Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

SİZİN ÇOCUĞUNUZ DA GECE ALTINI MI ISLATIYOR?


“NASIL OLSA GEÇER” DEMEYİN!

Meğer, çocuklar psikolojik nedenlerle gece altlarını ıslatmıyorlarmış! Gece altlarını ıslattıkları için psikolojileri bozuluyormuş!

 

Bebekler, en az 2 yaşına kadar bezleniyorlar, ortalama 27 aylık olduklarında kas gelişimleri bezlerinden ayrılabilecekleri şekilde gelişmiş oluyor ki, bu konu çok önemli. Çünkü 2 yaştan önce bez bıraktırma çalışmaları kaslar çiş-kaka tutmak üzere belli bir yeterlilik seviyesine ulaşmadığından, o sırada ya da daha sonra sıkıntı yaratabiliyor.  Diğer gelişim ögeleri (zihinsel, duygusal vb.) de 2 yaş civarında, kas gelişimine eşlik ettiğinden, bebekler genellikle 3 yaşına kadar bezlerinden ayrılıyorlar. Yine de 4-5 yaşına kadar bez kullanımı uzmanlarca normal kabul ediliyor.  Fakat, 4-5 yaş arasındaki her 5 çocuktan birinde gece alt ıslatmaları görülüyor.

Türk Çocuk Ürolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Tekgül’den aldığımız bilgilere göre; Türkiye’de 5-15 yaş arasındaki çocukların yüzde 15’i bu yaş aralıklarından geçerken herhangi bir dönemde, belli bir süre gece işemesi sorunu yaşıyor. Düşünsenize, 30 kişilik bir sınıfta 4-5 çocuk gece altını ıslatıyor ve o gün okula, gece yatağına işemiş olmanın verdiği suçluluk, kalitesiz bir uyku geçirmiş olmanın getirdiği rahatsızlık ve “Bende bir sorun var” duygusuyla geliyor. Ve o çocuk, sadece kendisinin bu sıkıntıyı yaşadığını sanıyor.


Üroloji uzmanlarına göre, 5-15 yaş arasında gece işemesi yaşayan çocukların bu sorunu yaşaması psikolojik nedenlere bağlı değil. Daha doğrusu psikolojik nedenlerle altını ıslatan çocuklar , “davranış sorunları yaşayan çocuklar” kategorisinde değerlendiriliyor. Davranış sorunları yaşayan çocuğun ise, tek sorunu gece işemesi değil. Dolayısıyla, 5-15 yaşlarında gece işemesi sorunu yaşayan bu yüzde 15’lik çocuğun, gelişim süreçlerine bağlı bir sıkıntıyla bu sorunu yaşadığına hükmediliyor.

İşte bu çocukların yüzde 99’u 19 yaşına geldiğinde kendiliğinden iyileşiyor; daha doğrusu gelişim eğrileri yaşıtlarını yakaladığından sorun da kendiliğinden ortadan kalkıyor. Fakat, çocuğun gece altına işediği aylar-yıllar boyunca aile konunun uzmanı bir doktora başvurup yardım istememişse, konu aile içinde bile bir ayıp ve tabu olarak yaşanmışsa (ki ülkemizde genellikle böyle yaşanıyor), çocuk gece işediği için psikolojik olumsuzluklara maruz kalıyor ki, bu da hayat boyu taşınan bir yük!

AİLELER ÇÖZÜM ARAMIYOR!
Ülkemizde aileler genellikle 5-15 yaş arasında çocuğun yaşadığı gece işemesi için bir çözüm aramıyor. Hatta bu sorun evde, aile içinde bile konuşulmuyor. Öte yandan, gece altına işeyen bu çocukların yüzde 80’inin anne ve babanın her ikisinin de çocukken bu sorunu yaşadığı biliniyor. Yüzde 43’ünde ise sadece anne ya da sadece baba çocukken gece işemesi sorunu yaşıyor. Yüzde 40’ında ise abla-abi gibi yakınları da bu sorunu yaşıyor.

Yapılan araştırmalar, 5-15 yaş arasında gece yataklarını ıslatan çocukların, yüzde 60’ının sosyal uyum güçlükleri yaşadığını, yüzde 46’sının duygu problemleri yaşadığını, yüzde 36’sının ailesinin, özellikle de annenin psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde 28’inin de suçluluk duygusu yaşadığını, yüzde 69’unun aile içi sorun yaşadığını, yüzde 42’sinin, ıslaklık nedeniyle kötü duygular yaşadığını, yüzde 30’unun da koku nedeniyle rahatsızlık yaşadığını, yüzde 3’ünün de gece altını ıslatma nedeniyle hastalık yaşadığını gösteriyor.

Dolayısıyla, bu çocukların yardıma ihtiyacı var! Nasıl olsa büyüyünce geçer, denilerek zaman kaybedilmesine değil!

