Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOĞUMDAN SONRA GÜZELLİK MESELESİ...

DOĞUMDAN SONRA GÜZELLİK MESELESİ...

Bir bedenden yeni bir bedenin oluşması gerçek bir mucize! Annelik kadınların hayallerini süsleyen, onları çok mutlu eden bir duygu olmasına rağmen, pek çok kadın doğum ve sonrasında vücudunun yeni şekli ile ilgili kaygılar yaşıyor. Değişen beden yapısı, eskiye oranla bozulan ve deforme olan bölgeler, anne olmanın ardından kadınları üzen bir sürece dönüşebiliyor. Doğum sonrası dönemde güzellik konusunda merak ettiklerinizi Prof. Dr. Deniz İşcen’e sorduk.


- Doğum sonrasında pek çok kişide görülen depresyonda, vücuttaki deformasyonun ne gibi rolü var? Plastik cerrahi kişinin bu depresyondan kurtulması için faydalı oluyor mu?
Doğum sonrası depresyonun nedenleri sayılırken yaşanan büyük karmaşa ile değişen hormonlarla birlikte bozulan beden yapısının yarattığı üzüntüler ve kadının yeni hayat biçimine, sorumluluklarına uyum sağlamakta zorlanması önemli faktörlerdir. Kendi bedeninden yeni bir beden oluşturacak kadın, zamanla bedenindeki değişiklikleri fark ediyor ve şaşkınlığa uğruyor. Hatta bazen bu değişiklikler kişide paniğe yol açıyor. “Hep böyle mi kalacağım?“  korkusu baş gösteriyor. Tıp fakültesinde öğrenciyken bir hocamız hamileliği anlatıp “Aslında” demişti, “Hamilelik fizyolojik bir hastalıktır.” Bilindiği gibi fizyolojik sözü, bedenin doğal döngüsünü ifade eder. Oysa gebelik anne vücudunun döngüsünü bir hastalık boyutunda etkiliyor, kişi kendine bedensel ve ruhsal olarak yabancılaşıyor. Bozulmalar kişinin hayatını etkileyecek kadar belirginse ve egzersiz gibi önlemlerle arzu edilen düzelmeler sağlanamıyorsa, doğru plastik cerrahi uygulamaları ile kişiye özgüvenini yeniden kazandırmak, hatta eşi ile ilişkilerini dahi düzeltecek değişimlerle evliliğe olumlu katkıda bulunmak mümkündür.

DERİ İÇİN ÖNLEM ÖNCEDEN ALINMALI
- Hamilelik döneminden başlayacak olursak, doğum ve sonrasındaki deformasyonları en aza indirebilmek için neler önerirsiniz?
Bedendeki değişiklikler her ne kadar yavaş yavaş gerçekleşse de, bu değişimin doğum sonrasını daha az etkilemesi için hamilelikte doktor kontrolünde, gereğinden fazla kilo almadan ve genişleyen deriye yağlı masajlar yaparak kalıcı hasarı azaltmak mümkün. Özellikle çatlakların tedavisinde, en iyisi başından çatlağın oluşmasını engellemektir. Eğer gebeliğin başından itibaren deri esnekliği arttırılabilirse, bu etki en aza indirilebilir. Tabii burada derinin özellikleri de söz konusu. Çünkü genetik etkiler daha fazla çatlamaya neden olabiliyor. Yine de yağlı masajdan vazgeçmemek gerek. Sarkmalar bir ölçüde egzersizle önlenebilir. Bölgesel yağlardan ise, derhal başlanılan uygun bir egzersiz programı ile kurtulmak mümkün olabilir.

- Yağlı masaj derken herhangi bir yağla masaj uygulamaktan mı bahsediyoruz yoksa farklı bir yağ mı kullanmak gerekiyor?
Bu konuda en çok bebe yağları ve badem yağını öneriyoruz, tabii ki hergün bir yenisi geliştirilen kozmetik kremleri de uygulamak mümkün.

İLK 1 YIL MUTLAKA BEKLENMELİ!
- Hamilelik ve doğum sonrasında kadın vücudunda en çok hangi bölgeler bozuluyor? Ne gibi uygulamalar önerirsiniz? Yeni doğum yapmış kişilerin plastik cerrahi uygulamalarından yararlanabilmesi için ne kadar süre geçmesi gerekiyor? Yeniden doğum yapmayı planlayanların göz önünde bulundurması gereken noktalar var mı?

