Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADIN TEK EBEVEYN OLMAYI DA BECERİYOR!

Yapılan bir araştırmaya göre, boşanan ya da eşini kaybeden kadınlar, bir süre sonra eşlerinin yokluğunda ayakta kalabildiklerini görerek, kendilerini daha güçlü ve özgüvenli hissediyor; erkekler ise zaman ilerledikçe daha az özgür olduklarını ifade ediyorlar.


Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM), Türkiye'de boşanma, ayrılık ya da vefat nedeniyle ebeveynlerden birinin yokluğunun, aile bireylerine psikolojik, ekonomik, sosyal, hukuki ve kültürel etkilerini saptamak amacıyla ''Tek Ebeveynli Aileler Araştırması'' yaptırdı.

Araştırmaya katılanların tümü, aileyi anne, baba ve çocuğun bir arada yaşaması olarak tanımladı. Ebeveynler, anne ve babanın sürekli anlaşmazlık yaşaması durumunda ayrılmalarının aile üyeleri için daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını düşünürken, çocuklar ise anne ve babalarını bir arada görmeyi tercih ettiklerini dile getirdi. Anneler, tek ebeveyn oldukları ilk zamanlarda çocuklarını tek başına yetiştirmekle ilgili yoğun bir endişe yaşadıklarını, babalar ise duygusal açıdan zayıf ve yetersiz hissettiklerini ifade ettiler. Kadınlar, tek ebeveyn olarak son dönemlerde düşünce ve duygularının çoğunlukla olumlu yönde değiştiğini, eşlerinin yokluğunda ayakta kalabildiklerini, çocukları ile kendilerine yeniden bir yaşam kurabildiklerini, daha güçlü ve özgüvenli hissettiklerini dile getirirken; erkeklerse zaman ilerledikçe daha az özgür olduklarını düşünüyorlar.

Boşanma sonrası çocuk ve birlikte yaşadığı ebeveynin arasındaki ilişki çoğunlukla olumlu yönde değişirken, çocuğu ile beraber yaşamayan anneler, babalara göre çocukla daha düzenli bir ilişki sürdürüyorlar. Babalarda bu durum anneye kıyasla daha seyrek gerçekleşiyor. Kırda yaşayan çocukların birlikte yaşamadığı ebeveyni ile düzenli görüşme oranı ise şehirde yaşayanlara göre daha düşük.

BEKAR ANNE BASKI GÖRÜYOR!

Ekonomik sıkıntılar tek ebeveynli aile olduktan sonra daha fazla hissedilirken, anneler bu sıkıntıyı, ''Türkiye'de kadının işgücüne katılımının sınırlı olması, annenin evliliğinin ilk gününden itibaren vasıflı bir işte çalışmaması, ücretsiz kreş imkanlarının bulunmaması, düşük sosyoekonomik gruptan olan ve kırda yaşayan annelerin nafaka konusunda eski eşlerinden destek alamaması'' nedenleriyle daha fazla yaşıyor. Bu nedenlerle, özellikle genç yaştaki anneler zorunlu olarak baba evine dönüyor.

Ölüm nedeniyle tek ebeveynli ailelere çok daha fazla ve çeşitli yardımlar yapılırken, ayrılık ya da boşanma yaşayan ebeveynler bu türlü destekleri ya çok daha az alıyor ya da hiç alamıyor. Bu nedenle boşanmış anne ve babalar toplumsal hayata karışma konusunda çekince yaşıyor. Ailenin tek ebevyeni olan anne, çocuk bakımıyla ilgili çevresinden yardım alamadığı için çalışma motivasyonunun düşmesi, çocukla ilgili acil durumlarda işyerinden daha sık izin almak zorunda kalması, işyerlerinde sözlü ve fiziksel tacize uğraması nedeniyle işten ayrılmak ya da iş değiştirmek zorunda kalabiliyor. Kadınlar, bu tür durumlarla karşılamamak için tek ebeveynli bir aile olduğunu söylemek istemiyor.

KADIN NAFAKA ALAMIYOR
Tek ebeveynli ailelerin yaşadığı hukuksal sıkıntıların da ele alındığı araştırma, eski eşinden herhangi bir nafaka almayan kadınların sayısının, nafaka alanlardan iki kat fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu duruma, kırda yaşayan annelerin nafaka başvurusu yapamaması, babanın maddi gücünün olmaması, baba ile ileride muhatap olmak istenmemesi, babanın nafakayı pazarlık konusu yapması ya da başvuru karşısında tehditte bulunması neden oluyor.

KADIN TEK EBEVEYN OLMAYI DA BECERİYOR!
Çocukların velayeti genellikle anneye verilerken, annenin aldatması ya da maddi ya da psikolojik açıdan yeterli olmaması durumunda velayeti babalar alıyor. Anne-babanın çocuğun velayeti konusunda anlaşamadığı durumlarda çocuğa kiminle yaşamak istediği sorulurken, çocuklar bu soru karşısında kararsızlık hissediyor, babalarının anneleri kadar kendilerine iyi bakamayacağını düşündüklerinden genellikle annelerini tercih ediyorlar. Ancak araştırmaya katılan tüm çocuklar, bu sorunun kendilerine sorulmaması konusunda hem fikir.

KADIN YENİDEN EVLENMEK İSTEMİYOR, ERKEK İSTİYOR

Anneler çocuğun üvey babadan olumsuz etkilenebileceğini düşündüğü için evlilikten uzak dururken, babalar evin düzeninin sağlanması ve çocukların bakımı için yeniden evlenmeye daha olumlu bakıyor. Yeniden evlenmek, çalışan ve yüksek sosyoekonomik gruptan olan anneler için yeniden büyük bir yükün altına girmek gibi algılandığından bu gruptaki anneler, evlenmeye soğuk bakıyor.
Küçük yaşta çocukları olan babalar, üvey annenin çocukla ilişkisi konusunda endişe yaşadığından evlenmeyi düşünmüyor, çocukların yaşı büyüdükçe bu fikre daha sıcak bakıyor.

BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.