Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Ateş
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Acil!!! Havale?...
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumAcil!!! Havale?...

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Ponk Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 18 Tem 2013
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 146
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Ponk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Acil!!! Havale?...
    Gönderim Zamanı: 30 Tem 2014 Saat 19:58
Merhaba Kadir Bey,
Oğlum (47 aylık- 19 kilo-110 cm), iki gündür kardeşi (30 aylık-17 kilo-100 cm) ile eş zamanlı ateşlendi. İlk gün süren yüksek ateşin (40 derece) ardından terlemeyle attı. İkinci gün boyu hafif ateş (38 derece) ve terleme oldu. Dün gece ateş yine birden arttı. Uyanıkken sayıklayıp, olmayan nesnelere dokunmaya çalışınca bir ölçek calpol verdim. Rahatladı. Akşamüstü yine huzursuzlanınca yeniden vermek istedim ama almamakta direndi. Ağzına döktüğümü de çıkardı. Yarım saat sonra ateşi 40 civarlarındayken birden kaskatı kesilip titremeye başladı. Yan yatırdım. Yaklaşık iki dakika nefes almadan,arada ağzındaki tükürükleri köpürterek dudağının arasından çıkarttı. Gözlerinin altı ve dudakları morardı. Sonra yaklaşık 10 dakika kadar kaslarını gevşetmekte zorlandı. Bu sürede İdrarını ve kakasını kontrolsüz bir şekilde üstüme bıraktı. Kelimeleri tam söyleyemedi. Sonra yarım saat süreyle görme ve algı sorunu oldu.mesela dizine dokunmak isteyip tam istediğ yere dokunamayınca ağladı, su içirmek istedim, bardağı ağzına götürdü ama kenarını değil, yan tarafını ağzına almaya çalıştı. Yanına yaklaştığımda sanki ona çarpıcakmışım gibi yavaş hareket etmemi istedi. Yarım saat dolduğunda 39 derece ateş hariç bir sıkıntısı kalmamıştı. Paranox 120 fitil verdim ikisine de. Küçük oğlum da aynı şekilde yüksek ateşle devam ediyor. Ateşleri 38-38,5 arasında. 
1- sizden öğrendiğim kadarıyla ateş yükselirken havale geçiriliyor. Ateş bu kadar yüksekken geçirdiği şey neydi? Çünkü 10 dakika öncesinde kontrol etmiştim ateşini.
2- bu durumun kalıcı bir etkisi olabilir mi? 
3- yarın çocuk doktoruna götüreceğim, Neye dikkat etmeli, nasıl bir kontrol yöntemi uygulatmalıyım?
4- bir de iki çocuğumun da 10'ar dakika arayla ateşi yükselip,3 gün boyunca eş zamanlı seyretti. Bu normal mi?
Umarım kısa zaman da cevaplama imkanınız olur. Şimdiden sağolun. 
Yukarı Dön
Ponk Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 18 Tem 2013
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 146
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Ponk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 30 Tem 2014 Saat 21:55
Kadir bey, 
Büyük oğlumun ateşi fitilden 20 dakika sonra kademeli düştü. Şimdi 37,5. Ancak huzursuzluğu devam ediyor, ve sürekli sayıklıyor. Kelimelerini seçmek çok zor ( normalde bir yetişkin gibi akıcı ve net konuşur). Konuşmaya çalışırken de çenesi kasılı oluyor, arada eğri tutuyor. Toplamda bir 15 dakika kadar uyanık kaldı. O tam uyanık olduğu süreçlerde konuşması düzgün ancak çok tedirgindi. Sıkça uyanıkmış gibi sayıklıyor, benden yanındayken yanına gitmemi istiyor. Normalde nadiren ve kısa süreli böyle sayıklamaları olmuştu. Ama havalenin de etkisiyle ben de biraz korktum açıkçası. Küçük oğlum sakin duruyor şimdilik ama, fitilden sonra ateşi tam düşmedi. 2 saat geçti ama ateşi 39,5-40,5 arasında gelip gidiyor. Fitile rağmen normal mi?

