Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BURÇLARA GÖRE YEME İÇME ALIŞKANLIKLARIMIZ ve GURME ASTROLOJİSİ

BURÇLARA GÖRE YEME İÇME ALIŞKANLIKLARIMIZ  ve GURME ASTROLOJİSİ

Gökyüzünde en hızlı hareket eden gezegen olan Ay, anne, kadın ve aşçıyı temsil eder. O yeryüzünü besleyen Toprak Ana, koruyan kollayan “Kozmik Anne”dir. Fiziksel ve ruhsal anlamda nasıl beslendiğimizi, kendimizi mutlu ve doyumlu hissetmek için nelere ihtiyacımız olduğunu, ait olma ihtiyacımızı ve anlık duygusal tepkilerimizi kişisel haritalarımızdaki Ay’a bakarak anlayabiliriz. Ay’ın bulunduğu alan (Ev) ve burç kendimizi en güvende ve rahat hissettiğimiz yerdir. Ay haritamızda zorlu açılar içinde ve sıkıntılı bir konumdaysa özellikleri aşırıya kaçabileceği gibi, hiç farkedilmeyecek bir noktaya da gidebilir. Her burcun yeme içme konularına yaklaşımı farklıdır elbette. Ama Ay’ın kişisel haritamızdaki konumunu biliyorsak, bunun duygusal ve fiziksel anlamda bizi nasıl etkileyeceğini daha net bir şekilde görürüz. O nedenle Ay’ın zodyaktaki 12 burçta nasıl çalıştığına bir bakalım isterseniz...


Ay Koç’ta:
Telaşlı ve sabırsız Koç insanı, hızlı yiyip hızlı tüketme eğilimindedir. Mutfakta yemek pişiriyorsa öncü ruhu nedeniyle liderliği kimseye kaptırmak istemez. Kendi menüsünü dayatabilir. Kendi sözü dinlensin, her şey onun isteğine göre düzenlensin ısrarında olur. Risk alıp cesaretle anında yemek uydurabilir ama yakaladığı lezzet şahane olabileceği gibi bir felakete de dönüşebilir! Baharlı, biberli, domates, çilek, kırmızı pancar, havuç, vişne, elma, kriz gibi özellikle kırmızı yiyeceklere yönelebilir. Hardal, soğan, curry gibi keskin aromalardan hoşlanır. Beğenmediği bir yemek sunulduğunda fazlasıyla direkt bir ifade kullanması sıkıntı yaratabilir.

Ay Boğa’da:
Boğa, beş duyuyla ilişkilendirilen Venüs’ün yönetimindedir. Dolayısıyla Ay’ı Boğa’da olan bir kişi, pişirdiğini ve sunacağını ille de tatmak ister. Pazar alışverişlerinde sebze, meyve her ne alacaksa dokunmadan, tatmadan satın almaya yanaşmaz. İştahlıdır, keyifle yer ve tatlı sever. Boğa sahip olmakla ilgilidir. Dolayısıyla Ay’ı Boğa’da olan bir kişinin mutfağında özel araç gereçler, kupa ya da çanak çömlek mutlaka bulunur. Ortaya koyduğu yemeğin özel olduğunu vurgulamak ve takdir edilmek ister. Pratiktir. Acıktığında yemek yemeye yönelir. Dolayısıyla oburlukla gurmelik arasında gider gelir. İştah açıcı mezeler, kremalı ve meyveli tartlar ile likörlü çikolatalar onu kolayca baştan çıkarır. Et-patates tarzı temel yiyeceklerden hoşlanırlar.

