Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOĞUM SONRASI “SHEEHAN SENDROMU”NA DİKKAT!

DOĞUM SONRASI “SHEEHAN SENDROMU”NA DİKKAT!

Yorgunluk, depresyon, adet görememe, uyku problemleri, cinsel isteksizlik gibi şikayetleriniz doğum sonrasında uzun süredir devam ediyor mu? Doğum sonrası normal bir süreç olarak görülen bu belirtiler, aynı zamanda “Sheehan Sendromu”nun da belirtileri. Sheehan Sendromu’nu ve tedavi yollarını Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Akarsu anlatıyor.


“Sheehan Sendromu” kadınlarda doğum sonrasında yaşanan aşırı kan kaybı ve bunun sonucunda hipofiz bezine giden kanın azalması sonucunda ortaya çıkar. Hipofiz bezi iç salgı bezlerinin normal çalışmasını düzenleyen ve büyüme hormonu salgılayan önemli bir bezdir. İnsanın fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı olabilmesi için hipofiz bezinin düzenli olarak çalışması gerekir.

 Kadınlarda özellikle doğum sırasında meydana gelen aşırı kan kaybından dolayı yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler görülebilir, ancak bu belirtilerin uzun süre devam etmesi halinde “Sheehan Sendromu”ndan şüphelenilebilir. Sendrom, kadınlarda doğum sırasında yaşanan aşırı kan kaybı ve bunun sonucunda hipofiz bezine giden kanın azalması sonucu ortaya çıkar. Hipofiz bezine giden kanın azalması sonucunda hipofiz bezinde doku kaybı oluşur, bu da bezin az çalışmasına ve hormon yetersizliklerine neden olur. Hipofiz bezinin az çalışması sonucunda birçok iç salgı bezinde yeterli hormon üretilemez. Ayrıca büyüme hormonu eksikliği de oluşur. 

TEŞHİS VE TEDAVİ
Sonuçta, yorgunluk, depresyon, adet görememe, uyku problemleri, cinsel isteksizlik gibi belirtiler görülebilir. Doğum sonrasında kadınlar genellikle bu sendromun belirtileri olan yorgunluk, adet kanamalarının yeniden başlamamasını doğum sonrası belirtiler olarak görüp doktora başvurmuyor. Oysa, doğum sonrasında Sendrom belirtileri görülen kadınların bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanına başvurması gerekir. Böylece, yapılan tetkikler sonucunda hipofiz bezinin ne oranda zarar gördüğü ve buna bağlı olarak hormon dengesinin ne oranda bozulduğu tespit edilebilir.

“Sheehan Sendromu” tespit edilen hastalara hipofiz bezinin salgılamadığı hormonlar dışarıdan ilaç yoluyla verilir ve bu şekilde şikayetler ortadan kaldırılabilir.

DOĞUM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.