Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER 2 ÇOCUKTAN 1’İ DOĞUMSAL KALP SORUNUYLA DOĞUYOR!

HER 2 ÇOCUKTAN 1’İ DOĞUMSAL KALP SORUNUYLA DOĞUYOR!

Çoğu kişinin düşüncesi kalp hastalıklarının sadece yetişkinlere, özellikle kolestrolü olanlara özgü bir rahatsızlık olduğu. Ancak hem doğumsal hem de çocukluk çağında yaşanan kalp rahatsızlıkları en az yetişkin kalp hastalıkları kadar önemli. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, kalp hastalıklarının erken tespit edilmesinin hayat kurtardığını söyleyerek aileleri uyarıyor.


Çocuğun kalp sağlığı anne karnında başlar ve doğumla bereber başlayan yaşamı boyunca dikkat edilmesi gereken hassas bir konumdadır. Dünyaya gelmeye hazırlanan minicik bebeklerdeki doğumsal kalp hastalıkları; genetik geçişler, çevresel etkenler ve beslenme hataları ile ilgili faktörlerin birleşmesi ile oluşuyor.

Gelişen tıp teknolojisi sayesinde anne karnındaki bebeğin bile kalbindeki sorunlar kolayca tespit edilebiliyor. Yenidoğan bebeğin ise ilk muayenesinde kalp hastalıkları ile ilgili önemli bulgular elde edilebiliyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Doğumsal kalp hastalıkları dışında çocukluk döneminde geçirilen çeşitli hastalıkların etkisiyle de kalp sorunları meydana gelebiliyor. Kalp hastalıklarının zamanında tespit edilmesi ise tedaviyi olumlu etkiliyor. Anne karnında oluşabilen kalp sorunlarının bir kısmına doğar doğmaz müdahale ediliyor, yaşamaz denilen çocuklar bile sağlıklı bir ömür sürebiliyor.

 

AİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ?
• Eğer ailede ve özellikle birinci dereceden akrabalarda doğuştan gelen bir kalp hastalığı, bu hastalığa bağlı genç ölüm ve yüksek kolesterol varsa, hiçbir şikayeti olmasa bile 0-2 yaş arasındaki bir çocuk, muayene olmalı.
• Hiçbir şikayet yoksa bile bir çocuk, tüm sağlık problemlerine karşı önlem alabilmek için düzenli olarak çocuk doktoru muayenesinden geçmeli.
• Kalp için en önemli tehlikelerden biri de, çocuğun geçirdiği enfeksiyon hastalıkları. Beta adı verilen boğaz mikrobu, akut romatizmal ateşe sebep olabiliyor ve kalbi etkiliyor. Bu nedenle basit görülebilen boğaz hastalıkları da çocuk doktoru tarafından izlenmeli ve tedavi edilmeli.
• Boğaza yerleşen mikroplardan korunma noktasında ağız ve diş sağlığı büyük önem taşıyor. Boğazda beta mikrobunun süreklilik kazanması ve kana karışması, bu mikrobun kalbi tutmasına neden olacağı için boğaz kültürü yaptırılmalı.
• Çocuk sağlığını korumanın temelini düzenli beslenme oluşturuyor. Bu nedenle çocukları rafine olan şekerden ve undan uzak tutmak ve hareketli bir yaşam sürmelerini sağlamak gerekiyor. Bir çocuğun televizyon, bilgisayar ve diğer ekran oyunlarının başında geçireceği toplam zaman en fazla 2 saat olmalı. Obez çocuklarda kalp hastalıkları hemen ortaya çıkmasa da, genç yetişkin çağlarında problemler oluşabileceği akılda tutulmalı.


HAYAT KURTARAN BASİT BİR YÖNTEM: OKSİJEN SATURASYONU
Ciltten oksijen tayinini ifade eden “Oksijen Saturasyonu”nu bebek ve çocuklarda kalp rahatsızlıklarının tanısında kullanılan çok önemli bir yöntem. Özellikle ailesinde kalp hastalığı bulunan ya da genel sağlığında sorunlar tespit edilen bebeğin parmağına takılan küçük bir cihazla, cilt üstünden yapılan oksijen tayini, hayat kurtarıcı bilgiler verebiliyor.

 

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Saygılı:
“YÜZDE 90’I TEDAVİ EDİLEBİLİYOR”

“Bazı çocuklarda doğumsal kalp hastalığı olmasa bile çocukluk döneminde yaşanan bazı nedenlerle kalp hastalıkları gelişebiliyor. Bu nedenlerin başında; beslenme ve metabolizma bozuklukları ile boğaz enfeksiyonuna bağlı gelişebilen akut eklem romatizması geliyor. Sonradan oluşan bu tip kalp hastalıklarının tespit edilmesinde, ailelere de büyük görevler düşüyor. Çünkü çocuklarının kalp sağlığını kontrol ettirmeleri gerekiyor.