Ay İkizler’de:
Mutfakta aktif ve eline çabuktur. Yemek yaparken aynı anda sohbet etmeyi ya da o anda o ortamdaki ilgisiz herhangi bir detayı atlamaz.Her konuda olduğu gibi yemek yapma konusunda da eğlenceli bir tiptir. Ordövr veya aburcubur gibi atıştırmalıklara bayılır. Yemek mutlaka enteresan ve küçük muziplikleri olan bir tarzda olmalıdır. Bir şeyi hazırlarken o şeyin bambaşka bir kılığa dönüşmesi şaşırtıcı olmaz. Aklına estiği gibi lezzet yaratabilir. Onlarla yeme içme programları da değişime tabidir. Balık yemeye giderken birden kendilerini kebapçıda bulabilirler. O yüzden sabit nitelikli bir Boğa ile akşam yemeği programları yaptıklarında işler karışabilir. Ancak bir davet verdiklerinde dinamik, eğlenceli sunumlarla göz doldururlar. Şehirdeki kenar köşe olanlarından tutun nerede ne yeniri bilirler.

Ay Yengeç’te:
Zodyağın aşçıları olan Yengeçler yemeyi de yedirmeyi de çok severler. Doyduğunda ve diğerlerini doyurduklarında kendilerini güvende ve mutlu hissederler. Pek çok ünlü Şefin ya burcu Yengeç ya da Ay’ları Yengeç burcundadır. Moralleri bozuk olduğunda yeme veya yememe krizlerine girmeleri mümkündür. Bir menüyü planlamak, onlara çok keyif verir. Evlerinde pek çok mutfak gereci bulunabilir. Onlar için yemek kalbi ve evi birleştiren sevgi dolu bir uğraştır. Yaptıkları yemeklere sevgilerini koyarlar. Aile üyelerini bir araya getiren akşam yemekleri veya kahvaltılara bayılırlar. Harika bir ev sahibi veya konukturlar. Cömert ve içten sunumlarıyla çok güzel ve özel atmosferler yaratırlar. Sofralarında fazla seçici olan, tabağındaki bazı yiyecekleri kenara ayıran tipler olmasından hoşlanmazlar. Diğerlerinin ruh hallerine karşı duyarlı olduklarından çabuk demoralize olup nerede yannlış yaptıklarının telaşına düşebilirler.  Korumacı ve besleyici özelliklerini fazlasıyla sergilediklerinde çevrelerinden tepki almaları kaçınılmazdır. Durmadan “yesene“ ya da “hatırım için ye” diyen tipler buradan çıkar! Çorba veya sulu ev yemekleri hoşlarına gider. Masadan aç kalkmazlar! Hamur işleri, mantı, börek çörek tam onlara göredir.

Ay Aslan’da:
Ay Burçlar Kuşağının en rekli siması olan Aslan’da yer aldığında, yaratıcı harikulade sunumlar ve etkileyici yemekler bekleyebiliriz. “Güzel yemekler güzel ilişkilere layıktır” diyenlerdendir. Yemek hem çok güzel ve leziz olmalı hem de çok şık sunulmalıdır. Kıymetli tabak çatallarla, en şık sofralarda bulunmak, en gösterişli davetleri vermek ister. Harika bir parti düzenleyicisi ve müthiş bir evsahibidir. Davetli olduğu yere ise değerli armağanlarla gitmeyi sever. Pahalı şaraplar, özel peynirler veya nadir bulunan meyveler onun kalemidir. Aslan ateş burçlarındandır ve sıcak yemeklerden hoşlanır. Pişirdiklerini gururla sunar. Önemli ve değerli konukları varsa çok daha özel ve yaratıcılığını konuşturacağı zevkli ve şatafatlı sofralar hazırlar. Her yaptığının biricik ve özel olduğunu, sadece bu fırsat için yaratıldığını vurgulamak ister. Bir baharat ve lezzet ustasıdır. Yaptığı tatlılar salt lezzetleriyle değil, görüntüleriyle de ihtişamlı olur. Cömert sofralar kurar. İnsanın aklını başından alacak menüler yaratabilir. Yemeği hayatın önemli ve özel bir seremonisi, tutkulu bir eğlence, mutluluk ve aşkın ifadesi olarak görür. Ancak, cömertlikle sunduğu sofraları kalbinin zenginliğiyle harmanlamadıkça kibirli gözükmekten kaçınamaz.

