Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KURBAN BAYRAMI’NDA ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİNE DİKKAT!

KURBAN BAYRAMI’NDA ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİNE DİKKAT!

Yaklaşan Kurban Bayramı için alınan kurbanlıklar ile çocuklarınızın kurduğu duygusal bağa dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, dini vecibelerin yerine getirildiği sırada çocukların psikolojisini nasıl koruyabileceğimizle ilgili olarak sorularımızı cevapladı.


Bayramlar çocuklar için ailedeki herkesin bir araya geldiği, sınırsız şeker ve tatlının tüketildiği, aile büyüklerinden alınan harçlıklarla mutlu olunan güzel günlerdir. Kurban bayramlarında ise kesilmek üzere alınan hayvanlar eve geldiğinde çocuklar farklı bir sevinç yaşar. Sevimli koyunun birkaç gün sonra kesileceğini düşünmeyen, ölme ve öldürme bilincine sahip olmayan çocuklar için kurban kesimi son derece travmatik olabilir.  
Apartman önlerinde, evlerin bahçelerinde sokak aralarında ve çocukların görebileceği yerlerde yapılan kurbanlık kesimlerinin çocukların psikolojisine zarar verdiğini söyleyen Dr. Mehmet Yavuz dini vecibelerin yerine getirilmesi sırasında çocuklarına karşı sorumluluklarını da ihmal etmemeleri gerektiği konusunda ebeveynleri uyarıyor.

ÇOCUK KURBANI NASIL ALGILIYOR?
-Kurban kesimi çocuklarda nasıl bir etki yaratıyor?
Soyut düşünme kavramına erişmeyen çocuklar kurban kesimini dini bir görev olarak değil, bir cinayet veya vahşet olarak algılayabilirler.

Hayvanın gözlerinin ve ayaklarının bağlanarak çaresiz bırakılması, çocuklarda duygusal yönden çöküntüye neden olabilir. Tersi bir etki de yaratabilecek bu durum sonucunda çocuklarda saldırgan tavırlar uyanabilir ve bu durum çocukların başka hayvanlara zarar vermesine neden olabilir. Öldürme bilincine sahip olmayan bir çocuğun yanında ebeveynleri tarafından bir hayvanın kesilmesi veya kesilmesine müsaade edilmesi, çocuk tarafından hayvanların öldürülmesinin doğru bir davranış olarak algılamasına neden olabilir. Ayrıca bu durum çocuklarda et yememeye sebep olabilir. Kurban kesimine şahit olan çocukların uyku düzenleri bozulabilir, kâbuslar görebilir ve hayvanlara karşı görüşleri tamamen değişebilir. Çocuklara özellikle bayram haftası süresince haber bültenleri de seyrettirilmemelidir.

BUNLARA DİKKAT!..
-Kurban kesiminde anne babalar çocuklarına karşı nasıl ifadeler kullanmalı?
- Öncelikle İslami geleneklerde yer alan ve halkımız tarafından da uygulanan kurban kanının çocuğun alnına sürülmesinden kati suretle kaçınılmalıdır.
- Çocuklar kurban kesim yerlerinden uzak tutulmalı, çocukların bulunduğu ortamlarda kurban kesimi yapılmamalıdır. Kurbanlık hayvanlar ile çocuklar arasında duygusal bir bağ oluşmuş ise kurban kesiminden vazgeçilmeli veya durum çocuğun anlayacağı bir şekilde izah edilmelidir.
- Çocukların anlamayacağı açıklamalardan kaçınılmalıdır. Örneğin; “Yenisini alırız”, “Bu dini bir görev”, “Allah böyle istedi”,  “O seçilmiş bir hayvandı” gibi açıklamalar çocukların anlayacağı şeyler değildir.
- Çocuklar tüm çabalara rağmen kurban kesimine şahit olabilir ve ardından psikolojisi bozulabilir.  Eğer çocuk bugünden sonra et yemek istemezse, uyku düzeninde gözle görülür değişiklikler varsa, kabuslar görerek uyanıyorsa, koyun, kuzu, koç, inek, boğa gibi hayvanları gördüğü zaman korkuyorsa vakit kaybetmeden bir terapiste götürülmeli ve yaşadığı duygusal travma konusunda yardım alınmalıdır.

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.