Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KUSMA, İSHAL, ATEŞ: “MİDE GRİBİ”

KUSMA, İSHAL, ATEŞ: “MİDE GRİBİ”

Son haftalarda yaygın olarak, çocuklarda ishal ve kusma şikayetleri görülüyor. Bu belirtilere bazı vakalarda ateş de eşlik ediyor. Öyle ki, bir sınıfta sınıfın yarısının aynı gün bu şikayetten okula gidemediği oluyor. Suçlu kim diye merak ediyorsanız; adı Norovirüs… Prof. Dr. Deniz Ertem (Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı) kış aylarında sıkça rastlanan “midenin gribal enfeksiyonu” konusuyla ilgili olarak bizleri bilgilendirdi.


Gastroenterit sindirim sisteminin (mide, ince ve kalın bağırsakların) iltihabı demektir ve sonbahar ve kış aylarında sıklıkla virüsler buna neden olmaktadır. En sık görülen yakınmalar kusma ve ishaldir ve gribe neden olan virüslerle alakalı olmadığı halde  “midenin gribal enfeksiyonu” olarak adlandırılmaktadır.

Viral gastroenteritlere neden olan birçok farklı virüsler bulunmaktadır (rotavirüs, noravirüs, adenovirüs, astrovirüs) en önemli bulgular kramp şeklinde karın ağrısı, bulantı, kusma, sulu ishal ve ateştir. Virüs alındıktan 1-2 gün içinde bulgular başlar ve genellikle 10 günden uzun sürmez. Viral gastroenteritler bulaşıcı olup, yakın temas sonucu hasta kişilerden veya virüsün bulaştığı besin ve içeceklerle çevreye yayılır.

 

DİKKAT BULAŞICI…
Norovirüs sıklıkla, gıda hazırlayan ve dağıtan mutfak ve yemekhanelerde çalışan enfekte kişiler vasıtasıyla kontamine yiyecek ve içecekleri tüketen insanlara bulaşıyor. Ayrıca hasta olan insanlar ve onların kusmuk ya da dışkısı ile temas eden kişilerde de çevreye yayılım söz konusu olabilir. Bu nedenle özellikle el yıkamama bu tür virüslerin yayılmasında en önemli faktördür.

Viral gastroenteritler bazen mevsimsel özellik gösterebilirler mesela rotavirüs, astrovirüs daha çok soğuk aylarda, adenovirüs ve norovürüs yılın her mevsiminde enfeksiyona neden olabilir. Norovirüs soğuk aylarda ve özellikle okul, kreş, anaokulu, yatakhane gibi kalabalık ortamlarda salgınlara neden olabilir. Bazı virüsler belli yaş gruplarında daha sık enfeksiyona neden olmakla birlikte, her yaş grubundan insan viral gastroenterit geçirebilir. Mesela, rotavirüs daha çok süt çocukları ve 5 yaşın altındaki  çocuklarda enfeksiyona neden olurken, adenovirüsler küçük çocuklarda, norovirüs ise hem çocuk hem de erişkinlerde gastroenterite neden olur.

Viral gastoenteritler kendiliğinden iyileşen ciddi bir probleme neden olmayan enfeksiyonlar olmakla beraber, özellikle küçük çocuklarda, vücut direnci düşük olan kişilerde, yaşlılarda, kronik bir hastalığı olanlarda daha şiddetli seyredebiliyor. Hastaların bulantı ve karın ağrısı nedeniyle yeterince sıvı almaması, ishal ve/veya kusma nedeniyle fazla miktarda sıvı ve elektrolit kaybı sonucu vücut susuz (dehidratasyon) kalması önemli sonuçlar doğurabileceğinden hastanın yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir. Bu hastalıkta tanı doktor tarafından hastanın yakınmaları ve bazı laboratuar testlerine bakılarak konulabilir.

SIVI KAYBI ÖNLENMELİ!
Tedavide en önemli nokta ciddi sıvı kaybının önlenmesidir. Bu tedavi bir doktorun önerisi ile evde ORS (oral rehidrasyon solüsyonu) denilen ve eczanelerde toz şeklinde satılan şeker ve elektrolitin temiz, kaynamış suda eritilerek hastaya ağızdan içirilmesiyle sağlanabilir. Virüslerin tedavisinde antibiyotikler dahil ilaçların etkisi olmadığında doktor tarafından spesifik bir öneride bulunulmamış ise ateş düşürücü dışında bir ilaç kullanılması önerilmez.


 

 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.