Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE DİŞ BAKIMI İHMALE GELMEZ!

HAMİLELİKTE DİŞ BAKIMI İHMALE GELMEZ!

Hamilelik öncesi ve sırasında anne adaylarının ağız ve diş sağlığı hakkında bilmesi gereken konuları Diş Hekimi Dt. İmren Hocaoğlu’na sorduk.


Hamilelik planlanıyorsa, nasıl öncesinde bazı testler yaptırıp vücudumuzu hamileliğe hazırlıyorsak, aynı şekilde diş hekimine de başvurulmalıdır. Detaylı bir muayene sonrası gerekiyorsa röntgen ile tespitler yapılmalı ve ideal ağız hijyeni ile hamileliğe hazırlanılmalıdır. Mevcut dişeti hastalıklarını ve çürükleri tespit edip, hamilelik süresince problem çıkarabileceği düşünülen tüm dişlerin tedavileri yapılmalıdır. Şüpheli 20 yaş dişlerinin çekimini önerilmektedir.

HAMİLELİK SIRASINDA DİŞ TEDAVİSİ İÇİN EN UYGUN ZAMANLAR HANGİ AYLARDIR? NEDEN?
İkinci üç aylık dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri vb. pek çok tedavinin yapılması için en uygun olan dönemdir.

Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin organları gelişme aşamasındadır. Bu safhada neden olunan bir bakteriyemi bebeğin organ gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmekte, gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilmektedir. Fakat ağrıya sebep olmuş ve müdahale edilmediğinde daha çok zarara neden olabilecek durumdaki dişlerin çekim, kanal tedavisi gibi acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlarında, çekinmeden diş hekimine gidilmelidir.

Üçüncü üç aylık dönemde ise bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır. Anne koltuğa rahat oturamaz ve aşırı stres erken doğuma neden olabilir. Aynen ilk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışında diş hekimi müdahale etmeyecektir.

HAMİLELİKTE DİŞ RÖNTGENİ ÇEKTİRMENİN BİR ZARARI VAR MIDIR?
Bu dönemde tedavi için çok gerekli ise ağız içinden 1-2 film alınabilir. Her ne kadar diş hekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine çok yakın değilse de gelişmekte olan bebeğin ışın almasını önlemek için mutlaka kurşun önlük kullanılması gerekir. Yine de ilk üç ay film çekilmesinden kaçınmak gerekir.

HAMİLELİKTE DİŞ TEDAVİSİ İÇİN ANESTEZİ YAPILABİLİR Mİ?
Özel anestezik solüsyonlarla anestezi uygulanıp ağrı engellenerek her türlü girişim yapılabilir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİŞ ÇÜRÜMELERİ ARTAR MI?
Hamileliğin ilk dönemlerinde yoğun olarak görülen bulantı ve kusma nedeniyle ağızda asidik bir ortam oluşur ve yine aynı sebepten ağız bakımı da zorlaşır. Böylece, dişler çürümeye daha yatkın hale gelebilirler.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİŞ KAYIPLARI YAŞANIYOR MU?
Hamilelik bilinenin aksine diş kaybına neden olmaz. Hamilelik döneminde diş kayıpları yaşanmasını hamileliğe değil, diş bakımına yeterli önem verilmemesine veya geçmişe ait sorunlara bağlıdır.

Dişeti iltihabı dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Her gün tüm dişlerde diş ipiyle temizlik işlemi de yapılmalıdır. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız, su veya anti-plak ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır.

BESLENME HAMİLELİK DÖNEMİNDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI NASIL ETKİLER?
Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Diş hekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivtis gelişimini önler.

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.