NEDEN GECE ALTINI  ISLATIYOR?
“Peki, neden bu çocuklar gece altlarını ıslatıyorlar?” derseniz, ana nedenler şöyle: Birincisi, uyanma bozukluğu yaşadıkları için; yani bu çocuklar top patlasa uyanmayan çocuklar… İkincisi, gece idrar üretimleri arttığı için… Ve üçüncü neden de, bu çocukların mesane kapasiteleri düşük olduğu için gece altlarını ıslatıyorlar.

Üstelik, sanıldığı gibi “ilgisiz anne baba” ve “tembel çocuk” gibi genel geçer yargılar, bu çocukların gece alt ıslatma nedenleri arasında değil. Bu üç ana nedenden sonra diğer nedenler başlığı altında, yüzde olarak daha düşük yer tutan nedenler sıralanabiliyor. Örneğin, bunlardan biri de kabızlık! Psikolojik nedenler ise, neden değil, sonuç olarak değerlendiriliyor.

Gazlı içecekler, sitrik asit, kafein, süt ve C vitamini mesane kapasitesini arttırdığı için, gece alt ıslatma sorunu yaşayan çocuklara önerilmiyor.

TEDAVİ SEÇENEKLERİNDEN YARARLANMAK ŞART!
Gece alt ıslatma sorununun çözüm için ise çeşitli öneriler söz konusu…  Gece uyandırma-alarm yönteminin kullanılması ve ilaç tedavisi, tedavi yöntemlerinin başında geliyor.Gece yatmadan önceki saatlerde sıvı alımının kısıtlanması, gece yatmadan önce işeme işleminin gerçekleştirilmesi, çocuğun yediği içtiği gıdalara dikkat edilmesi yani beslenme düzeninin çocuğun özelliklerine uygun olarak düzenlenmesi, seçilen ana tedavinin yanında yer alan destekleyici tedaviler.

Alarm tedavisi, çocuğu gece uyandırmayı öğretiyor, doktora başvuran ailelerden yüzde 20’si alarm yöntemini kullanıyor ve bu yöntemi kullananlar arsındaki başarı oranı yüzde 70-80 civarında.  İlaç tedavisi de aynı şekilde yüzde 70-80 başarı sağlıyor, fakat genellikle ilaç tedavisi bırakıldıktan sonra çocuk tekrar gece işemelerine başlayabiliyor. Çocuğunun gece işemesi şikayetiyle doktora başvuran ailelerin en çok tercih ettikleri yöntem ise ilaç tedavisi; alarm tedavisini kullanmak pek çok aileye zor geliyor.

ÇOCUKLAR RAHAT UYUSUN!
Gece işemesinin çocukların psikolojilerini bozduğunu ve yaşam kalitelerini düşürdüğünü yazının başında söylemiştik. Bebek bezi firmalarından birinin ürettiği gece külotlarını kullanmak da, çocukların gece işemesinin yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırması sebebiyle ve çocuğun psikolojisini korumak adına güzel bir yenilik. Türk Çocuk Ürolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Tekgül tarafından da öneriliyor. 4 yaşından büyük çocukların yatak ıslatma problemlerine karşı geliştirilen bu emici gece külodu, çocukların temiz, kuru ve dinlendirici bir uyku uyumalarına yardımcı oluyor. Kızlar ve erkek çocuklar için farklı emicilik ve renklerde üretilen külotların 4-7 ve 8-15 yaşlarına uygun boyları var.

Eğer, sizin çocuğunuz da gece altını ıslatma, diğer adıyla “Enürezis Nokturna” derdinden muzdaripse, “Nasıl olsa geçer” diye bekleyip de zaman kaybetmeyin; mutlaka uzman yardımı alın.

ENÜREZİS NOKTURNA NEDİR?
Türkiye’de milyonlarca çocuğun yaşadığı geceleri alt ıslatma sorunu, çocuğun mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucu yaşanan istem dışı idrar boşaltmasıdır. Gece alt ıslatması, çocuğun idrar torbasının idrarı gece boyunca tutamamasından kaynaklanır.
Çeşitli sebepleri olabilen bu sorunun genetik veya psikolojik sebepleri yanında, idrar torbası kapasitesinin yetersizliği, ya da tuvalet ihtiyacında beyne komut gitmemesi, geceleri idrar üretimini azaltmak üzere salgılanan hormonun (ADH) düşüklüğü gibi nedenlere bağlı olarak gelişiyor.

Çocukların sıvı tüketimini gündüz saatlerine yoğunlaştırmak, uykudan önce gece tuvalete kaldırmak ve ailece anlayış ve sevgi göstererek atlatılmaya çalışılan bu süreçte, emici gece külodu kullanmak da çocukların temiz ve kuru uyanarak yeni bir güne başlamalarına yardımcı oluyor.


 Karikatürler: Erdil Yaşaroğlu

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.