Ay Başak’ta:
Ay, pratik ve toprak gruplarından olan Başak’ta yer aldığında kişi becerikli, dikkatli ve titiz olur. Bilinçli bir tüketicidir. Hangi şifalı otun neye iyi geldiğini, ya da kimin neyi sevip sevmediğini en iyi o bilir. Bir yemek daveti verecekse her şeyi ince ince planlar, yazar, listeler. En sağlıklı yiyecekleri seçer. Sağlıklı beslenme, hijyen, beden ve ruhu arındıran detoks diyetler başlıca konularıdır. Yediği her lokmayı dikkatle hesap etmesine karşın ipin ucunu kaçırdığı çok olur. İşte o zaman kendini veya etrafını suçlamaya başlar. Mutfakta harika bir şeftir. Denemekten korkmaz ama emin olduklarını sunar. Küçük tadımlardan hoşlanır. Size sürekli hizmet etmek, yardımcı olmak isteyen kişidir o. Evinde kendi ekmeğini kendi pişirmekten zevk alır. Sağlıklı ve besleyici, vitaminden zengin salatalar hazırlamaktan hoşlanır. Fazla ince eleyip sık dokuması, kendinden ve diğerlerinden ille de her şeyi mükemmel bir şekilde beklemesi ortamları gerebilir. Onunla bir yemek randevusu yaptıysanız programı ertelemek zorunda kaldığınızda nasıl bir tatsız yaklaşımla karşılaşacağınızı tahmin edemezsiniz. Büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Verilen sözler onun için kontrat gibidir ve bozulduğunda küskünleşip hiç bir şey yapamayacak hale gelebilir.

Ay Terazi’de:
Terazi, Burçlar Kuşağında Venüs’ün yönetiminde olan bir başka burçtur. Onun nedenle nasıl gözüktüğü, hakkında neler düşünüldüğü son derece önemlidir. Ay’ı Terazi’de olan bir insan sırf dış görünüşünde değil, yeme içme zevkiyle de hoş ve elegan bir portre çizer. Romantik ve zarif restoranları tercih eder. Ağır enerjili, kaba veya sönük ortamlar ona göre değildir. Yemek ve içmek onun için bir hoşluktur, sosyalliktir. Popülarite ise anahtar kelime! Her şeyi tatmak istediğinden, her konuda olduğu gibi, yeme içme alanında da kararsızlık yaşar. Masadan genellikle yarı aç yarı tok kalkar. Bu anlamda Venüs etkisindeki Ay Boğa’da insanından ayrılır. Zira onlar büyük bir iştahla karınlarını tıka basa doldurma eğiliminde olurlar. Oysa bir Terazi’nin yüksek değerleri, zarafeti ve sanatsal standartları vardır. Özenle hazırlanmış sofralarda şık sunumlarda, mum ışığında yemek tam onlara göredir. Şarap, sanat ve müzik hayatlarının ayrılmaz birer parçası olabilir. Aromalara ve görüntüye karşı çok hassastır. O nedenle salt sunumun şıklığı değil, lezzet ve koku faktörü de onu etkiler. Diplomatik özelliklerini yemekte de kullanır. Beğenmediği bir şey olursa nezaketle durumu idare eder. Rafine damak tatları, özenle hazırlanmış menü ve zarif sofralar onu tanımlar. Resmi davetleri de en iyi şekilde verebilecek kişidir. Konuklarından alacağı geri bildirimlere çok önem verir.

