Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEZLENMEYİ BIRAKSIN DERKEN, DEPRESYONA GİRMESİN!

BEZLENMEYİ BIRAKSIN DERKEN, DEPRESYONA GİRMESİN!

2-3 yaş dönemi, çocuğun kendisinin ve dış dünyanın farkına vardığı, öğrenme ve dış dünyayı keşfetme yılları... Klinik Psikolog Aynur Sayım, bu dönemde anne-babanın çocuk için gerekli güvenlik önlemlerini alarak, çocuğa kendisini gerçekleştirmesi için fırsat vermesi, ona alan sunması konusunda aileleri bilgilendirdi.


Çocuk gelişiminde kritik dönemler vardır. 2-3 yaş bu dönemlerden biridir. Çocuğun annesi ya da bakımını veren kişi ile arasında kuracağı güven ilişkisi, çocuğun yaşamı boyunca tüm insanlarla kurduğu ilişki tarzını ve güvenini temsil eder. Bu anlamda ilk 3 yıl gelişimde çok önemli. Annesinin tüm ihtiyaçlarını karşılamasını isteyen bebek, acıkınca doyurulmayı, altı pislenince temizlenmeyi, dokunsal teması, sevgi dolu bakışlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçlar gecikmeden, zamanında yerine getirilirse çocuğun anneye ya da bakıcısına güveni artar, kendini de güvende hisseder.

Bu dönemin çocuğun sosyalleşmesi ve bireyselleşmesi açısından kritik bir dönemdir. Bu dönem, çocuğun tuvalet alışkanlığı da kazandığı bir dönemdir. Tüm gelişim dönemlerinde olduğu gibi bu dönemde de çocuğun tuvalet alışkanlığına hazır oluşluluğunu beklemek ve sabırlı olmak gerekir. Çocuktan gelecek sinyallerin iyi takip edilmesi çok önemlidir.

ÇOCUK TUVALETİ GELDİĞİNDE SİNYALLER VERİR
Çocuk, tuvalet eğitimine hazırsa sinyaller verir. Gizli gizli köşelerde çişini, kakasını yapar, tuvaletinin geldiğini de söylemeye başlar. Eğer çocuk hazır olduğunu hissettiriyorsa, o zaman tuvalete götürmek ve olumlu pekiştirici kullanmak gerekir. “Aferin” demek, gibi.

TUVALET EĞİTİMİ VERME BASKISI ÇOCUĞU DEPRESYONA SÜRÜKLEYEBİLİR
Eğer çocuk hazır olmadan ve ya erken dönemde anne-baba acele eder, çocuğa baskı yaparsa, çocuk bu dönemde saplanır, ileride birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu süre 3 yaştır. 3 yaşa kadar beklemek gerekebilir. Çocuk altını ıslattı ya da kirletti diye ceza kullanmak, dövmek, yakmakla tehdit etmek, korkutmak, çocuğu örseler. Bu yanlış tutumlar, çocuğun, çekingen, girişimci olmayan, kendine güvensiz olmasına neden olur. Ve çocuk bu gibi cezaları, “beden bütünlüğüne zarar geliyor” olarak algılar; insanlara güvenmez, her an zarar görmekten korkar. Endişeli, kaygılı bir kişi olur. Buna bağlı olarak başka davranış sorunları da oluşabilir. Alt ıslatma, kaka kaçırma kalıcı olabilir. Kekemelik, saldırganlık, uyum güçlükleri, sosyal fobi gibi sorunlar tabloya eşlik edebilir, çocukta depresyon gelişebilir.

Çocuğun gelişimi, beklenen düzeyin gerisindeyse, tuvalet alışkanlığının kazanılması daha geç dönemlere kalabilir.

SİNYAL VEREN ÇOCUĞA KORUMACI DAVRANMAK DUYGUSAL GELİŞİMİ ENGELLİYOR
Çocuk sinyal verdiği halde, korumacı davranıp, örneğin; “Şimdi kış, hava soğuk, yaza bıraktık” diyen anneler de olduğunu görebiliyoruz. Bu tutum da aşırı korumacı-kollamacı tutum olması nedeniyle, çocuğun duygusal gelişimini olumsuz etkiler. Bu tutuma maruz kalan çocuk, her konuda muhtemelen bunu yaşar. Yani çocuğa sorumluluk verilmez, çocuk öz bakımı için desteklenmez ve korunursa, çocuk duygusal olarak büyüyemez, küçük kalır.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.