Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
miss hugolina
Pırlanta Üye
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9100
|
Konu: çözemiyorum (ek gıda) Gönderim Zamanı: 23 Ağu 2008 Saat 19:36 |
Merhaba Kadir Bey,
Öncelikle forumda sorularımızı yanıtladığınız bizi yanlız bırakmadığınız için size ve bize bu fırsatı veren site yöneticilerimize "sonsuz teşekkürler"
Benim sorunum,kızım şuan 1 yaşında...Kilosu düşük olduğu için 4.aya girer girmez doktorumuzun isteği ile ek gıdaya başladık(doğum kilosu 3.500gr boy 48 cm)fakat çok iştahsız ve yedirirken çok zorlanıyorum.Eskiden mamayı,çorbayı katı kıvamda yiyen bebeğim inanılmaz bir değişim gösterdi,katı kıvamdaki bir muhallebide bile öğürüyor yutamıyor çoğunlukla kusuyor midesinde ne varsa çıkıyor.Bu nedenle aç kalacak kaygısıyla çatalla ezdiğim yemeği süzgeçten geçirmek zorunda kaldım bu zamana kadar.
Nasıl bir yol izlemeliyim?aç kalma pahasına çatalla ezip vermelimiyim?yoksa alışması için zamanmı tanımalıyım ?iştahsız olduğu için ürkütmek istemiyorum yemek konusunda,çünkü eskiden peynir ve yumurtayı,ekmeği azda olsa yedirebiliyordum artık hiç yemiyor  çok ısrarcı oldum sanırım yeme konusunda.Önerilerinize çok ihtiyacım var...
şuan kilosu 10.170gr boy 78 cm 12 ay 9 günlük(doğum kilosu 3.500gr boy 48 cm)sizce normalmi?
Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
Düzenleyen sunacumen - 23 Ağu 2008 Saat 19:53
|
 |
Dr.KadirTugcu
Uzman
Puanlar: 118621
|
Gönderim Zamanı: 23 Ağu 2008 Saat 20:56 |
Eğer, anne sütünü kesipte ek gıda başladı iseniz, yanlış olmuş derim.Ek gıda ile kilolu olacağına anne sütü ile zayıf olsun daha sağlıklı olur. Çocuğunuzun kilosu fazla.Kusmaları aşırı beslediğinizden. İnat ederseniz, daha önlük bağlanırken kusmaya başlayacak, haberiniz olsun. Hiçbir çocuk, önünde yemeği varken aç kalmaz.Bu bizim annelerin bir hassasiyetidir. Tatil köylerinde bakın, çocuğunun arkasından tabakla koşan anne Türk annedir. Kendi haline bırakın, gayet güzel yemeğe başlayacaktır.
|
 |
miss hugolina
Pırlanta Üye
|
Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2008 Saat 01:08 |
Çok kısa sürede soruma cvp aldığım için tekrar teşekkürler hocam  
Anne sütü vermeye devam ediyorum,gündüzleri uyuturken ve geceleri,bebeğimi 3 saat ara ile besliyorum bu aralar bazen daha fazla oluyor 5 saat bile aç bıraktığım oluyor,ama bir kaç kaşıktan sonra reddediyor.
Hocam bir sorumda mamalar hakkındaki bu haberin aslı varmı?önerinizi rica ediyorum.
Bebek mamalarında demir alarmı
10 yıldır süren bebek mamaları araştırması, tıp dünyasında bugüne kadar bilinenleri alt üst etti.
29 Mayıs 2008 10:19
Demir takviyeli mama alan sağlıklı bebeklerde mental gelişme ve IQ kötü etkileniyor. Dünya Pediatri Birliği gerek olmaksızın demir katkılı mamalar kullanılmaması için uyarıda bulundu. Tıp dünyasında bugüne kadar bilinenleri alt üst eden çalışma Pediatrik Akademik Birliği ve Asya Pediatrik Araştırma Birliği'nin toplantısında yayınlandı. Referans yayın olarak kabul edildi ve bütün dünyadaki çocuk hekimlerine gönderildi.
ARAŞTIRMA BAŞKANI ŞAŞKIN
Araştırma için 494 Şilili çocuk yaklaşık 10 yıl boyunca izlendi. Çocuklar, 10 yaşına geldiklerinde yüksek demirli mamalarla beslenenlerin IQ'larının tam 11 puan daha düşük çıktığı ortaya çıktı. Araştırmanın başkanlığını yapan Michigan Üniversitesi Ann Arbor Üniversitesi'nde Çocuk Hastalıkları Profesörü olan Betsy Lozoff, "Sonuçlar beni de çok şaşırttı. Çünkü ben normalde demir kullanılmasını düşünen biriydim. Bütün ömrüm boyunca bunu destekledim" diye itirafta bulundu. Araştırmaya katılan çocukların 6 aylıktan 10 yaşına kadar hemoglobin seviyeleri düzenli olarak ölçüldü. Hemoglobinin az olması demir eksikliğini gösteriyordu. Demir oranlarında hiçbir eksikliğe rastlanmadı. Bu sırada hareket kabiliyetleri, hafıza, okuma, aritmetik yetenekleri izlemeye alındı. Demirle kuvvetlendirilmiş mama alan çocuklar ile diğer çocuklar karşılaştırmalı olarak kaydedildi.
