Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Azı karar çoğu zarar olsa da...
EBEVEYNLER İLLE DE ÇOCUĞUM BİLGİSAYAR KULLANSIN DİYOR!

EBEVEYNLER İLLE DE ÇOCUĞUM BİLGİSAYAR KULLANSIN DİYOR!

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 ülkede 5 bin 220 ebeveynin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, farklı ülkelerdeki ailelerin çocuklarının bilgisayar kullanımına yönelik görüş ve beklentileriyle ilgili ilginç ipuçları veriyor. Araştırmaya göre Türk aileler, çocuklarının gelişiminde bilgisayar kullanımının önemli yer tuttuğunu ve bilgisayar kullanmayı bilmenin, gelecekte çocuklarının iş sahibi olmasında önemli rol üstleneceğini düşünüyor.


Ailelerin çocuklarının bilgisayar kullanma alışkanlıklarına yönelik görüşlerini değerlendirmek amacıyla aralarında Avrupa ülkeleri, Mısır, Güney Afrika ve Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkede bir araştırma yapıldı. Kentli nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bilgisayarla bir şekilde tanışmış ya da bilgisayar kullanan toplam 5.220 ebeveynin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, bu ülkelerde yaşayan tüm ailelerin günümüz modern dünyasında çocuklarının gelişiminde bilgisayar kullanımına büyük önem verdiğini ortaya koyuyor. 11 ülkede ebeveynlerin yüzde 98’i bilgisayar yetkinliğinin önemli bir beceri olduğuna inanırken, yüzde 50’si de bilgisayarın büyüme sürecinde çocuklar için “kesinlikle gerekli” olduğunu belirtiyor. Araştırmaya katılan Türk aileler de bilgisayar kullanımının çocuklarının gelişiminde büyük önem taşıdığını ve gelecekteki iş hayatını ciddi ölçüde etkileyeceğini ifade ediyor.

ESKİDEN YABANCI DİL ELZEMDİ, ŞİMDİ BUNA BİLGİSAYAR EKLENDİ
Araştırma, Türkler’in bilgisayarı çocuklarının gelecekteki altın bileziği olarak gördüğünü gözler önüne seriyor. Eskiden iyi derecede yabancı dil bilmeyi çocuklarının geleceği için çok önemli bulan Türk aileleri, günümüzde artık iyi bilgisayar kullanmayı bilmenin de çocuklarının gelecekteki iş hayatını ciddi ölçüde etkileyeceğine inanıyor. Araştırmaya katılan Türkler’in yüzde 99’una göre, bilgisayar kullanmayı bilmek çocuklarının gelecekteki iş hayatını etkileyecek. Yüzde 37’si çocuklarının iyi bilgisayar kullanıyor olmasını “yaşamsal önem”e sahip görürken, yüzde 56’sı da bunun “çok önemli” olduğunu belirtiyor. Türkiye, yüzde 86 oran ile araştırmaya katılan 11 ülke arasında bilgisayarın çocuklarının gelecekteki iş hayatlarında çok büyük payı olduğuna inanan ülkeler arasında Güney Afrika (yüzde 90) ve Rusya’dan (yüzde 87) sonra üçüncü sırada yer alıyor.


 



 “ÇOCUKLARIMIZ BİLGİSAYARLA 12 YAŞINDAN ÖNCE MUTLAKA TANIŞMALI” DİYEN EBEVEYNLER...

Bilgisayarı çocuğunun geleceği olarak gören Türk ebeveynler, bu nedenle çocuklarının erken yaşlarda bilgisayarla tanışmasını gerekli buluyor. Araştırmaya katılan Türk ebeveynlerin yüzde 88’ine göre çocuklarının 12 yaşından önce bilgisayarla tanışmış olması bir gereklilik. Yüzde 21’i de çocuğunun 5 yaşından önce bilgisayarla tanışmasını destekliyor. 11 ülke genelinde de ebeveynlerin yüzde 24’ü çocuklarının 5 yaşından önce, yüzde 65’i de 5 ila 12 yaş arasında bilgisayarla tanışması gerektiğine inanıyor.

Türk ebeveynlerin yüzde 90’ı, devletin okullarda bilgisayar eğitiminin yaygınlaşması için daha çok destek vermesi gerektiğini savunuyor. Türkiye bu oranla 11 ülke arasında ilk sıraya yerleşiyor. 11 ülke genelinde ise bu oran yüzde 73.

Okullarda bir eğitim aracı olarak bilgisayar kullanımına bakıldığında da bu oranın 11 ülke genelinde yüzde 47, Türkiye’de de yüzde 44 olduğu görülüyor.



TÜRK ÇOCUKLARI BİLGİSAYARI EN ÇOK EĞLENCE VE ÖDEVLER İÇİN KULLANIYOR
Araştırmaya katılan ebeveynlerin verdiği yanıtlar, çocukların tüm ülkelerde bilgisayarı en çok eğlence amaçlı (yüzde 34) kullandığını gösteriyor. Eğlenceyi eğitim amaçlı kullanım (yüzde 27) takip ediyor. Bilgisayarı iletişim için kullanan çocukların oranı ise yüzde 21. Türkiye’ye bakıldığında, kullanım amaçları arasında eğlencenin yüzde 35, okul ve ödevlerin yüzde 28, iletişim yüzde 16 olduğu görülüyor. Bilgisayarı en çok İspanyol (yüzde 36) ve İngiliz çocukları (yüzde 33) eğitim amaçlı kullanırken, bilgisayardan bu amaçla en az yararlananlar yüzde 16 ile Polonyalı çocuklar.

ÇEVRİMİÇİ İÇERİK AİLELERİN TAKİBİNDE
“Çocukların kullandığı çevrimiçi içeriği kontrol ediyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ailelerin çocukların eriştiği internet içeriğine duyarsız olmadıklarını ve içeriği kontrol altında tuttuklarını (yüzde 46), buna karşın aşırı müdahalede bulunmadıklarını (yüzde 8) ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan Türk ailelerin yarıya yakını (yüzde 48), çocuklarının eriştiği internet sitelerini denetlediğini ve kontrol altında tuttuğunu belirtiyor. Yüzde 18’i çocuklarının zararlı sitelere girmeyeceğine inanırken, yüzde 32’si de zaman zaman içeriği kontrol ettiğini ifade ediyor.

TÜRKLER ÇOCUKLARIYLA BİLGİSAYAR BAŞINDA OYUN OYNAMAYI SEVİYOR
Araştırmaya katılan 11 ülkede çocuğuyla bilgisayar başında nasıl zaman geçirdikleri sorulan ebeveynler arasında eğlence amaçlı zaman geçirdiğini söyleyenler (yüzde 37) kadar, çocuğunun bilgisayar başında ne yaptığını kontrol etmek amaçlı zaman geçirenler de bulunuyor (yüzde 36). Çocuğunun okulda başarılı olması için ona bilgisayar başında yardımcı olan ailelerin oranı yüzde 29. Araştırmaya katılan Türk ebeveynlerin yüzde 45’i, bilgisayar başında çocuklarıyla oyun amaçlı vakit geçirdiklerini belirtiyor. Türkiye, bu oranla Mısır’dan sonra yüzde 61’le ikinci sırada yer alıyor. Bilgisayar başında çocuğuyla eğitim için vakit geçiren Türk ebeveynlerin oranı ise yüzde 26.

 


 

YAŞAM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.