Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

BEBEK UYURKEN GÜVENDE Mİ?


Hiç unutmam, hamileliğimin son aylarında Ayşe Öner’in hamilelik kursuna giderken, öğrendiğim bir bilgi beni derinden çarpmıştı. Sevgili Ayşe Hanım, bebek hemşireliği zamanından bir hikaye ile giriş yapmıştı konuya... Meğer, 20-25 yıl kadar önce, bebeklerin yüzükoyun yatırılması öneriliyormuş; ve hastanenin bebek odasında bir bebek (hem de çok sağlıklı bir bebek) bir sabah bir de bakmışlar ki, uyurken ölüvermiş... Bebecik, meğer kusmuğunu yutamamış ve boğulmuş...

Kızım Duru’ya hamile olduğum sıralarda, 12 yıl kadar önce ise doktorlar, “Bebeğinizi ya sırt üstü ya da yan yatırın” diyorlardı. Ben Duru’yu genellikle yan yatırdım… Hatta sırtına da ortopedik bebek yastığı dayardım, dönmesin diye… Zaten, genellikle ilk aylarda, O’nun odasındaki kanepede uyurdum… Hem sık sık emzirdiğim için, hem de bebeğim uyurken güvende mi diye her an tetekte olmak için… Sanırım, bebekle birlikte annelerin uykusu o bu nedenlerle tavşan uykusuna benziyor ve her şey gibi uykunuz da değişiyor, hassaslaşıyor.
Biliyorum, birçok anne özellikle ilk 3 ay bebeğinin başından sırf bu yüzden ayrılmıyor... “Bebek yanlış bir pozisyonda uyur da, aman ha bir şey oluverir kaygısı” duyuyor anneler hep içlerinde…

Evet, bebek biçimsiz bir pozisyonda kaldığında, yutma refleksi tam olarak gelişmediğinden hangi pozisyonda yatırıldığı çok önemli. Doktorlar şimdilerde bebeklerin sırt üstü yatırılmasını öneriyorlar…

Fakat, bebeğin “ani bebek ölümü sendromu” ihtimaline maruz kalmaması için sadece yatış pozisyonu değil önemli olan…

Anne sütüyle beslenmesi, yattığı yerin bebek hijyenine uygun olması; ne çok sert, ne çok yumuşak olmaması; bebeğin yattığı yerde örtü, oyuncak, vb. eşyaların bulunmaması, evde sigara kullanılmaması gibi unsurlar da büyük önem taşıyor…

Zaten özellikle ilk 3 ay, bebek annesinin memesinden pek de ayrılmak istemiyor, şüphesiz kendisini en güvenli orada hissediyor! Bu arada, annelerin yenidoğan bebeklerini yanlarında uyutmaları da önerilmiyor, haberiniz olsun…

BEBEĞİN UYKU POZİSYONUNU DİKKAT!
Bebeklerin sağlığını doğrudan etkileyen beslenme, uyku ve diğer alışkanlıkları kadar, uyku pozisyonlarına dikkat etmek  de bebeğin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigâr Genç konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

-Bebeklerin uygun pozisyon ve şartlarda uyumaması, sağlık açısından önemli tehditleri de beraberinde getirebiliyor. Siz bebeklere uyurken hangi poziyonu öneriyorsunuz?
Sırt üstü yatış pozisyonu, Ani Bebek Ölümleri Sendromu’nu engelliyor. Geçmişte bebekler yüz üstü yatırılırdı. Bu pozisyon, Ani Bebek Ölümleri Sendromu’nu tetikleyebildiğinden günümüzde anne babalara önerilmiyor. Bu ihtimal yüzde yüz kesinlik ifade etmiyor olsa da, bebeğin sağlığı ve dolayısıyla da hayatı söz konusu olduğundan risk alınmaması önerilir. Bu risk, bebeğin yüz üstü pozisyonda yatması esnasında nefes yollarının kapanması ihtimaliyle kendini gösterir. Bebek yüz üstü yatırılmasa bile, yan yatırıldığında kendi kendine yüz üstü dönmesi riski söz konusudur. Bu ihtimali sıfırlamak için, bebeğin sırt üstü pozisyonda uyuması sağlanmalıdır.

-Kusmukla boğulma korkusu nedeniyle mi, sırt üstü pozisyonundan kaçınılıyor?
Bazı ebeveynler, bebeğin kusmuğuyla boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Bu görüşe sahip anne babalar, bebeklerini yüz üst yatırmayı tercih edebilir. Fakat bilinmelidir ki, sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski oldukça azdır ve yüz üstü yatış pozisyonunda Ani Bebek Ölümleri Sendromu riski çok daha yüksektir.
Bebekler gün içerisinde farklı saatlerde yüz üstü yatırılabilir, başları ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir. Ancak uyku saatlerinde pozisyon olarak sırt üstü önerilir.

-Bebeklerin uyurken kusarak boğulmaları mümkün mü?
Yetişkinlere oranla daha savunmasız olan bebekler; kusmuklarını, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürük basıncıyla geri itebilir. Bu nedenle anne babalar, bebeklerinin kusarak boğulmaları konusunda büyük endişe yaşayabilir. Bebekler ilk 3-4 aylık dönemde, kusmuklarını kendileri dışarı itme yetisine sahip olmadıklarından boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için, anne babalara bebeklerini sırt üstü ancak yan pozisyonda konumlandırmalarını önerir.

-Bebekler kendi rahat ettikleri uyku pozisyonunda ısrar edebiliyor. Bu durumda ne yapmak gerekir?
İlk aylarda zamanla daha çok hareketlenmeye ve uykusunda dönmeye başlayan bebekler, kendi rahat ettikleri uyku pozisyonunu elde etmek için direnebilir. Ancak anne babalar bebek hangi pozisyona yönelirse yönelsin, bebekleri sağlık açısından en güvenilir uyku pozisyonu olan sırt üstü yatırmaya özen göstermelidir.

Bebekler sırt üstüne alıştırma döneminde ilk başlarda huzursuzluk yaşayabilir, bu nedenle uykuları bölünebilir ve pozisyonu yadırgayabilir. Fakat ebeveynler, sırt üstü yatış pozisyonunun bebekler için en uygun ve sağlıklı pozisyon olduğunu bilmeli, bebeğin huzursuz olması gibi nedenlerle yüz üstü ve benzeri pozisyonlara geçmemelidir.

-Bebeklerin kendi yataklarında uyuması da en az uyku pozisyonu kadar önemli mi?
Anne babalar bebeklerinin güvende olduğunu bilmek, bebeğin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek gibi nedenlerle bebekleriyle uyumayı tercih edebilir. Ancak yatakta boğulma riski nedeniyle, bebeklerin kendi yataklarında yatması gerekir. Bebekle birlikte uyuma, bebeklerin kazayla boğulması riski artırabilir; bu riske yataktaki yastıklar, çarşaf ve yorgan neden olabilir. Yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin artması anlamına gelir. Bebeklerin kendi yataklarında yatmalarına dikkat edilmeli, bebeğin uyku pozisyonunun hayati riskleri ortadan kaldırma açısından büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.


DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.