Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEK BÜYÜTENLERE ALTIN DEĞERİNDE ÖNERİLER

BEBEK BÜYÜTENLERE ALTIN DEĞERİNDE ÖNERİLER

Ünlü Bebek Bakım Uzmanı ve Prima Danışmanı Rachel Waddilove Türk anneleri için bebek bakımı ile ilgili çeşitli tavsiyeler ve önerilerde bulundu.


-Anne-babaları en çok yoran konu uyumayan bebekler… Bebekler uyumayı öğrenir mi? Uykuya programlı mı doğar?
Uyku, bebeklerin sağlıklı ve mutlu gelişimleri için büyük önem taşır. İyi bir uyku, hem günün anne ve bebek için daha eğlenceli ve verimli geçmesini sağlar hem de bebeğin gelişimini olumlu etkiler. Uyuyamayan bebeklerin kendilerine öğretilmeden birdenbire iyi uyumayı öğrenmeleri nadir görülen bir durumdur. Tüm bebekler uykuya gereksinim duyar ancak bu, uykuya programlanmış oldukları anlamına gelmez. Bazı bebekler diğerlerinden daha iyi uyur ve bunu öğrenmeleri gerekmez ama diğerlerine öğretmek gerekir.

BEBEĞE UYKU ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK
-Uyumayan bebeklere bu alışkanlık nasıl kazandırılır?
Bebeğiniz uyumuyorsa yapılması gereken en önemli şey, bebeği iyi doyurmak ve yatağına ya da arabasına tok bir karınla yatırmaktır. Bebeklerin yataklarına veya arabalarına konduktan sonra kendi kendilerine sakinleşmelerine izin verilmelidir. Bebek çok yorgunsa hemen sakinleşmeyecektir, bu nedenle gece iyi bir uyku uyuması için gün içinde şekerlemeler yapmalıdır, kısa öğle uykularını atlamamak gerekir. Gündüz iyi uyuyamayan bebekler genellikle gece de uyumazlar. Gündüz uyku düzeni olan bebeklerin ise geceleri daha rahat uyuduklarını görüyoruz. Bununla birlikte bebeğin altını kuru tutacak kaliteli ve ekstra emici bir bebek bezi kullanmak, bebeğin gece uyanmasına yol açan ıslaklığı önler. Bu da bebeğin uykusunun gereksiz yere kesintiye uğramamasını sağlamaya yardımcı olur.

HER GÜN YIKAMANIN FAYDASI
-Mutlaka her gün duş aldırılmalı mı?

Bebeğinizi her gün yıkamanız gerekmez. Banyo yaptırmanın nedeni bebeğinizi temiz tutmanın yanı sıra banyonun uyku vakti rutininin bir parçası oluşudur. Bebeğin banyoyu akşam rutininin bir parçası olarak algılamasını sağlamak önemlidir. Bebeğinizi her gün yıkamak zorunlu olmamakla birlikte faydalıdır.

-Masajın bebeğe yararı var mı?
Masajın bebekleri rahatlattığını söyleyebilirim. Pek çok anne uyku zamanı geldiğinde bebeklerini doyurmadan önce onlara masaj yapar ve bunun yorgun, huysuz bir bebeği rahatlatmaya yardımcı olduğunu görürler.

GECE BESLENMESİ
-Bebekler gece beslenmeli mi?

Yeni doğan ve sarılık geçiren bebeklerin gece bir kez beslenmesi gerekir. Ancak bebekler 5,5 kg civarındaki bir büyüklüğe ulaştığında ve 2 ayı geçtiğinde, gece yapılan beslenmeye artık ihtiyaç duymaz. Akşam beslenmesinden sonra aralıksız 6-8 saat uyuması gerekir.

-Bebeklerin “huyu-kişiliği” var mıdır? Yoksa esas olan, anne-babanın kazandırdığı alışkanlıklar, öğrettikleri midir?
Bebeklerin onları birey yapan, doğuştan gelen belli karakter ve kişilik özellikleri vardır. Ancak anne babaların bebeklerine sevgi ve şefkat göstermek ve uyku konusunda sınırlar belirlemek yoluyla bebeğin karakterinin ve kişiliğinin şekillenmesine yardımcı olması da bir o kadar önemlidir.