GELİŞİMSEL SORUNLAR...
10 yaşına geldiklerinde az demirle beslenen çocukların gelişimleri her alanda daha iyi sonuçlar verirken yüksek demirle beslenenlerin IQ alanlarında daha düşük skorlar elde edildi. Üstelik araştırma kanlarında hiç demir ihtiyacı olmadan yüksek demirli mamalarla beslenen çocuklarda IQ sonuçlarının daha da kötü olduğunu kanıtladı. Çalışma, 12 miligram/litre demirle kuvvetlendirilmiş mamalarla beslenen çocuklarda gelişimsel sorunların ortaya çıkabileceğini iddia ediyor. 6.7 miligram/litrenin altında demir içeren mamalar düşük demir formüllü olarak kabul ediliyor. Demirle kuvvetlendirilmemiş mamaların içinde ise 1.5 miligram/litrenin altında demir bulunuyor. Yüksek demir katkılı mamalar başta ABD olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak kullanılıyor.
'MAMALARIN ÇOĞUNDA BU TİP KATKILAR VAR'
Pediatri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer: Bu çalışma referans niteliğindedir. Amerikan Pediatri Derneği tarafından bu konuyla ilgili bilgiler tüm birimlere gönderildi. Son durum bize, gereği olmadan çocuklara hiçbir şey vermemek gerektiğini gösteriyor. Mamaların çoğunda bu tip katkılar var üstelik bunları reklam unsuru olarak kullanıyorlar. Hiçbir mama anne sütünü tutmaz. Mamalar önemli ilaçlar gibidir, dikkat etmek gereklidir. Ama Türkiye'de ne yazık ki çocuk mamaları Sağlık Bakanlığı'nın değil Tarım Bakanlığı'nın denetiminde. Belki de bu durum yeniden düzenlenmeli. Çocukların sağlığını bozucu ekler içlerinden çıkartılmalı. Ben sütü olmayan annelerin çocuklarına inek sütü öneriyorum.
|
 |
Dr.KadirTugcu
Uzman
|
Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2008 Saat 11:34 |
Her ilaç bir zehirdir, her zehir bir ilaçdır. Muhim olan, ilaçları gerektiğinde, uygun dozda ve sürede kullanmaktır. Mamalar da ilaç gibi, ancak gerektiğinde kullanılmalıdır. Demir ilacıda ancak gerektiğinde kullanılacak bir ilaçtır. Sağlık bakanlığı beleş tağıtıyor diye sizin de kullanmanız gerekmez. Anne sütünden daha kıymetli bir gıda yoktur.Anne sütü var olduğu ve yeterli geldiği sürece, anne sütü verilir.Benim hastalarım arasında 5 anne, 2 sene sadece anne sütü verdiler. Kolay değildir, doğru, 1982 den beri 5 anne yapabildi. Her anne verebildiği kadar anne sütü vermelidir. Anne sütünün sağladığı faydalar: Anneye, bebeğe, babaya (mama mali külfettir), devlete(mamalar dövizle satın alınır) ve çevreyedir.Mama verdiğinizde, enerji sarfedersiniz, temiz su tüketirsiniz, çevreye deterjen ve kirli maddeler salarsınız. Anne sütü verdiğinizde bunların hiçbiri olmaz. Çocuğunuz anne sütü yeterli geldiğinden diğer gıdaları almıyordur.
Düzenleyen Dr. Kadir Tuğcu - 24 Ağu 2008 Saat 11:35
|
 |
miss hugolina
Pırlanta Üye
|
Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2008 Saat 12:07 |
Hocam anlayışınıza sığınırak kendi yanlışımı düzeltmek istiyorum,bebeğim aptamil tarzı biberon maması almıyor zaten,alışamadı hiç.Bebelac veya Milupa muhallebilerdeki demir oranlarıda yüksek.Bebeğime muhallebi veriyordum ,şimdi korktum.Mesela kutu üzerinde 100 gram tozda 5.2 mg (ben bir öğünde 3 kaşık ancak koyuyorum,yani 45 mg dan daha az oluyor) Bu durumda muhallebide veremeyeceğim,pirinç ununda bile demir aynı civarda.Siz hastalarınıza öneriyormusunuz?Kusura bakmayın lütfen sadece bebeğimi bir yanlış varsa korumak istiyorum.
Anlayışınız için teşekkürler.
Düzenleyen sunacumen - 24 Ağu 2008 Saat 12:08
|
 |
Dr.KadirTugcu
Uzman
|
Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2008 Saat 12:17 |
Gıdalarda tabii olarak bulunan demir, zararlı değildir. Bakkaldan aldığınız pirinçunu ile muhallebi ( günde bir defa) verebilirsiniz.Ette de demir var, ama zararlı değil. Zira ette ve sütte tabii olarak bulunan demir, hemoglobin veya sütte laktoferrin'e bağil olduğu için bakterilerin faydalanması zordur. Benim demir ile ilgili yazımı okuyun, daha geniş bilgi sahibi olursunuz.
|
 |