Ay Akrep’te:
Burçlar Kuşağındaki en zor anlaşılan ya da anlaşılamayan burçlardandır Akrep. Ay burcu Akrep olduğunda kişinin gizemli ve derin bir yapısı olur. Hayatın her alanında olduğu gibi, yeme içme işlerinde de sevdikleri ve sevmediklerini kesin çizgilerle birbirinden ayrırır. İnsanların ruh durumlarını sezen derin bir kavrayışa sahiptir. Bazı yemekleri tutkuyla sever, bazılarından ise sebepsiz yere nefret eder! Afrzodizyak yiyecekler, ilginç ve yoğun aromalı kişniş, sarımsak, zerdeçal, guarana, vanilya gibi ot ve baharatlar kullanmaktan hoşlanır. Tariflerinin püf noktalarını kendisine saklamayı tercih edebilir. Çekmecelerinden birinde gizli reçeteleri, eski ama değerli yemek tariflerini bulmak mümkündür. Baştan çıkarıcı lezzetler, aşk ve tutkuyla bezenmiş sofralar hazırlar.  Yemek yemek onun için bir bütünleştirici ritüel, derin bir paylaşımdır. Diğerlerinin de onu beslemesi, ruhsal ve fiziksel anlamda doyurması hoşuna gider. Onunla sofrada başbaşa olmak inanılmaz etkileyici bir deneyim, doyurucu sohbetler ve ağızda hoş ve keskin bir lezzet bırakan tadımlar demektir.

Ay Yay’da:
Ay’ı Yay’da olan bir kişiyle yemeğin felsefesini yapmak kaçınılmaz olur! Onunla yemek yemek zihnin sınırlarını genişleten keyifli bir maceraya çıkmak gibidir. Farklı kültürlerin değişik lezzetlerini tatmaktan ve ikram etmekten hoşlanır. Gezgin bir yemek yazarı olabilir. Yay ateş gruplarından, deneyim yaşamakla ilgili bir burçtur. En büyük gezegen olan Jüpiter tarafından yönetilir. Mutfakta da deneyimden kaçınmaz. Açıkhavada yapılan barbeküler, yürüyüşler, piknik veya sportif etkinlikler sırasında sandviç yemek hoşuna gidebileceği gibi, elit restoranlarda, en şık ortamlarda yemek yemeye de bayılır. Kendi fikirlerine fanatikçe tutunabilecek yapıda olduğundan yaptığı menülerin tartışılmasına dahi izin vermez. Kendisinde Ay Aslan’danın göz boyayan özellikleri yoktur ama yemeğin tarihçesini, nasıl yapıldığını, içine nelerin ne sebeple konulduğunu anlatmayı pek sever. Ona göre yemek sanatı, kültürleri birbirini bağlayan bir köprüdür. Değişik görüşlere sahip konukları ağırlamaktan ve onlarla konuşup, onlardan öğrenmek ve öğretmekten büyük zevk alır. Hazırladığı tarifler genelde yağlı ve kilo aldırıcıdır. Hazırladığı kremalı soslar, zengin tatlılar insanı cezbeder. Tüm ateş gruplarında Ay’ı olanlar gibi, o da baharat kullanmayı sever. Ay’ı Akrep’te olanlar kadar keskin aromalar kullanmasa da lezzete zenginlik katacak otları sakınmaz. Basit bir yemeği bile şölene çevirebilir. Piknik sepetine şampanya ve havyar koyan insan tipine örnektir! Onun için her yolculuk değişik tat ve lezzetlere götüren bir deneyimdir. Sırf o yöreye özgü bir şeyi tatmak için kilometrelerce yol kat edebilir.

