızı et, haftada en az 2 kez balık yenmelidir.
-Komposto, çorba gibi sulu gıda tüketimi artırılmalıdır.
-Günde en az 2.5-3 litre sıvı tüketilmelidir.
-Kızartma, ağır, yağlı gıdalar, çok miktarda karbonhidrat alınmamalıdır.
-Sindirimi zor yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
-Yemek saatlerine mutlaka uyulmalıdır. Günde 3 öğün ana yemek, ara öğünlerde de mutlaka yoğurt, meyve, ufak sandviçlerle desteklenmelidir.
-Yemeklerden sonra mümkünse 10-15 dk. hafif tempolu bir yürüyüş veya kısa süreli istirahat etmek faydalı olacaktır


DIŞARI ÇIKILAN SAATLERE DİKKAT!
Gün içerisinde havanın çok sıcak olduğu saatlerde tercihen dışarıya çıkılmaması gerekmektedir ve mümkün olduğu kadar kapalı ve iyi havalandırılmış ortamlarda bulunulmalıdır. Eğer mutlaka dışarıya çıkmak gerekiyorsa sabahın erken saatleri (08.00-10.00 arası) veya akşamüzeri saatleri (17.00-19.00 arası) tercih edilmeli ve dışarıya çıkarken açık renkli, bol, rahat kıyafetler giyilmelidir. Bol sıvı tüketilmeye çalışılmalıdır. Sıcak saatlerde dış ortamda bulunulacaksa mutlaka güneş kremleri ile korunulmalıdır.

BABALAR YAPICI OLMALI!
Gebelikte babaya önemli görevler düşüyor, baba adaylarının her konuda anne adayına yardımcı olmaları gerekiyor. Gebenin içinde bulunduğu hormonal ortam, ev ve işin yüklediği stres, yorgunluk gebeyi eskiden olduğundan daha fazla halsiz, alıngan, sinirli yapacaktır. Bunun için baba adayı anneye mutlaka anlayışlı davranmalıdır ve bunun geçici bir süre olduğunun bilinci içinde olmalıdır. Bu süreçte verilecek destek ile anne adayına sağlanan iyilik hali, yine pozitif enerji olarak baba adayına dönecektir.

BAHAR YORGUNLUĞUNU DAHA RAHAT ATLATMAK İÇİN GEBELERE ÖNERİLER
- Daha sakin bir hayat tercih edilmelidir.
- Hem çevresel, hem evsel, hem de işsel sıkıntılar azaltılmalıdır.
- Gün içindeki iş planları daha az olacak şekilde düzenlenmelidir.
- Kendine ait daha fazla ve daha kaliteli bir zaman yaratılmalıdır.
- Sabah akşam 30-40 dakika temiz havalı bir ortamda yürüyüş ve yoga, plates gibi hem vücudu hem ruhu stresten uzaklaştıracak sporlar yapılmalıdır.


HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.