Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Anne babasını yakalayan çocuğun psikolojisi bu durumdan nasıl etkilenir?
ÇOCUĞA UYGUNSUZ YAKALANILDIĞINDA NE YAPMALI?

ÇOCUĞA UYGUNSUZ YAKALANILDIĞINDA NE YAPMALI?

Çiftlerin mutlu bir ilişki yaşayabilmelerinde önemli rol oynayan cinselliğin, çocuğa yatak odasında yakalanılması halinde sekteye uğrayabiliyor. Çocuklarla cinselliği nasıl konuşmak gerekiyor? Çiftin yatak odasında çocuğa yakalanması halinde ne yapılmalı? Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.


2-3 yaşlarına kadar çocuklar, yaşadıklarını kolayca unutma eğilimi gösterir. Ancak 3-4 yaşından büyük çocuklar, anne babalarını yatak odasında yakalaması halinde, psikolojik olarak bu durumdan fazlasıyla etkilenebilir.

İnandırıcılıktan uzak, yanlış açıklamalar çocukların anne babaya olan güveninin azalmasına neden olur. O nedenle çocuğun psikolojisinin kötü etkilenmemesi için, anne babanın baş başayken çıplak sarılmış halde olabileceği, bunun normal olduğu anlatılmalıdır. Anne babasını yakalayan çocuk, cinsellik konusunda daha meraklı olabilir. Merakı giderilmeyen bu çocuk, olayı anlamlandırabilmek için yeniden anne babayı o halde görmeyi isteyebilir. Açıklamalar, bu durumun da önüne geçecektir.

Anne babasını yatak odasında uygunsuz halde gören çocuklar, gördüklerinin ne anlama geldiğini bilmediğinden anne babanın acı çektiğini düşünebilir, bu durum çocuğun ailesi için endişelenmesiyle sonuçlanabilir. Panikleyen çocuk, ileriki yaşlarda bilinçaltında cinsel birlikteliğe dair olumsuz yargılarla baş etmek zorunda kalabilir.

YAKALANDIKTAN HEMEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER
Çocuğa yakalanmadan hemen sonra, ilk olarak toparlanılmalı, çocuğun evde anne babayı her zaman gördüğü halde yeniden görmesi sağlanmalıdır. Panik halinde olmamaya özen gösterilmeli, çocuğun bundan olumsuz etkileneceği unutulmamalıdır.

Kaçıp saklanmak yerine sakinleştikten sonra çocukla konuşulmalı, ona güzel bir birlikteliğin ve çocuk sahibi olmanın bu şekilde mümkün olduğu, anne babanın akşamları böyle özel zamanlar geçirebileceği anlatılmalıdır.

YAKALANDIKTAN SONRAKİ SÜREÇTE YAPILMASI GEREKENLER
Çocuğa yatak odasında yakalanma, günümüzde bazı çiftlerin başına gelebilen bir durumdur. Bu durum, anne babayı stresle karşı karşıya bıraksa da, çocuktaki etkileri daha büyük olabilir. Yaşı küçük çocuklar, anne babanın ne yaptığını anlamakta zorlanabilir, ruhsal travma dahi meydana gelebilir. Çünkü çocuklar, babanın anneyi rahatsız ettiğini, ona şiddet uyguladığını düşünebilir. Eğer çocuğa cinsel birliktelik esnasında yakalanılırsa, konu görmezden gelinmemeli, uygun bir zamanda, uygun bir dille çocuğa anlayabileceği düzeyde cinsellikten bahsedilmelidir.

Anne babaların yatak odalarında çıplak bulunabildiği ve yatak odasının girilmeden önce izin alınması gereken bir yer olduğu çocuğa anlatılmalıdır. Böylece yeniden böyle bir durumla karşı karşıya kalma riski en aza indirilmiş olur.

Ayrıca çocukla zaman geçirirken TV’de ya da çevrede görülen, özel hayat ihlali gerçekleşen durumlar için, bunun uygunsuz bir davranış olduğunu sesli belirtebilir. Böylelikle çocuğun mahremiyet ve özel alanın dış dünya ile paylaşılmaması gerektiğine dair düşünceleri doğru şekilde yönlendirilmiş olur. Ebeveynler, yatak odasının özel bir alan olduğunu çocuklarına öğretmeli, mahremiyet duygusunun çocuklarda gelişimine destek olmalıdır. Bu sayede çocuğun yeniden anne babayı uygunsuz halde görmesi engellenebilir.

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.