Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İKİZLERİ OLANLARA İPUÇLARI...

İKİZLERİ OLANLARA İPUÇLARI...

Pedagog Güzide Soyak, ikiz çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenleri ve psikolojik süreç konusunda ipuçları veriyor.


İkizlerin kıyafet seçimlerinden isimlerine, onlara doğru yaklaşım ve kişiliklerinin oluşumuna anne babanın nasıl katkı sağlayabileceği gibi birçok konuda Pedagog Güzide Soyak aklınıza takılabilecek soruları yanıtlıyor.

 

- İkizlere isim seçerken nelere dikkat edilmelidir?

İkizlere isim seçerken aynı hecelerden ve seslerden oluşan isimler koymaktan kaçınılmalı,

farklı baş harflerle başlayan isimler konulmalı, hepsine kendi isimleriyle hitap edilmelidir.

Ebeveynler aynı harflerle başlayan isimler koymaktan kaçınmalıdırlar çünkü okulda veya sağlık kayıtlarında karışıklığa neden olabilir. Aynı zamanda ebeveynler çocukları için farklı zamanlarda sosyal güvenlik numarası talep ederlerse, ilerde yaşanabilecek problemleri önlemiş olurlar.

 

- İkizleri giydirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Çoğulları benzer ya da aynı giydirmenin nedenleri dünyaya onların “özel” olduğunu göstermek ya da aralarında rekabet oluşmasını önlemek duygusu olabileceği gibi sadece bu şekilde kıyafet alışverişi yapmak daha hızlı ve bu şekilde giydirmek daha kolay olduğu için de olabilir. Ayrı giydirmenin çoğullarınızın ayrıştırılmasını kolaylaştırmak, bireyselleşmelerine katkıda bulunmak ve kıyafet paylaşımı nedeniyle her bir bebeğinizin daha fazla sayıda kıyafetten yararlanabilmesi gibi avantajları vardır.

Pek çok çoğul, büyüdüğünde kardeşi ile aynı giydirildiği günleri üzülerek hatırlar. Bebekleriniz küçükken eğer aynı giydirme eğilimindeyseniz benzer ama farklı renkli ya da aynı modelde giydirmeyi seçebilir, büyüdükçe kararı onlara bırakabilirsiniz.

 

BUNLARA DİKKAT!

- İkizleri olan ebeveynlerin ikiz olmayan diğer çocuklarına yaklaşımları nasıl olmalıdır?

• Çoğullar her zaman dikkat çeker. Çoğullara özel ilgi gösterildiğinde ya da iltifat edildiğinde diğer çocuğunuzun kendini dışlanmış hissetmemesi için onu da sürece dahil etmelisiniz: “Bu güzel kıvırcık saçları abilerinden aldılar” gibi...

• Şarkı söylemek, kitap okumak gibi birlikte oynayabilecekleri oyunlar bulmalısınız

• Çocuğunuzun kendisine özel zaman ve yer ayırabilmesini sağlamalısınız.

• Abi-abla olmak bazen motive edici olsa da, bu durumun çocuğunuzu mutsuz ettiğini hissederseniz bu rolü minimum vurgulamalı ve kullanmalısınız.

• Çocuğunuzun doğum gününün ya da diğer özel günlerinin çoğulların gelişiyle gölgelenmesine izin vermemeli, gerekirse hazırlıkları önceden tamamlamalısınız.

• Gerekirse bebekler doğmadan önce büyük çocuğunuzu okul öncesi bir programa veya kreşe yazdırabilirsiniz. Çocuklar bu dönemde istikrarlı bir bakıcıya,  rutin eylemlere ve güvende olmaya ihtiyaç duyarlar.

 

- İkiz olan çocukların kendi aralarında geliştirdikleri bir iletişim biçimi olan “ikiz dili” hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İkizlerin dil gelişimindeki en çarpıcı olgulardan biri “ikiz dili” nin ortaya çıkışıdır. Avustralya’da yapılan en son araştırmalar bunun daha az gelişmiş veya özgün dil bozukluğuna yatkın bir dil türü olduğunu savunur. Özellikle de eğer ikiz kardeşler aynı gelişimsel seviyede iseler, bu dili kullanma olasılıklarının daha fazla olduğu bilinir. Yine Avustralya’da yapılan bir araştırma ikizlerin birbirleriyle kullandıkların dilin, yetişkinler ile konuşurken kullandıkları dilden daha az gelişmiş olduğunu gösteriyor. İkizlerin daha basit bir dille birbirleri ile konuştukları, daha az kelime  kullandıkları izlenmiştir. İngiltere’de yapılan bir çalışma ise, “ikiz dilini”  kullanan ikizlerin (yüzde 50 oranında), ikiz dili kullanmayanlara (yüzde 11) göre daha fazla konuşma ve dil bozukluğu yaşadığını gösterir.

 

- İkizi olan anne babalara neler tavsiye edersiniz?

Başlangıçta her iki bebeğinize de aynı oranda bağlanamadığınız hissedebilirsiniz. Bundan korkmayın ve bu duygunun birçok çoğul gebelikte yaşanan birşey olduğunu bilmeniz gerekir. Daha az ilişki kurduğunuzu düşündüğünüz bebeğinizle daha fazla göz teması kurmak, dokunmak ve konuşmakla ilgili gayret gösterebilirsiniz. İkizlerin bakımında yardımcı olan diğer bireyler de bazen kendilerini daha yakın hissettikleri bebeklerden birini seçip onun ihtiyaçlarıyla daha fazla ilgilenir olabilirler. Bu da anne ve bebek arasındaki bağlanmayı etkileyebilir. Günlük bakımlarında ve boş saatlerinizde bebeklerinize eşit zaman ayırmaya çalışın. Bir bebeğin bütün sorumluluğunu tek kişinin yüklenmemesine gayret edin.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.