-Gündüz uykusunu uzun tutmak için hangi önlemler alınabilir?
Gündüz uykularının süresini uzatmak için bebeğin iyi beslenmesi ve iki beslenme arasında uyanık zaman geçirmesi önemlidir. Ayrıca bebeğin gündüz uykusundan önce aşırı uyarılmış veya yorgun olmaması da önemlidir çünkü söz konusu durumlar uyku kalitesini azaltır. Bebeği güzel havalarda bahçede arabasına koymak, altını kuru tutacak kaliteli ve ekstra emici bir bebek bezi kullanarak rahatça oyun oynamasına ve etrafa bakınmasına imkan tanımak bebeklerin gündüz uykusunun gereksiz yere kesintiye uğramamasını sağlamaya yardımcı olur.  

BEBEĞİN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNMAK İÇİN…
-Bebekle uyku ve beslenme saatleri dışında nasıl zaman geçirilmeli? Gelişimine katkıda bulunmak için özellikle neler önerirsiniz?

Bebekler yaklaşık bir aylık olduğunda, yatakta veya zeminde bir halının veya alt değiştirme bezinin üstünde yatmaktan ve çevreye bakmaktan hoşlanır. Etrafına bakması için oyuncaklar koyabilirsiniz, özellikle de zıt renklerden büyülendikleri için siyah ve beyaz oyuncaklar. Bebeğiniz biraz daha büyüyünce mama sandalyesinde oturup sizi izlemekten çok hoşlanacaktır. Bebeklerin sevdiği bir diğer aktivite de karyolalarında yatarken üzerlerinde hareket eden nesneleri izlemektir. Bebeğiniz büyüdükçe onu kucağınızda oturtup resimli bir kitap göstermenizden veya ninni söylemenizden de çok hoşlanacak. Bebekler, kitapları da ninnileri de çok sever ve müzikli oyuncaklardan da çok hoşlanırlar.

-Bebeklerin bulunduğu ortamlarda televizyon izlenmesi doğru mu? Bebek televizyonları var… Bebeklere televizyon izletilmeli mi?
Bebeklerin hareketli resimler önünde oturması iyi olmadığından televizyon bir anlamda “dadı” niyetine kullanılmamalı. Bebeğin bulunduğu odada televizyon izlemenin bir zararı olacağını sanmıyorum ama bebek televizyonun açık olduğu bir odada uyumamalı.

EN SIK YAPILAN HATALAR
-Ebeveynler bebeklerini büyütürken en sık hangi hataları yapıyor?

Anne babaların en çok yaptığı hataları şöyle sıralayabiliriz:
-Bebek ağladığında kendi kendine yatışmasına izin vermeden hemen alıp beslemeye çalışmak.
-Anneler genelde bebeklerini uykuya dalana dek besliyorlar. Bebek, uyuyana kadar beslenmeye alıştığından biraz büyüdüğünde bu durum sorunlar yaratabiliyor.
-Anne babalar genellikle bebeklerini uykuya dalana kadar kollarında sallıyor. Bu da yanlış bir tutum çünkü bebek buna alışıyor ve kucakta sallanmadan uyuyamaz hale geliyor.
-Anne babalar bebeklerinin uykuya yatırılırken uyanık olmaları gerektiğini genellikle bilmiyor.
-Bebekler yürümeye başlayınca anne babalar sınır koymakta ve uygun davranışı öğretmekte genellikle zorlanıyor.
-Anne babalar yemek zamanlarında fazla yemek seçeneği sunuyor.
-Anne babalar ne yeneceğine karar vermektense genellikle her yemekte çocuğa ne istediğini soruyor.
-Anne babalar ilişkilerini zinde tutmak için çocukları olmadan birlikte vakit geçirmenin önemini hatırlamakta zorlanıyor.



BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.