Bir de önemi var mı bilmiyorum. Bu ateşlenme süreci ikisi içinde öncekilere göre biraz farklıydı. Nırmalde ateşleri olduğunda baş bölgesinde yoğun ama tüm vücutta,dokunduğumda hissederdim. Bu sefer baş ve boyun bölgesi dışında nerdeyse vücutlarında ateş hissetmedim. Baş bölgesindeki ateş de sanki sobadan alev çıkıyormuşçasına fışkırır gibi bir his uyandırdı bende. Dediğim gibi önemli mi bilmiyorum, ama ateşlenmeleri eskiye göre belirgin şekilde farklı.
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113103
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Tem 2014 Saat 00:08
Atesli iken, vucut aniden sogur ise, gene Havale olur, cok onemli degildir.
Muhtemelen, Enfeksiyoz Mononukleoz veya Coxsackie enfeksiyonu geciriyorlar. Bu iki enfeksiyon da, boyle hayallerin gorulmesine sebep olurlar.
Kan sayimi yapildi ise, MONO yuksek olmasi; Enfeksiyoz Mononukleoz lehinedir. 1 hafta atesi surecek demektir.
MONO dusuk, WBC de dusuk ise, Coxsackie demektir. Atesi 4-5 gun surer, daha cabuk ve hafif atlatir.
Her iki hastalikda VIRAL olup, tedavileri yoktur. Kendiliginden, hic iz birakmadan iyilesirler. Antibiyotik alanlarda, dokuntu olma ihtimali fazladir.

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 31 Tem 2014 Saat 00:09
Yukarı Dön
Ponk Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 18 Tem 2013
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 146
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Ponk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Tem 2014 Saat 01:34
Cevabınız için Teşekkür ederim Kadir Bey,
Antalya sıcağında arada esen bir rüzgarda sadece şortla yatıyordu. Esinti hem sıcak hem de direk üstüne gelmiyordu. Ondan mı oldu acaba? Bir müdahalem olmadı çünkü. Hatta konuştuğum çocuk doktoru, fitille birlikte ıslak bezle koltuk altına sık tampon yaparak ısıyı düşürebileceğimi söyledi. Cesaret edemedim açıkcası. Küçük oğlum fitile rağmen ateş düşmeyince ve sadece ellerini yıkamakla yetindim. O da az miktarda olsa etkiledi. Şimdi ateşi 38,5-39 arası değişiyor. Uyuduğu için uyandırıp yeniden fitil vermedim. 
İkisi de uyanık kalmakta zorlanıyor. Bu beş gün böyle ağır tabloda mı geçecek? Gözlerinin altı mor, dudakları pancar gibi. Bir de havale sonrası ateşe nasıl müdahale etmem gerek? Bu süre boyunca fitil mi kullanıcam? Ya da sonrasında başka rahatsızlığı olduğunda havale öykülü çocuklarda 38 üstü çıkmasına izin vermeyin diye yazılar okuyorum. Ne yapmalıyım?
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113103
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Tem 2014 Saat 03:49
Terledigi icin oldu. Ter buharlasinca deriden enerji soker ve cilt aniden sogur. SAKIN: Soguk tatbiki yapmayin. Turk doktorlari Ates ve Havale hakkinda hicbir sey bilmezler. Soylediklerinin hepsi, 1970 oncesi senelere aittir. Fitil (ParaNox120) kullanabilirsiniz.
Yazilanlarin hicbirine inanmayin, Ingilizce biliyorsaniz, CDC, NIH, AAP gibi merkezlerin ates hakkindaki yazilarini okuyun. Sakin Turk Universitelerin yazilarina itibar etmeyin.
Yukarı Dön
Ponk Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 18 Tem 2013
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 146
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Ponk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Tem 2014 Saat 09:21
Teşekkür ederim Kadir Bey, ingilizcem yetmezse bile elimde sözlükle okumaya çalışıcam. 
Size son yazmamın akabinde gece çocukların ateşi düştü. Sabaha kadar rahat uyudular. Sabah da sanki hasta olanlar onlar değilmiş gibi canlı uyandılar. Kahvaltıya saldırdılar:)şimdi hiç susmadan, neşeyle oyun oynuyorlar. Sadece terleme mevcut. Üç günlük ateş neydi sonrasında çıkar mı bilmiyorum. 
1-Enfeksiyoz Mononukleoz veya Coxsackie ise böyle kısa sürme ihtimali var mı, yoksa yeniden ateş beklemeli miyim?
2- havale sonrası kalıcı araz öyküleri çok, siz de biliyorsunuz. Oğlum bu sene okula başlayacak, okulda istenen şeyler arasında ateş düşürücü de var. İlk iki sene hastalıklar artacak diyorsunuz. Şimdi havale geçirdi diye, hep olur mu diye beklemeli miyim? 
3- sizin ateşe izin verin vücut hastalığı yensin düstürunuzu uyguladım hep, şimdi nasıl yapayım?
4- geceyarısı bütün yazılarınızı tekrar okudum. Havaleyi anlatıyorsunuz. Hatta bir ebeveyne havaleden korkmayın demişsiniz. O tabloyu aklımdan silip atayım mı? Havale sonrası hasar oluşması hangi şartlarda olur?
Benzer sorular sordum ama çocuğum yanımda değilken aynı durumu yaşama ihtimali bile beni huzursuz ediyor. Havaleden çok korktum. 
Allah sizden razı olsun, su serpiyorsunuz kalbime. 
O kadar araştırmadan sonra bulduğum çocuk doktorunun da soğuk tabikiyle ateşi düşürmemi salık vermesi ne kötü. Hatta menenjite bağlı olabilir, geldiğinizde bakarız demişti. Antalya'da yönlendirebileceğiniz bir doktor var mı? Sabah için randevu almıştım, götürmek istemiyorum. Götürmem şart mı? Ya da bir hastanede tam kan baktırmalı mıyım? İlk oğlum yalan yanlış uygulamalardan doktorlara çok tepkili, onlar için en doğrusunu yapmaya çalışmamı anlayışla karşılar, sabır gösterirsiniz umarım. Çok sordum, çok vaktinizi aldım. Hakkınızı helal edin. 
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 113103
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31 Tem 2014 Saat 18:41
1-Coxsackie olabilir. Oburu 1 hafta ates yapar.
2- Hicbir ARAZ birakmaz. Duyduklarinizin hepsi safsatadir. Sahtekar doktorlar, Atesin sebebi olabilen Menenjit'i gec teshis ederlerse, onun kalici arazlari olur.( Yapilan asilarla artik Menenjitler cok nadir olmaktadir) Boyle yalanlar soyleyerek, kendi beceriksizliklerini kamufle ederler. Sakin okula ates dusurucu ilac vermeyin, ve tembih edin, sakin atesini dusurmesinler.
O okulada izah edin, ates demek "Bulasici hastalik" demektir, cocugun atesini dusurup, okulda tutmak kadar buyuk bir APTALLIK olamaz. Atesli cocugu, siniftakilere hastalik bulastirmadan evine gondersinler. Bu kadarda salaklik olmaz yani.. Hasta cocugu zorla okulda tutacak, butun cocuklari hasta edecekler. Bu nasil bir kafa yapisidir!!! Geri zekali bunlar.
3- Cocuk cok rahatsiz olmadikca, atesini dusurmeyin.
4- Hicbir sartta, havale ile beyinde hasar olusmaz. Beyin kendini korumak icin, kasten havale durumunu yaratiyor. Bunlari Turk doktorlarinin ogrenmelerine imkan yoktur. Zira;zeka seviyeleri musait degildir.
Maalesef, simdiki doktorlarin tamami, bu "garabet" Tip fakuletelerinden ciktiklarindan, hepsi ayni durumda. Turkiyede 85 Tip fakultesi olursa, varin siz dusunun hocalarin kalitesini...

