Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZ, ABUR CUBURA ALIŞMAYABİLİR!

ÇOCUĞUNUZ, ABUR CUBURA ALIŞMAYABİLİR!

Çocuğun başarısı, sağlığı ve gelişimi nasıl beslendiği ile yakından ilgili. Abur cuburlar ise renkli ambalajları, tatları ve eğlenceli şekilleri nedeni ile çocukların ilgi odağı halinde. Televizyon reklamlarının güçlü etkisi ve oyuna daha fazla zaman bırakan kullanımlarıyla, çoğu sağlıksız olan ve bir anda yenen bu besinler çocuklar için büyük tehdit oluşturuyor. Çocuğunuzu abur cuburun tehlikeli dünyasından uzak tutmanız için çok neden var. İşte, bu nedenler ve çözüm yolları...


Birlikte markete gittiğinizde yavrunuz cipsler, bisküviler ve şekerlemelere koşuyorsa dikkatli olma vakti gelmiş demektir. Yalnız abur cuburun içeriğindeki zararlı maddeler değil, çocuğu tehdit eden diğer bir unsur da beslenme şeklidir. Çocuk evde yaptığınız sebze yemeklerinin yüzüne bakmayabilir ya da tam tersi aşırı iştah sorunu yaşayabilir.

Aşırı iştahlı olması da abur cubur alışkanlığı edinmesinde büyük bir etkendir. Annenin tombul çocuk merakı nedeni ile çocuk iştah problemleri yaşayabilir. Çocuk yemek yesin, diye binbir oyunlar yaparak adeta kaşığı ağzına tıkmak veya televizyon karşısında o anlamadan yedirmek ileride çocuğun aşırı iştahlı olmasına, dolayısı ile abur cubura düşkün olmasına neden olabilir.

Araştırmalar, çoğu ailenin çocuklarına, ihtiyaçları olduğunu düşünerek, temel öğünler dışında ek besinler verdiklerini ve bu besinlerin abur-cubur alışkanlığı oluşmasına yol açtığını gösteriyor. Özellikle de anne ve babanın düzenli öğünleri yoksa ve evde abur cubur sık tüketiliyorsa, bu alışkanlık kaçınılmazdır.

Son yıllarda erişkinlerde görülen yaşa ve kiloya bağlı şeker hastalığının oranı (tip 2 diyabet), çocuklarda da hızla artıyor. Ayrıca bu hastalığın öncüsü olan, halk arasında “gizli şeker” denilen “glukoz entoleransı” da şişman çocuklarda daha sık görülüyor.

DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENMELİ
Çocuklara bebeklikten itibaren dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmak şart. Uzun süre anne sütü ile beslemek (özellikle ilk 6 ay), ek besinlere 6. ayda yavaş yavaş başlamak, her bebeğin kendi metabolizmasına göre yiyeceğini göz önünde bulundurarak ısrarcı olmamak gerekiyor. Yemeklerinde olabildiğince tuz ve şeker kullanmamak ya da çok az kullanmak da önemli bir diğer nokta.

BESLENME ÇANTASI HAZIRLAYIN!
Özellikle 6 yaşından büyük çocukların zamanlarının çoğu okulda geçiyor. Ona okula giderken para vermek yerine, doyurucu bir beslenme çantası hazırlamak yapabileceğiniz pratik önlemlerden sadece biri. Peynir ve çeşitli sebzelerle hazırlayacağınız tam tahıllı ekmekten yapılmış bir sandöviç ve meşrubat yerine; ayran, su ya da taze meyve koymanız beslenme çantasını hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar.

TELEVİZYON KARŞISINDA ATIŞTIRMAYIN!
Unutmayın, çocuklar sizi örnek alıyor. Siz televizyon karşısına geçtiğinizde kek, börek, pasta, kurabiye gibi kalorisi yüksek besin değeri çok az olan abur cuburları tüketiyorsanız, onun da bunları uygulayacağını aklınızdan çıkarmayın. Televizyon karşısında saatlerce atıştırma veya ayak üstü hızlı yemek yeme en sakıncalı alışkanlıklardır ve “obezite” gibi sonuçlar doğurur.

