Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yemek / Mutfak > Yemek / Mutfak
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Mantar dondurucuya koyulur mu ??
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuMantar dondurucuya koyulur mu ??

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 4>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
~*~ZaMBaK~*~ Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 16 Ara 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 232
Mesajın Direkt Linki Konu: Mantar dondurucuya koyulur mu ??
    Gönderim Zamanı: 28 May 2009 Saat 18:03
Mantar dondurucuya koyulur mu ? koyuluyorsa pişirmek için geri alındığında tadı nasıl olur. ayrnı tazeliği ile kalır mı?Ermm birde dilimleyip mi koyulur tüm olarak mı?Ermm 
 aranızda bu tür birşeyi deniyen varsa lütfen cevap bekliyorum  Smile
http://img410.imageshack.us/img410/7594/istersensevmebeni.png
Yukarı Dön
küçük kanaryam Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

minik mercimeğim yaramaz oğlum :)

Kayıt Tarihi: 24 May 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9404
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 May 2009 Saat 11:24
bence koyulmaz gibi geliyo bana
Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz!
zeynepim ve pınarım iki gerçek dostlarım...
Yukarı Dön
yasemin Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör


Kayıt Tarihi: 16 Oca 2007
Konum: zehraninvillasi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 107177
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 May 2009 Saat 12:02
koyulmaz tabikiiiiiiii...

Yukarı Dön
JuLy-china Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28 May 2009
Konum: china
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 124
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 May 2009 Saat 12:02
mantar dondurucuya konulmaz.. mantar kultur mantari haric diger cesitli mantarlar kurutularak saklanir ... bu islemide turk insanlarinda pek yaygin degildir sanirim zehirlenme korkusundan olmali..ben kurutulmus mantar alir kulanirim genelde .. uzun sure dayanikli oldugudan ..
Yukarı Dön
ezel Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Bal EGE'nin Annesi Fethiyeli Mod

Kayıt Tarihi: 24 Eki 2007
Konum: İSTANBUL
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 6410
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 May 2009 Saat 12:09
ben taze alıyorum konserve duydum ama dondurucuya konulduğunu hiç duymadım
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....
Yukarı Dön
JuLy-china Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28 May 2009
Konum: china
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 124
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 May 2009 Saat 12:09

Bu yöntemde mantar önce suyunu buharlaştırma ön işlemine tabi tutulur, sonra çabucak soğuması sağlanarak cam veya plastik kutu ya da kavanozlara konulup derin dondurucuda saklanır. Genel olarak bu usulde mantarın saklanabilme süresi yaklaşık bir yıldır.

Bu yöntemin bir başka biçimi de mantarın ön işlemden geçirildikten sonra, belirli oranda yağda kızartılıp derin dondurucuya öyle konulmasıdır. Ancak yağın varlığı nedeniyle dayanıklılık süresi 3-4 aya düşer.

Mantarı hiç pişirmeden çiğ olarak dondurmak da olanaklıdır, ancak bu durumda bünyesindeki %70-90 suyu da dondurmak durumu söz konusudur ki bu hem boşa enerji sarfı hem de yer kaybı açısından hiç de ekonomik, dolayısı ile de uygun bir yöntem değildir

canim arastirdim konuluyormus sayende ogrenmis oldum ben konulmuyor diye biliyordum yilardir LOLLOL
Yukarı Dön
JuLy-china Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28 May 2009
Konum: china
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 124
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 May 2009 Saat 12:11
kurutma yontemi ..
 

Mantar kurutulduğunda tadını ve diğer özelliklerini hemen hemen aynen korur. Ayrıca kuru mantar hacim olarak çok az yer kaplar. Eğer kurutma işlemi süratli yapılmayacaksa o zaman mantarın larva ve parazitlerden arınmış olması gereklidir, aksi halde kurutma süresi içinde bozulabilir.

Yapılışı:

Kurutulacak mantar temizlendikten sonra küçük parçalara ayrılır (2-5 mm kalınlıkta). Ve aşağıda açıkladığımız şekillerde kurutulur. Kurutulan mantarlar ağzı sızdırmaz bir örtülü bir kap içinde konursa tadını korur. Serin bir yerde saklandığı takdirde birkaç yıl hiçbir değişikliğe uğramadan kalabilir.

Kuru mantarı pişirmek için mantara tekrar eski suyunu kazandırmak gerekir. Bunun için mantar yassı bir kaba yerleştirilir ve üstünü örtecek kadar su konarak bekletilir. Mantar suyu emerek yumuşadığında aynen taze mantarlar gibi ön işleme (kaynatma/buharlaştırma) tabi tutularak pişirmeye hazır duruma getirilir.

Kuru mantarın bir iyi özelliği de öğütülerek mantar unu yapılabilmesidir. Mantar unu, sos ya da çorbalarda baharat (tatlandırıcı) olarak kullanılır.

Kurutma işlemi: Kurutmada esas olan mantar içindeki nemin alınabilmesi için üzerinden kuru (içindeki nem oranı düşük) hava geçirilmesidir. Havanın ılık olması nem oranını görece olarak azalttığından uygun olur. Ancak sıcaklığın 50°C’nin altında kalması gerekir. Çünkü bu sıcaklığın üstünde mantar bünyesi, protein kaybına uğrayacağından lezzetini kaybeder. Bu nedenle direk güneş altında da mantar kurutulmamalıdır. Özellikle de içinde hava sirkülasyonu olmayan fırınlarda mantar kurutmaktan kaçınılmalıdır, yoksa başarısızlık kaçınılmazdır.

En genelinde kurutma işlemi mantarı temiz bir havlu, bez ya da kâğıt üzerine sererek gerçekleştirilebilir. Mantarın içinden alttan üste doğru hava akımı (olanaklı ise ılık) sağlanırsa kurutma işlemi çok verimli olur. Bunu sağlamak için ince gözlü tel ya da paslanmaz çelik kafesten altlıklar kullanılabilir. Bu altlığın alt tarafına herhangi bir hava üfleyici konulursa (örneğin saç kurutma aparatı) kurutma çok daha süratli gerçekleşecektir.

Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 May 2009 Saat 12:13
Yinede bana pek mantıklı gelmiyo,ne bilim hoşaf gibi olur çıkıncaWacko
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123 4>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.