Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINLAR İÇİN TRAFİKTE TACİZDEN KORUNMA REHBERİ

Kadınların karşı karşıya kaldıkları tacizlerin türleri olukça farklı. Büyük şehirlerde en çok rastlananlardan biri ve en tehlikelilerinden biri ise: “Trafikte Taciz!” İşte uzmanların kadın sürücüler için önerdikleri bazı korunma yolları...


İleri sürücülük teknikleri uzmanı Demir Bükey, erkek sürücülerin araçla tacizine uğrayan kadın sürücülerin, bu durumdan ''defansif sürücülük tekniklerini'' kullanarak ve bazı kuralları yerine getirerek kurtulabileceklerini anlatıyor ve şu bilgileri veriyor:
''Tacizle karşılaşan bayan sürücü öncelikle yavaşlamalı, soğukkanlı davranmalı ve ani direksiyon hareketlerinden, şerit değiştirmekten kaçınmalı.

Özellikle büyük şehirlerde bayan sürücüler zaman zaman erkek sürücülerin araçla sıkıştırma ve tacizlerine maruz kalıyorlar. Bu olaylar trafik kazalarıyla hatta ölümle sonuçlanabiliyor.

Tacizci erkek sürücüler, bayan sürücülerden daha iyi otomobil kullandıklarını ispatlamaya çalışır, bu nedenle cesaret gösterisinde bulunurlar. Tacizci sürücüler, yakın takip, yanlardan sıkıştırma, önüne geçip fren yapma, selektör yapma, klakson çalma, solladıktan sonra aniden yavaşlama gibi yöntemler kullanıyor.

Bu hareketler başka insanları tehlikeyle karşı karşıya bırakır. Kadın sürücüler, trafikte kendilerini taciz eden erkek sürücülerden “defansif sürücü tekniklerini” kullanarak kurtulabilir. Tacizle karşılaşan kadın sürücü öncelikle yavaşlamalı, soğukkanlı davranmalı ve ani direksiyon hareketlerinden, şerit değiştirmekten kaçınmalı.

Taciz durumunda otomobilin hakimiyetini kaybetmemek için, kullanılan aracın özelliklerini ve kontrolünü iyi bilmek önemli. Bu nedenle tacizden çekinen kadın sürücüler ''defansif sürücülük eğitimi'' almaları yararlı olacaktır.”


TACİZ SIRASINDA YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER:
- Kesinlikle tacizciye karşılık verilmemeli, sinirlenmeden, ani ve sert fren yapmadan, yoldan dikkati ayırmadan harekete devam etmeli.
- Direksiyon 2 elle, saate göre “9.15” pozisyonunda ve sağlam şekilde tutulmalı. Mümkün olduğunca düz bir çizgide hareket edilmeli.
- Gerektiğinde kaçmak için, kullanılabilecek yolun sağının uygun olup olmadığı kontrol edilmeli.
- Tacizci arkadaysa, öndeki araçla takip mesafesi iki katına çıkarılmalı. Tacizci uzun süredir arkadaysa, yavaşlayıp yol vermek denenmeli. Öne geçen tacizci, arkada olduğundan daha kolay kontrol altında tutulabilir.
- Polise rastlama ihtimalinin daha yüksek olduğu, trafik akışı yoğun yol güzergahları seçilmeli.
- En kısa zamanda 155 Polis İmdat servisi aranarak, bulunulan yer ile tacizci otomobilin plaka, marka ve rengi polise bildirilmeli.
- Durmak gerekirse benzin istasyonu, alışveriş merkezi gibi güvenli yerler tercih edilmeli.
- Her ihtimale karşı otomobilin kapıları kilitli tutulmalı.


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.