Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MİNİĞİN KAŞINAN DİŞLERİNE NE YAPMALI?..

MİNİĞİN KAŞINAN DİŞLERİNE NE YAPMALI?..

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp bebeklerde huzursuzluğa neden olan kaşınan dişlerin çözüm yolları ile ilgili önerilerde bulundu.


3-4 aylık bebeğin huzursuzluk sebebi dişler olabilir mi diye, gözleri bebeğinin ağzındadır her anne babanın... Diş çıkarma serüveni aslında o kadar uzun bir süreçtir ki, bebeğin huzursuzluk sebebi olarak ayırt edilemez çoğu zaman. Doğumdan itibaren başlayıp 3-4 yaşlarına kadar sürebilir. 7 aylık bir bebek aniden huzursuz davranışlar sergileyebilir. Herhalde dişten dersiniz, bakarsınız ağzında hiçbir değişiklik yoktur. Ya da 4 aylık bir bebekte alt ön 2 dişin ardı ardına hiçbir belirti vermeden çıktığını fark edebilirsiniz.

Diş çıkarmak her bebek için farklı bir serüvendir. Aslında bebeklerde diş çıkarma süreci anne karnında başlıyor. Diş kökleri henüz anne karnında iken oluşmaya ve gelişmeye başlıyor. Bebek doğduğunda ise bütün süt dişleri çene kemiği içinde yerlerini almış oluyor. Ortalama her bebeğin dişlerinin sürme sırası aynı iken, dişlerin çıkma zamanları farklılık gösterebiliyor. Kiminde erken, kiminde de geç çıkıyor dişler. Dişlerin çıkma zamanları, tamamen anne babadan gelen genlere bağlı olarak doğuştan belirleniyor. Yani siz ne zaman diş çıkarmaya başladıysanız, bebeğiniz de o zaman çıkartacaktır.

İlk olarak bebeğinizin ağzında, alt ön iki diş belirir. Bunları üst ön iki diş izler. Daha sonra üst yan dişler ile köpek dişleri ve sonrasında da alt yan dişler ile köpek dişleri ağızda belirir. Yaklaşık 12-15 aylar arasında birinci azı dişleri çıkmaya başlar.25-30 aylar arasında da 2. azı dişleri çıkar ve toplamda 20 diş ile süt diş dizisi tamamlanmış olur.

UZUN BİR SÜREÇ…
Görüldüğü gibi, diş çıkarma bir bebek için oldukça uzun bir süreç olduğu gibi hayli zorlu da olabilir. Diş çıkarma sırasında dişetlerinde şişlikler, kızarıklıklar olabilir. Salyaları akabilir. Etrafında bulduğu herhangi bir nesneyi ısırmak ister, diş etlerini kaşımak ister. Ve bu değişiklikler çok doğaldır ki, bebeğin canını acıtabilir, onu huzursuz ve asabi yapabilir. Ağız içindeki bu değişiklikler sebebiyle rahatsız olan bebek, uykuya dalmakta güçlük çekebilir.

Henüz bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, istatistiksel verilere dayanarak bilinen diğer diş çıkarma belirtileri ise, hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ve ciltte döküntüdür. Fakat bu belirtilerin, aslında var olan başka bir rahatsızlığı saklıyor olma ihtimali de çok yüksektir. Her türlü problemi diş çıkartma sürecine bağlamak çok yanlıştır. Bebeğimizin diş çıkarma döneminde, aynı anda farklı bakterilerle de yeni tanışıyor ve savaşıyor olduğunu unutmayalım. Dolayısıyla bu gibi durumlarda öncelikle doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

BEBEĞİNİZE YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ
Normal geçtiğini varsaydığımız bir diş çıkarma döneminde, bebeğinizin dişetlerindeki kaşıntısını yenmesi için ona yardımcı olabilirsiniz. İlk akla gelen dişetinin üzerine sürülen ağrı kesici jeller olacak diye tahmin ediyorum. Ya da deliksiz uyuması için verilen ağrı kesici şuruplar… Diş çıkarma döneminde bebeğiniz uykuya dalmada güçlük çekebilir, fakat uyku düzensizliğini bu sürece bağlamak yanlış olur. Dolayısıyla bebeğinize bu dönemde ağrı kesici jel ya da şurupları vermek size çok yardımcı olmayabilir. Boşu boşuna bebeğinize ilaç vermiş olursunuz. Bunların yerine doğal yöntemlere başvurmak daha sağlıklı olacaktır.

Bebeğinizin dişetlerini kaşıması için ona bir havuç ya da salatalık verebilirsiniz mesela ya da özellikle yeşil soğanın beyaz kısmını keserek bebeğinize verebilirsiniz. Yeşil soğan, dişetlerindeki kaşınmayı ve ağrıyı çok hızlı bir şekilde kesecek ve bebeğinizi rahatlatacaktır.

Sadece diş kaşımaya yardımcı olmak için piyasaya sürülen lastik oyuncaklardan da faydalanabilirsiniz. Ama fabrikasyon oyuncakları bebeğimizin ağzına götürmesini tabiî ki hiçbirimiz istemeyiz. Doğal yöntemlerden faydalanmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Bunun dışında, bebeğinizin dişleyebileceği kadar büyüklükte meyve ya da sebze pürelerini dondurup, bebeğinizin eline verebilirsiniz. Böylece hem azıcık da olsa meyve yemiş olacaktır, hem de soğuk, dişetlerine iyi gelecektir. Tabi bu dönemde bebeğinizin boğazında iltihabi bir durum olmadığından emin olmanız gerekecektir.

EN BASİT VE EN ETKİLİ YÖNTEM
Farklı doğal besinler kullanarak, parmağınızla bebeğinizin dişetlerine masaj yapmanız da bebeğinizi rahatlatabilir. Fakat gerçekçi olmak gerekirse, zaten huzursuz ve asabi olduğu bu dönemde bebeğinizi sabit bir şekilde tutup, dişetlerine masaj yapmak çok da kolay olmayacaktır.

En basit ve etkili yöntem, bebeğinizin eline, ağzına soktuğunda problem olmayacak besinler verip, özgürce kendini rahatlatmasına izin vermek olacaktır. Böylece bebeğiniz hem huzursuz, asabi bir karakter sergilemeyi bırakacak hem de yeni tatlar öğrenecektir. Siz de farkında olmadan, bebeğinizin kendi problemlerini kendi başına çözme becerisinin tohumlarını ekmiş olacaksınız.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.