Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim / Öğretim / Gelişim > Okul Öncesi Dönem
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Velileri dehşete düşeren masal kitabı!
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuVelileri dehşete düşeren masal kitabı!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
yasemin Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör


Kayıt Tarihi: 16 Oca 2007
Konum: zehraninvillasi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 107177
Mesajın Direkt Linki Konu: Velileri dehşete düşeren masal kitabı!
    Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 14:56
Velileri dehşete düşeren masal kitabı!

Velileri dehşete düşeren masal kitabı!

Okul öncesi çocuklar için hazırlanan masal kitapları velileri dehşete düşürdü!


‘7 Güne 7 Masal’ adlı masal kitabı çocukları intihara yönlendiriyor
 
Okul öncesi çocuklara yönelik hazırlanmış ‘7 Güne 7 Masal’ adlı kitapta yer alan intihar mesajları ebeveynleri  harekete geçirdi. Yoksul ve Cimri adamın macerasının anlatıldığı masalda intihar mesajının açıkca verilmesine tepki gösteren Çocuk ve Ergen Psikologu Sevil Yavuz Gümüş, “Kitapta yer alan mesajlar çocuklarda intihar girişimlerinin alt yapısını hazırlayabilir” dedi. 
 
Kirpi Yayıncılık tarafından okul öncesi çocuklar için piyasaya sürülen ‘7 Güne 7 Masal’ adlı masal kitabı velilerden tepki gördü. Ebeveynler Tüketici Platformu Sikayetvar.com’a yaptıkları açıklamalarla “Şiddet dolu dünyada yaşıyoruz, masallarda da şiddet anlatılıyor çocuklar tehlikede” diyerek tepkilerini dile getirirken şikayetler üzerine Prenting Skills & Counseling Center Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Sevil Yavuz Gümüş de kitabın okul öncesi çocuklar için tehlikeli olduğunu kaydetti.
 
Masalda İntihar Öne Çıkarılıyor 
Masalda cimri adam ile yoksul adam arsındaki yaşananlar şöyle gelişmektedir: “Yoksul adam maddi yönden iyice kötüye gittiğini düşünerek intihar etmeye karar verir. İntihar etmek için hazırladığı ip ile bir eve girer ve intihar edecekken evin tavanı çöker ve altınlar yere dökülür. Yoksul adam intihar etmekten vazgeçer ve altınları alarak gider. Evin sahibi cimri adam ise altınlarının gittiğini görünce yoksul adamın bıraktığı ip ile intihar eder.”
 
Okul Öncesi Çocuklar İçin Tehlike 
Masalda hem intiharın anlatılması hem de fotoğraf ile intihar ipinin gösterilmesi okul öncesi çocuk sahibi olanları harekete geçirdi. Pedagog Gümüş, masallarda verilen mesajların çocuğu iyi şeylere yönlendirmesine yönelik olması gerektiğine vurgu yaparak “Okul öncesi çocuklarda gelişime açık oldukları dönem soyut ile somut düşünceyi ayıramıyorlar. Çevresinde olup bitenler, çizgi filmler anlatılanları gerçekmiş olarak algılıyor. Annesi babası okuyorsa yaramaz bir çocuğun hikayesi gibi anlayacak. Çocuklara yönelik kitapta çocuklar kullanılarak hikayeler anlatılmalı fakat bu masalda çocuklar yerine büyük kişiler yer almış.  Cimrilik mesajı hikaye kahramanları çocuk olarak alınarak anlatılabilir. Masalda yer alan mesaj çocukların yaşına hitap etmemektedir” dedi.
 
Masalın sonunda yer alan “Cimri kimseler ellerini yemeye kıyamazlar, ölümünden sonra mallarını başkası yer” cümlesini de eleştiren Pedagog Gümüş şöyle devam etti:
 
“Verilen ders nedir? Her hikayenin dersi vardır. Burada çocuklara  anı yaşayın mesajı verilmektedir. Çocuk anı yaşamak nedir bilmez. Onun yerine oyun oynamalısınız mesajı verilebilirdi. Çocukların o yaşta dünyası oyundur. Masal kitabının ismi ‘Yetişkinlere masallar’ verilse daha iyi olurdu. Çünkü masalda verilmek istenen mesaj çocuğa hitap etmiyor. Çocukların aklını karıştırır. “
 
“Ölüm Kavramını Bilmeyen Çocuklar Var”
Okul öncesi çocukların ‘ölüm’ kavramını tam olarak kavrayamayacağını ve ailesinin de anlatmada eksik kalabileceğine vurgu yapan Gümüş, ailelere sorumluluk düştüğüne vurgu yaparak “O yaştaki çocuklar  ölümü ne olduğunu biliyor mu acaba? Çocuk ölüm nedir sorduğunda anne nasıl açıklayacak. Ölüm kavramını ilk defa hikayede duyması da sakıncalı. Biz ilk ölüm kavramını bitkilerle anlatıyoruz. Çiçek büyür ölür şeklinde somut olarak anlatıyoruz. Burada soyut bir anlatım var. Çocukta depresyona sebep olarak intihar girişimlerinin alt yapısını hazırlar. Çizgi filmlerdeki uçan kahramanlar gibi atlayan çocukların olduğunu da duyduk. Çocuk bu masalı okuduktan sonra intiharın ne demek olduğunu merak edip deneyebilir. Bu tür kitaplar Çocukları depresyona sürüklüyor. Aileler çocuklarına aldıkları kitabı ya da çizgi filmi denetlemelidir. Çocuklarda bu mesajlar psikolojik gelişimlerine olumsuz etkiliyor. Kronik depresifler olabilir” şeklinde konuştu. 
 