ABUR CUBUR BESLENME BAŞARISIZ YAPIYOR
Diyetisyen Hatice Mıhoğlu, “Okulda başarılı olabilmeleri için çocukların abur cubur beslenme alışkanlığından kurtarılmaları, düzenli beslenmeleri gerekir” diyor.

“İlköğretim öğrencilerinin gün içinde 3 ana ve 3 ara öğünü düzenli olarak tüketmeleri şart. Bu alışkanlığın kazandırılabilmesi için de çocukların, atıştırma huyundan kurtarılması gerekir. Okul çağında olan çocuklar büyüme ve gelişme süreci içindedir. Bu dönemde çocukların enerji harcaması yetişkinlerden fazladır. Çünkü, büyüme önemli miktarda enerjiyi gerektirir. Bu yüzden çocukların yeterli, dengeli ve düzenli beslenmeleri şarttır.

Dengeli ve yeterli beslenen çocuk, güçlenir ve hastalıklara karşı dirençli olur. Çocuklara bol bol meyve ve sebze yedirilmeli ve bu besinler sevdirilmelidir. Ayrıca, çocuklara ara kahvaltısında süt, meyve veya ayranla birlikte sandöviç şeklinde öğünler verilebilir.”

 

ABUR CUBURUN ZARARLARI
Bu tür besinler bol kalorilidir, yüksek yağ ve şeker oranı içerir. Bu gıdaların kontrolsüz olarak tüketilmesi ise bozulmuş kan yağları, çocukluk tansiyonu, şişmanlık, bazı vitaminlerin yetersizliğine bağlı vücutta klinik sorunlar, beslenme becerisi kazanmada güçlük ve sağlıklı besini beğenmeme gibi sonuçlar doğurabilir. Tüm bunlara bağlı olarak da vücut direncini düşürerek hastalıklara karşı zayıf olmasına ve geç iyileşmesine yol açar. Yani tüm bu zincire bakarsak, abur cubur tüketen çocuğun gelişimi ve sağlığı her bakımdan tehdit altındadır.


ÇOCUĞUNUZUN ABUR CUBURDAN UZAK DURMASI İÇİN
- Okula giderken para vermek yerine sağlıklı bir beslenme çantası hazırlayın.
- Evde sık sık börek, çörek, kek ve kurabiye yapmayı bırakın. Çok isterse arada bir tam tahıllı ya da kepekli un tercih ederek yapmaya özen gösterin.
- Eve abur cubur almamaya çalışın. Abur cubur yerine sağlıklı kuru meyveler ve fındık, ceviz gibi kuru yemişler alabilirsiniz.
- Çocuk acıktığında el altında bulabileceği önceden yıkanmış meyveleri de tercih edecektir. Bu yüzden meyvelerin hepsini buz dolabında saklamak yerine yenilebilecek kadarını mutfak masasında yıkanmış olarak bulundurmak da meyve tüketimini arttırmak için bir çözüm yoludur.
- Yoğurt, salatalık, havuç ve domates gibi çiğ tüketilebilen sebzeler de ara öğünler için idealdir. Eğer çocuğunuza ara öğün alışkanlığı kazandırırsanız, çok acıkmayacağı için canı abur cubur yemek de istemeyecektir.
- Meyveyi katıyken tüketmeyi fazla sevmiyorsa, bir blendırdan geçirip hafif yoğun bir içecek de hazırlayabilirsiniz.
- Hamburger ve cips gibi besinleri istediğini söylediğinde bunların zararlarından bahsedin. İsterse deneyebileceğini ama sürekli tüketirse onu nelerin beklediğini anlatın. Ya da evde cips yerine daha az yağ ile patates kızartıp, hamburgerinizi kendiniz daha sağlıklı malzemelerle hazırlayın.

 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.