Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KIŞ AYLARINDA BEBEKLERDE BRONŞİOLİT RİSKİ

KIŞ AYLARINDA BEBEKLERDE BRONŞİOLİT RİSKİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigar Genç, kış aylarında ve özellikle de 3 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülmesiyle dikkat çeken bronşiolit hakkında bilgi verdi.


Bronşiolit, bronşiollerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkıyor. Bronşiollerin virüs nedeniyle iltihaplanmalarıyla çocuklarda öksürüğe neden olan bu hastalık, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla da zaman zaman karıştırılabiliyor. Solunum yoluyla başka kişilere de kolayca bulaşabilen bu hastalıktan dikkatli ve bilinçli davranarak korunmak mümkün olabiliyor.

BRONŞİOLİT NEDİR?
Bronşiolit, 2-3 aylık bebekler ile 2 yaş arasındaki çocuklarda daha sık karşılaşılan, başlangıcı ani ve seyri hızlı, kış aylarında kendini gösteren bir hastalıktır. Enfeksiyonun nedeni, çoğunlukla RSV adı verilen bir virüs türüdür. Soğuk algınlığıyla oldukça benzer belirtiler veren bu hastalık, evde iyi bir bakımla kendiliğinde düzelebilir. Ancak küçük bebeklerde, bronşiolitin neden olduğu nefes darlığı problemleri ve beslenmede zorluk yaşanması hastanede tedavi yapılması ihtiyacını gündeme getirebilir.

BRONŞİOLİTİN BELİRTİLERİ
Hem bebek hem de çocuklarda soğuk algınlığı gibi başlayan bu hastalık; burun akıntısı, hırıltılı soluk alma, uykuya dalmada güçlük çekme, öksürük, ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Nefes almada yaşanılan güçlük, beslenmede çeşitli aksaklıklara ve huzursuz uykuya neden olabilir.

BRONŞİOLİT TEDAVİSİ
Bronşiolit tedavisinde, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. Nefes almada güçlük sorunu için de nefes açıcı ilaçlar verilebilir. Virüslerin neden olduğu bronşiolit hastalığında antibiyotikler etkisizdir, o nedenle birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotik bu hastalıkta kullanılmaz. Bebek ve çocukların broşiolit tedavisi esnasında, onları sigara dumanı, parfüm ve deodorant gibi kimyasal içerikli ürünlerden uzak tutmak gerekir.

BRONŞİOLİT BULAŞICI MIDIR?
Bronşiolit öksürük ve nefes alıp verme gibi soluk yoluyla, burnun el ile teması ve elin de eşya veya kişilere doğrudan teması ile başka kişilere kolayca bulaşır. Buna engel olmak için, çocuklara küçük yaşlardan itibaren özellikle de yemeklerden önce ve sokaktan eve gelindiğinde el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır.

BEBEKLERİ VE ÇOCUKLARI BRONŞİOLİTTEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
-Grip hastası aile büyüklerinin, bebeklerden ve çocuklardan mümkün olduğunca uzak durması bronşiolite karşı koruma sağlar. Bu gibi durumlarda, gerekirse ev içerisinde hasta kişiler koruyucu maske kullanmalıdır.
-İçinde yaşanılan ev sık sık havalandırılmalıdır.
-Evde genel hijyen kurallarına uyulmalı, ev düzenli olarak temizlenmelidir.
-Ev içinde sigara içilmesine müsaade edilmemelidir.
-Çocukların bol sıvı alması, günlük taze sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır.
-Çocuklara erken yaşlarda düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır.
-Çocuklar bronşiolit, grip ve benzeri bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgilendirilmelidir.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.