Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE VAJİNAL ENFEKSİYONA DİKKAT!

HAMİLELİKTE VAJİNAL ENFEKSİYONA DİKKAT!

Anne adaylarını bekleyen en büyük tehlikelerden biri de kadının vajen ve anal bölgesine yerleşen bir tür bakteri olan grup B Streptekoklar (g-BS). İhmal edilmesi halinde doğum sırasında anneden çocuğa geçen bu bakteriler, bebeklerde ciddi problemlere yol açıyor.


Grup B Streptekokların sağlıklı kadınların yaklaşık yüzde 15-40’ında görülüyor. Dr. Aytaç Keskineğe, anne adaylarını yapılacak basit bir testle grup B Streptekok taşıyıp taşımadıklarını öğrenmelerinin mümkün olduğunu söylüyor.

Yapılan araştırmalarda yaklaşık her 1000 doğumdan birinde bu enfeksiyona bağlı ciddi komplikasyonlar geliştiği saptandığını belirten Dr. Aytaç Keskineğe, “g-BS özellikle hamilelik döneminde kadınların genital bölgesinde hızla yayılan bir bakteri türü. Çalışmalarda, g-BS taşıyıcısı olduğu tespit edilen her 100 annenin birinde doğum sırasında bebeğe enfeksiyonun bulaştığı saptandı. Nadir bir enfeksiyon olmakla beraber bebekte çok ciddi zararlara sebep olduğu için yurtdışında birçok klinikte doğum öncesi rutin tarama testleri içerisine dahil edildi” diyor.

B Streptekoklar (g-BS) ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi Dr. Keskineğe’ye sorduk.
 
-g-BS taşıyıcısı olunduğu nasıl anlaşılır?
g-BS testi hamileliğin 35–37’nci haftasında yapılıyor. Bu dönemler dışında yapılan test annenin enfeksiyonu taşıyıp taşımadığı hakkında yeterli bilgi vermiyor. Testin sonucu 2 gün içerisinde alınıyor. Amerikan Pediatri Cemiyeti de g-BS taramasının yapılmasını öneriyor.
 
-g-BS anneye nasıl bulaşır?
g-BS normal şartlarda vajen ve bağırsağa yerleşen ve bu bölgelerde çoğalan bir bakteri türü. Cinsel yolla bulaşmıyor. Anne adayında herhangi bir klinik belirti ve şikâyete sebep olmuyor. Normal sağlıklı bireylerin yaklaşık yüzde 15-40’ında bulunuyor.
 
-Eğer g-BS testi pozitif çıkarsa?
Mutlaka her taşıcı annenin bebeğinde g-BS enfeksiyonu görülecek diye bir şart yok. Ama yine de hem doktorun hem de anne adayının bu riskle ilgili gerekli tedbirleri alması gerekiyor.

-Bebekte g-BS enfeksiyonu riski ne zaman ortaya çıkıyor?
Hamileliğin 37’inci haftasından önce zarların yırtılması durumunda, yine doğumdan 18 saat veya daha önce zarların yırtılması, doğum öncesi dönemde ateşin yükselmesi ve daha önceki doğumlarda g-BS enfeksiyonu görülmüş olması durumda.
 
-Bebeği g-BS enfeksiyonundan nasıl koruyabiliriz?

Testi pozitif olan annelerde, bebeği bu riskten korumak amacıyla bazı durumlarda koruyucu olarak antibiyotik kullanılması öneriliyor. Bu durumda anne adayı jinekologu ile temasa geçerek tedavi ve süresi hakkında gerekli bilgileri alabilir. Testi pozitif anne adayları enfeksiyon riski için doğuma kadar belirli aralıklarla takip ediliyorlar.
 
-g-BS bebeği nasıl etkiler?
Enfeksiyon erken tip ve geç tip olarak iki şekilde kendini gösteriyor. Erken tip enfeksiyon doğumu takip eden 5 gün içerisinde görülüyor. Bebekte, nefes alma zorluğu, kan basıncı ve kalp atımında düzensizlik, böbrek problemleri, hazımsızlık, yaygın iltihap, zatürreye ve menenjite neden oluyor. Geç tip enfeksiyon ise doğum takip eden 7’nci gün ve 6 ay arasında görülüyor. Erken enfeksiyona göre daha ciddi bir seyir izliyor. Bebeklerde menenjit, kemik ve eklem iltihapları, kalp enfeksiyonlarına yol açıyor.
 
-g-BS enfeksiyonu ne kadar önemli?
Bebekte yaygın iltihap, menenjit ve zatürreye sebep olduğu için çok önemli.

-Eğer test pozitif çıkarsa bebek kesin hastamı oluyor?
g-BS taraması pozitif anne adaylarının yaklaşık 1/100’ünde bebekte g-BS’ye bağlı etkiler ortaya çıkıyor. Bu durumda kişilerin jinekologlarıyla temasa geçerek tedavi olması gerekiyor. Doktor kontrolü olmadan bilinçsizce antibiyotik kullanmak hem yeni doğan bebekte hem de anne adayında ciddi problemlere sebep olacağından tedavi mutlaka doktor gözetiminde yapılmalı.

-g-BS testini yaptırmak zor mu?
Bu testin hiçbir zorluğu yok. Anne adayının jinekologu tarafından alınan vajinal sürüntünün laboratuarda incelenmesiyle sonuç alınıyor.

HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.