Aileler kötü haber duymaktan korkup çocuklarını muayene ettirmekten kaçınmasınlar. Her zaman kötü haberler vermiyoruz. Kalp hastalıklarından korkmasınlar istiyoruz. Çünkü bunların yüzde 90’ını tedavi edebiliyoruz. Özellikle spora başlayacak olan çocuklar için istenen sağlık raporu konusunda hassas davranılması gerek. Aileler sağlık raporunu bürokratik bir belge olarak görmemeliler. Çocuğun kalbinde o yaşa kadar tespit edilmiş bir sorun yoksa bile çocuk kardiyoloğu muayenesi olmasını sağlamalılar.”


0-1 YAŞ ARASI KALP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
• Emerken çabuk yorulması,
• Emmeyi yarıda bırakıp dinlenmesi,
• Buna bağlı olarak kilo alımının durması,
• Özellikle uyurken çok sık nefes alıp vermesi,
• Sebep yokken çamaşırlarını ıslatacak kadar terlemesi,
• Ağız içinde, el ve ayak parmak uçlarında morarma (*)
• Ağlarken morarması.
(*) Dudak dış çevresi ve gözaltı morarmaları cilt yapısı ile ilgili olabilir.


1-6 YAŞ ARASI KALP HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
• Yürürken ya da koşarken, akranlarına göre çabuk yorulması,
• Kilo almasının yavaşlaması,
• Sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi,
• Fizik muayenede üfürüm duyulması.


ÇOCUK SPORA BAŞLAYACAKSA, ÖNCE MUAYENE ŞART!
5 yaş, spora başlanacak dönem olarak kabul ediliyor. Bu yaşlarda mutlaka bir çocuk kalp uzmanına muayene ettirilmesi gerekiyor. Muayenenin yanı sıra Elektro Kardiyo Grafi’sinin (EKG) alınması da öneriliyor. Eğer çocuk profesyonel spora başlıyorsa, EG’nin yanı sıra EKO yapılmasında da yarar var. Çocuk kalp uzmanları muayene sonucundan emin olmak için somut deliller istiyor. Çünkü kalp kası hastalığı ve doğuştan ritim bozukluğu gibi bazı hastalıklar kendini ancak eforla açığa çıkarabiliyor. Spor, en güçlü eforlardan biri. Doğuştan kalp hastalığı olup da tanı konulmamış ve tedavi edilmemiş çocuklar, spor anında aşırı efor sarf ettikleri için ani ölüm riskiyle karşılaşabiliyorlar. Eğer bir çocuğun muayenesi normal çıkmışsa ve hobi olarak spor yapacaksa, 40 yaş sonrasına kadar tekrar kontrolden geçmesine gerek duyulmuyor. Ancak profesyonel spor yapacak olan çocukların 2 yılda bir muayene olmaları şart!

 

ÜFÜRÜM NEDİR?
Doktor çocuğunuzun kalbini dinlediğinde kapakların kapanma seslerini net olarak duyar. Kalpte bu seslerin dışında üfleme şeklinde farklı bir sesin bulunmasına üfürüm denir. Şiddetli üfürümler bir kalp hastalığının belirtisi olabilir, fakat çocuklarda duyulan bütün üfürümler her zaman kalp hastalığına bağlı değildir. Hafif üfürümlerin çoğu “masum üfürümler” denen ve sağlam kalpte de duyulabilen üfürümlerdir. Bazen üfürümün masum olup olmadığı kulakla dinlenerek ayırt edilemez ve ekokardiyografi gibi başka tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.

 

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Doğuştan kalp hastalıklarının pek çoğunun tedavisi ameliyatla yapılır. Kalp hastalıklarında erken müdehale çoğu zaman hayati önem taşır. Bunun yanı sıra bazı küçük kalp delikleri kendiliğinden kapanır, bazılarıysa hiç kapanmasa da çok küçük oldukları için ömür boyu ameliyat edilmeden takip edilebilir. Kateter ile tedavisi mümkün olan doğuştan kalp hastalıkları da vardır. Kapak ve damar darlıkları kateter sırasında balon ile genişletilebilir, bazı özellikteki kalp delikleri de kateter yardımıyla kapatılabilir.


Her hastalık için farklı tutum gereklidir. Takip ve tedavinin şekline, zamanlamasına izleyen çocuk kardiyoloğunun karar vermesi gerekir. Ameliyat edilecek birçok hastaya ekoya ek olarak kateteranjiografi de uygulanır, bulgular çocuk kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi bölümlerinin katıldığı toplantıda tartışılarak konsey kararı alınır.

BAZI KALP HASTALIKLARI KENDİLİĞİNDEN DÜZELEBİLİR
Bazı doğuştan kalp hastalıkları kendiliğinden düzelebilir. Bunlar kulakçıklar veya karıncıklar arasında bulunan küçük deliklerdir. Ancak bu hastaların da deliğin kapanma sürecinde çocuk kardiyoloğu tarafından düzenli takip edilmeleri gerekir.


ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.