Bedeni üzerinde bunca değişikliği dokuz ay gibi kısa bir sürede yaşayan kadın kendine yabancılaşır. Bunu doğum sonrasında atlatmayı başaramayan hanımlar bir süre sonra plastik cerrahlardan yardım alabilirler. Bu yardım asla hemen sezaryen sonrasında yapılacak bir karın ameliyatı veya süt verirken yapılacak meme ameliyatları olmamalıdır. Çünkü vücudun bu dönemde verdiği cevaplar bizim estetik amaçlarımıza uymamaktadır. Bu yüzden ilk bir yılda beklemeyi önemle belirtiyoruz. Yapılacak işlemler doğurganlığı, doğurabilmeyi ve emzirmeyi etkilemezler.

Karın kaslarının gevşemesi ve doğum sonrasında yeterince güçlenmemesi, derinin çatlamış ve gevşek olması, aşırı kilo alımı ile kalçalarda biriken yağlar annelerin en çok şikayet ettiği vücut bölgeleri... Sonuçta da, daha ilk aylarda “Bunlardan nasıl kurtulabilirim?” sorusuna cevap aramaya başlıyorlar. Oysa biz biliyoruz ki, gebeliğin yarattığı hormonal etki daha en az bir yıl sürecek ve biz bu süre içinde yaptığımız girişimlerde istediğimiz sonuca ulaşamayacağız. İşte bu yüzden, doğum sonrasında çok çok zorunlu olmadıkça anneye cerrahi olarak dokunmaktan kaçınırız. Bu süre annenin bebeğinden arta kalan zamanlarda daha çok egzersiz gibi, cilt bakımı gibi işlemlerle ve sabırla geçireceği bir süre olmalıdır.

İlk bir yıl içinde bu çabalar sonuç vermemişse ve hasta tekrar bir doğum düşünmüyorsa, karın ve yağlar için girişimlerde bulunabiliriz. Aslında bir sonraki doğumu engelleyen bir durum söz konusu olmasa da cerrahi ile alınacak sonuç yeni bir doğumla bozulacağı için bu durumda ameliyatı pek önermemekteyiz. Bu özellikle karından deri çıkarıp, kas diktiğimiz ameliyatlar ve meme ameliyatları için geçerlidir. Liposuction‘ı bile bir yıl geçmeden pek önermiyoruz. Çünkü deri eski esnekliğine henüz kavuşmamış oluyor. Aspirasyonla yağ alma yöntemi olan liposuction tekrar bir doğum yapılacak da olsa, isteniyorsa karın ve bacak yağları için uygulanabilir.

KÜÇÜK VE DİK GÖĞÜSLER İÇİN
Anneliğin ardından plastik cerrahtan en çok yardım istenen konulardan biri de; meme konusu. Kiminde meme emzirme sırasında çok büyüyebiliyor ve daha sonra eski haline dönmüyor. Bazen de süt verme sona erdiğinde memenin içi boşalarak sarkık bir torbaya dönüşüyor. Memeye estetik açıdan şekil vermek için mutlaka süt vermenin bitmiş olması gerek, bu silikon protez uygulamasında da, küçültme ve kaldırma ameliyatlarında da geçerli. Emzirme bittikten sonra özellikle hasta başka bir çocuk istemiyorsa ameliyatı öneriririz. Kararsız veya çok sonra bir doğum planlayan hastalarda ise meme şeklinin yeni bir gebelikle bozulabileceğini belirtmek gerekir. Uygulanacak silikon protezin veya küçültme ameliyatının süt vermeye herhangi bir etkisi yoktur. Burada belirtilmesi gereken nokta teknik olarak çok büyük memelere uygulanan farklı bir meme küçültme yönteminin zaten doğurganlık yaşındaki hanımlara uygulanmadığıdır.

PEKİ, YA VAJİNAL DEFORMASYON?..
- Vajinadaki bozulmalar plastik cerrahinin alanına giriyor mu? Bu konuda önerebileceğiniz uygulamalar var mı?

Normal doğum, vajeni de esneten bir olaydır. Zaman içinde buradaki dokular da eski boyutlarına ve esnekliğine kavuşurlar. Kadın-doğum uzmanları muayenede bu bulguları  tesbit eder ve hastanın buna bağlı idrar kaçırma şikayeti varsa, yine bu uzmanlık dalı tarafından daraltma işlemi gerçekleştirilir. Plastik cerrahlar, doğuma bağlı veya doğuştan olan dış genital organ şekil bozukluklarında bazı düzeltmeleri yaparlar.

- Doğum sonrasında yüz güzelliği için başvuranlar oluyor mu?
Ben meslek hayatımda doğum sonrasında erken dönemde yüz güzelliği için başvuran hasta görmedim. Belki de anneliğin güzelliği bütün kadınların yüzüne vuruyor, kadınlar bu dönemde yüz güzeli oluyorlar. Eğer doğum öncesinde özel bir şikayeti yoksa, kadınlar yüzlerindeki minik değişiklikler için daha sonraki yılları beklemeyi tercih ediyorlar.    
 

SAĞLIK & GÜZELLİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.