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 31 Tem 2014 Saat 18:43
Yukarı Dön
Ponk Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 18 Tem 2013
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 146
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Ponk Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Ağu 2014 Saat 11:34
Merhaba Kadir Bey,
Oğullarımda yaklaşık 1.5 gün ateş, 1.5 gün sorunsuz şekilde dönüşümlü geçen hastalık sürecinde dün; büyük oğlum (47 aylık) tekrar ateşlendi. 39-41 derece arasında değişen ateşin yanında başının ağrıdığını söyledi. Bir kere başı döndü dengesini koruyamadı. Emin olmak için acile gidip tam kan sayımı yaptırdım. (Acilde 39.5 ateş için fitil verdiğimi söylememe rağmen daha etkili oduğu gerekçesiyle dolven vermek istedi. Kabul etmedim. O zaman soğuk duş aldırın dedi. Tahlil sonrasında da, viral bir enfeksiyon ateşini düşürün yeter deyip ısrarla dolven yazdı. :))
Sizden öğrendiğim kadarıyla hemogram sonucu coxsackie'yi işaret ediyor. Ekte gönderiyorum, yorumlar mısınız..
Bir de küçük oğlum (30 aylık) tekrar ateşlenmedi ama ateş sonrası vücudunun her yerini saran bir kızarıklık oluştu. Sıcağa tepkili ve sıkça isilik olur. 40 derece Ateşliyken banyo yaptıramadığım için ter, sıcak derken isilik olmasını normal gördüm. Ama vücudunun tamamında olması, poposunda dahi ve eşit dağılması normal mi bilemedim. Daha önce 6.hastalık geçirmişti. Tekrarlamaz diye biliyordum. Fotoğrafını ekliyorum. Değerlendirir misiniz.. ( tekrar ateşlenmediği için atlattığını düşünerek, küçük oğlumda kan sayımı yaptırmadım.)

http://i.hizliresim.com/M9pOZ6.jpg
http://i.hizliresim.com/Q1B6nA.jpg

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.