Ay Oğlak’ta:
“Zamanın ve Kaderin Efendisi” olarak tanımlanan Satürn’ün yönetimindeki Oğlak’ta Ay, yemeği de başarması gereken hedeflerden biri olarak görebilir. Yemek alanında öncüdür. Hobi gibi gördüğü bu işten para kazanma ihtimali yüksektir. Yemeği pratik hayatın bir parçası olarak görür ama bunu hiç bir zaman “yaşamak için yemeli” düzeyine indirgemez. Turşu, salça gibi kalıcı ve dayanıklı yiyecekler hazırlamaktan hoşlanır. Geçmiş yemek mirasına sadık kalır. Aile tariflerini günümüze taşıyan kişidir.  Tarihi değer taşıyan kültür mirasına ait tarifleri de bulur çıkarır ve pratik hayata başarıyla uygular. Sakin ve kendinden emin bir duruşu vardır. Bu konudaki hırsını belli etmez. Ama her işte olduğu gibi, yeme içme ve ikram konularında da prensipli, başarılı bir otoritedir. Tariflerinden asla taviz vermez. Onun için zengin sohbet ve anlamlı konuşmalar yemek kadar önemlidir. Akıllı, becerikli, zamanını etkin kullanmayı bilen kişidir. Bir yemeği kaç dakikada pişireceği asla şaşmaz. Bir tarifi sabırla defalarca dener, en iyi olacağı kıvamı buluncaya dek uğraşır. Buruk, kekre veya mayhoş tatlar hoşuna gidebilir.

Ay Kova’da:
Arkadaşlık, toplumsal konular, gelecekle ilgili umut ve projelerin yanı sıra astrolojiyi de temsil eden Kova’daki Ay, yaratıcılığı, hiç düşünülmemiş olanı düşünmeyi ve ilginç tarifler peşinde olmayı getirecektir. Bu kişi hareket halindeyken bile bir şeyler atıştırabilir. Arkadaşlarla birlikte yemek yiyip sohbet etmekten hoşlanır. Sohbet konuları  astroloji, toplumsal konular, kültür, sanat ve yaratıcı etkinlikler olabilir. Herkesi şaşırtacak sürprizli menüler hazırlayabilir. Kova’nın yönetici gezegenlerinden olan Uranüs, ani bir kararla davet verebileceğine ya da yemeğe çıkabileceğine işaret eder. Değişik lezzetler tadar ama daha çok sebze insanıdır. Onu heyecanlandıracak sıra dışı lezzetler peşindedir. Yemek onun için enerji demektir. Kendisine hız verip yorgunluğunu alacak, harekete geçirecek yiyeceklere yönelir. Besleyici değerleri yüksek vitamin barları, ginseng, şalgam, guava, mango, at kuyruğu otu, limon ve hindiba bunlardan bir kaçıdır.

Ay Balık’ta:
Sıra su burçlarından hassas ve etkilere açık, nazik ve  sevgi dolu Balık’a geldiğinde Ay, kişiye bol sıvı alma kapasitesi verecektir. Deniz ürünleri, çorba, buharda pişmiş sulu yemekler hoşuna gider. Artistik bir yaklaşımla şık sunumlar yapabilir. Balık’ın yönetici gezegenlerinden Neptün sezgiselliği, illüzyonlar, bir varmış bir yokmuş gibi olan şeyleri, sinema, televizyon, müzik, resim ve baleyi temsil eder. Hiç kuşku yoktur ki Ay’ı Balık’ta olanlar da yaptıkları yemeklere, sunumlarına, sofralarına bu gizemin egzotik baş döndürücülüğünü incelik ve duyarlıkla taşırlar. Güzel bir müzik eşliğinde büyüleyici bir atmosferde temalı sofralar kurmak tam onlara göredir. Sanatsal yönleri olanla kişilerle sofraya oturmak ve sohbet etmek onlara çok keyif verir. Yemek seçimleri Ay’ı Terazi’de olan bir kişiyle hemen hemen aynı gibidir; zarif, kibar ve şık! Ancak tıpkı Terazi’de olduğu gibi, Ay’ı Balık’ta olanlar da seçimlerini yaparken karar vermekte zorlanırlar. Onlar içgüdüsel bir şekilde genele ayak uydurmak, kim ne istiyorsa onlarla bütünleşmek eğilimindedirler. Burçlar Kuşağında bir sofrayı paylaşabileceğimiz, bize eşlik edebilecek en harika insanlardır.

Gamze Özşahin

DİZİ & ARAŞTIRMA BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.