Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÖĞLE UYKUSUNU SORUN OLMAKTAN ÇIKARIN

ÖĞLE UYKUSUNU SORUN OLMAKTAN ÇIKARIN

Bebeklerde ve çocuklarda öğle uykusunun önemi büyüktür. Özellikle de 6 yaşına kadar. Gün boyu yoğun olan aktiviteye bir mola vermek onun bedenine ve gelişimine çok iyi gelecektir. Bebekler için gündüz uykuları ve öğle uykusu ise zorunluluktur. Ancak miniklerin uykuya dalmakta yaşadığı zorluklar ve uyumamaları annelerin kabusu haline gelebiliyor.


Öğle uykusu, kestirmeler ya da gündüz uykularını bir düzene sokmak sanıldığı kadar zor değil. Ancak bebeğiniz önerilenden az uyuyorsa da dünyanın sonunun geldiğini düşünmeyin. Uzmanlar bebeklerin ve çocukların farklılıklar gösterebildiğini göz önüne almamızı öneriyorlar. Yani 3 saat değil de 1,5 saat uyuduysa, bunun ona yettiğini unutmayın ve uyuması için zorlamayın.

Yetişkinler için bile faydalı olduğu bilinen öğle uykusu bebek ve çocuklar için gelişimlerini destekleyen bir unsurdur. Ancak öğle uykularını abartmak, bebeğin ve çocuğun gece uykusunun düzenini bozabilir ya da kalitesini düşürür. Bu nedenle öğle uykusunun süresi ve aralıklarına bebeğinizin gelişimi ile orantılı olarak dikkat etmeniz faydalı olacaktır. 3-4 aylık bir bebek 2-3 parti halinde 5 saat uykuya ihtiyaç duyarken, 9-12 ay bebekler ise süreleri yarım saatle 2 saat arası değişen 2 parti halinde uyumalıdırlar.

BEBEKLER AYLIK GELİŞİMLERİNE GÖRE KAÇ SAAT GÜNDÜZ UYKUSU UYUMALIDIRLAR?
0-3 ay: Bebeğiniz ilk haftalarda günde 17-18 saat uyur. 3. ayda uykusu günde 15 saate kadar düşer. Ancak bu uyku hiçbir zaman aralıksız olarak 2-3 saati geçmez. Bu durum çoğu bebekte 5-6. aya kadar sürer. Bebeğin uyku düzeni ve alışkanlıklarını oluşturmak için küçük alıştırmalara bu dönemde başlamanız tavsiye edilir. 6 haftasını doldurduktan sonra onu uyutmak için kucağınıza alıp sallamayı bırakın ve onu kendi kendine uyması için yalnız bırakın.

3-6 ay: 3-4 aylık bebekler 10 saati gece, 5 saati ise gündüz olmak üzere yaklaşık 15 saat uyur. İlk ayları kadar her 2-3 saatte bir uyanmamaktadır. Gündüz uykuları ise 2-3 parti halinde yaklaşık 5 saat olmalıdır.

6-9 ay: Günde yaklaşık 14 saat uyuması gereken yavrunuzun sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez kısa süreli gündüz uykuları uyuması uyku düzeninin sağlanmasında faydalı olacaktır. Gündüz uykularının toplamı en az 4 saat olmalıdır.

9-12 ay: Bebeğiniz geceleri 10-12 saat ve gündüzleri iki kez yarım ile 2 saat arası uyumalıdır.

18- 24 ay: Geceleri 10-12 saat, gündüzleri 2 saatlik bir öğlen uykusu yeterli olur.


ÖĞLEN UYKUSUNA NE ZAMAN YATMALI?
Öğle uykusuna ne zaman yatması gerektiği konusu gece uykularını da etkileyeceği için çok önemli bir ayrıntıdır. Eğer akşamüstü uyuması gerektiği yerde akşam saatlerinde uyursa gece uykusununun gelmesi için çok uğraşabilirsiniz. Uzmanlar uyku kalitesi açısından bebeğinizi şu saatlerde uyutmanızı tavsiye ediyorlar:
- Bebeğiniz 3 kez uyuyorsa; sabah ortasında, öğleden sonra ve akşamüstü
- Bebeğiniz 2 kez uyuyorsa; sabah ortasında ve öğleden sonra
- Bebeğiniz 1 kez uyuyorsa; öğleden sonra

UYKUSUNUN GELDİĞİNİ NASIL ANLARIM?
Bebeğiniz yorgun olduğunun belirtilerini gösterir göstermez onu uyutmalısınız. Bu sihirli bir kaç dakikayı kaçırmak demek, onun ikinci uyku anını beklemek ve mızmızlanmalarına katlanmak demektir. Uykusunun geldiği anı kaçırmayın. Aksi takdirde çok fazla yorgun olacak ve uykuya dalmakta ve uyumakta zorlanacaktır. Bu noktada iş annelere düşüyor. Eğer, hareketlerinde yavaşlama, gözlerini ovalama, karnı tok ve altı temiz olduğu halde ağlama, esneme, insanlara ve oyuncaklara olan ilgide azalma, sessizleşme, uykusunda yanında olan bir şeyi isteme, emziği ya da biberonunu isteme ya da emmek isteği gibi belirtilerden bir ya da ikisini gösteriyorsa uykusu gelmiş demektir.

BİR TÜRLÜ ÖĞLE UYKUSUNA YATMAK İSTEMİYORSA
Öncelikle panik yapmayın! Uyumuyorsa zorlamamak en iyisi. Bebeğinizin uykuya ihtiyacı varsa uyuyacaktır. Bazı bebekler gündüz uykuları olmadan da gelişiyor. Uyku süreleri ve gece ya da gündüz uykuları çoğu zaman genetik kaynaklı da olabilir.

Bazı bebekler yorulup kolay uykuya dalarlar ama kısa bir süre sonra uyanırlar. Üstelik oynamaya hazır ve enerjiktirler. Bu bebeğinizin uyku döngüsünde olan kısa uyanıklık dönemlerinden ilkine girdiğinde uyanıyor olduğunu gösterir.

Yatma zamanı için bir takım alıştırmalar geliştirmeye çalışın. Onu yatırmadan önce oynadığınız oyunları yavaşlatın. Hikaye anlatın, ninni söyleyin. Işıkları azaltın. Ya da hep aynı uyku cd’sini kullanın. Bebeğiniz gece uykusunu 10 saat uyuduktan sonra onu uyandırın. böylece gündüz uykularını da düzenli uyumasını sağlarsınız.

NASIL DAHA UZUN UYUR?
Bebeğiniz her zamanki gibi uyanmadan önce odasının kapısına gelin ve orada bekleyin, çok dikkatlica dinleyin. Bebeğiniz ses yapar yapmaz ya da kıpırdanır kıpırdanmaz yanına gidin. Uyanmasına izin vermeden onu nasıl uyutuyorsanız aynını yapın; emzirin, sallayın, emziğini verin ya da biberonla besleyin. Yeteri kadar erken davranabilirseniz tekrar uykuya dalacaktır. Bir süre sonra bebeğiniz sizin yardımınız olmadan öğlenleri daha uzun uyuyor olacaktır. Her gün aynı saatte gündüz uykularına yatmasını sağlayın.

 

 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.