Anne ve Babalar Korkuyor 
Şiddet dolu birçok mesajın çocuklarını etkilediğini ifade eden ebeveynler ise masallarda da şiddete yönelik mesajların verilmesine tepkilerini ve korkularını şu mesajla dile getirdiler: “Söz konusu yayın, henüz okul öncesi dönemde dünyayı somut algılayan küçük çocukların hayal dünyasının çok çok ötesinde olmakla birlikte verdiği mesajlar kültürel değerler, kişilik gelişimi ve sosyal değerler açısından da kabul edilebilir normların tamamen dışındadır.Hikayelerin çoğu ölümle sonuçlanmakta ve bu açıkça ifade edilmekte; bir cezalandırma ve adalet unsuru olarak kullanılmaktadır.
 
Şiddet dolu bir dünyada yaşıyoruz; günlük yaşantımızda şiddetin bin bir türlüsüne tanık oluyoruz biz ve çocuklarımız. Hikaye kitapları aracılığıyla bir cezalandırma unsuru olarak ölümü çocukların önüne koymak, onlara karşı acımasız bir duygusal şiddet örneğidir. Sadece okul öncesi eğitim dönemi değil ilköğretim çağındaki çocukların bu hikayelerden alacağı mesaj denemeyi düşünmese bile çocukların aklının bir köşesine yazılacağı için tehlike oluşturuyor. Kitap ve hikayeler çok önemli eğitim araçlarıdır. Çocukların hem hayal dünyalarına hitap eder, hem de eğlenirken öğrenmelerini sağlar. Bu tür yayınlarda seçilen konu, üslup, sayfa düzeni hatta resimleme son derece önemlidir. Henüz bir kaç sene önce kendini çizgi film kahramanı zannederek balkondan atlayan çocuk örneğini, merak ettiği için kendini asmaya çalışan çocukları hatırlayalım.”

Yukarı Dön
Beyza Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör


Kayıt Tarihi: 27 Ara 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8752
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 14:58
Okul öncesi cocuklara okuttuklari kitaba bak yaConfusedallah akil fikir versin
Şeker küpü olarak doğdum,sonra neşe küpü,bir zaman sonra zeka küpü,derken sinir küpü şimdilerde sabır küpü gibiyim. Sonumdan endişeliyim...
Yukarı Dön
KUZEY&MİRA Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Melek Anne :)

Kayıt Tarihi: 26 May 2008
Konum: KUZEY & MİRA da
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2583
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 17:11
Şaşırmadım...ben ülkemde olan herşeye artık....
DEVRİM KUZEY & ZEYNEP MİRA
Yukarı Dön
duygu Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
Dedektifler Odası Başkanı :)

Kayıt Tarihi: 20 Mar 2007
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9950
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 18:10
YUUUUUUUHHHH! Yazana da, basana da, satana da, okuyana da...
Yazık benim ülkemin çocuklarına...
Yukarı Dön
yunahu Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 01 Oca 2010
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 575
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 23:01
cahil cürehanın biri yazmış biri basmış biri çoğaltmış biri de dağitımına izin vermiş,
bune ya resmen çocuklar yoksulsan çalabilirsin yada ölebilirsin mesaj bu yuh yani
allahtan artık ebevynler kültürlü çocuklarıyla ilgili yoksa ne olurdu geleceğin hali

Yukarı Dön
ezel Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Bal EGE'nin Annesi Fethiyeli Mod

Kayıt Tarihi: 24 Eki 2007
Konum: İSTANBUL
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 6410
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 23:01
Bu ne demek şimdi ya AngryAngry Çok yazık gerçekten...
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....
Yukarı Dön
Şehnaz Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 12 Mar 2008
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7998
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 23:08
Tüylerim diken diken oldu. Nedir şimdi bu... Ne ders çıkartacak çocuklarımız. Yuh ki ne YUHThumbs Down
Yaşama Sebebim Canım Oğlum Seni Çok Seviyorum
Yukarı Dön
Gülsen Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör

Yazıldığı gibi okunur:)

Kayıt Tarihi: 20 Haz 2009
Konum: giresun
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 13226
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Oca 2011 Saat 23:37
Kim ne ders çıkarırsa çıkarsın cebini dolduran dolmuştur bundanAngryAngryAngry
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.