Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
pıtırcık
Üye
Kayıt Tarihi: 21 Şub 2008
Konum: Samsun
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 135
|
Konu: Hangi sebze derin dondurucuya nasıl konur Gönderim Zamanı: 22 Şub 2008 Saat 21:48 |
KUŞKONMAZIN DONDURULMASI: Kuskonmazlar 15 cm uzunluğunda
parçalara kesilir. Sap kısımları kesilerek uzaklaştırılır.Sonra
kuşkonmazlar iyice yıkanır.Hazırladığınız kuşkonmazlar iriliklerine
göre 3-6 dakika arası tencerede haşlanır.Kuşkonmazlar haşlandıktan
sonra içlerinden kırılmış, rengi bozuk olanlar ayrılır.Kuşkonmaz
haşlandıktan sonra paketlenip hemen dondurulmalıdır.
YEŞİL FASULYE: Fasulyeler
sap,çöp ve yabancı maddelerden ayrıldıktan sonra yıkanırlar.Daha sonra
fasulyelerin uçları kesilir.Bu işlemden sonra fasulyeleri isteğinize
göre dilimleyerek veya bütün halde 2-3 dakika haşlanır.Dilimlenecek
fasulyeler önce haşlanıp sonra kesilebilir.Bu şekilde tat maddeleri
kaybı azalır.Haşlanan fasulyeler çabucak paketlenir ve soğutulur.
HAVUÇ: Havuçlar
iyice yıkanır.Yıkanan havuçların kök ucu ve yaprak dipleri
kesilir.Havuçların kabukları soyulur.Büyük havuçlar dilimlenir.Dilimler
küçük parçalardan temizlenir ve haşlanır.Havuçlar genellikle
olgunluk,irilik ve yapılarına göre değişmek üzere 2-8 dakika arasında
haşlanır.Kaynar su içerisinde de haşlanabilir.Haşlanmış havuçlar
paketlenir ve hemen dondurulur.
KARNABAHAR: Büyük
beyaz başlı, düzgün yüzeyli ve çiçek salkımı çok kalın olmayan
karnabaharlar dondurma için uygundur.Karnabaharlar daha sonra kesilerek
saplarından ayrılır, iç gövde çıkarılarak çiçek salkımları birbirinden
ayrılır.
Salkımlar 5 cm den daha büyük olan parçalar halinde
kesilerek küçültülür.Bu parçalar temizlenir ve yabancı maddelerden
ayrılır.Karnabaharlar yıkandıktan sonra 4-5 dakika haşlanır.Sonra soğuk
su içerisinde soğutulur.Soğutulmuş parçalar süzülerek suyundan
ayrılır,seçilir paketlenir ve soğutulur.
SOĞAN: Soğanlar
bütün veya doğranmış olarak dondurabilir.Dondurulacak soğanların kök ve
tepe kısımları kabuklarının soyulmasından önce veya sonra
uzaklaştırılabilir.Daha sonra soğanlar iyice yıkanır.Yıkama sırasında
soğan kabuklarının büyük bir kısmı uzaklaşmış olur.Yıkanan soğanlar 3-6
mm boyutunda kesilerek paketlenir ve dondurulur.
YEŞİL BİBER: Biberlerin
sap kısmı ve çekirdekleri kesilerek çıkartılır.Uzunlamasına ikiye
ayrılan biberler basınçlı su ile yıkanarak kalan çekirdekler de
uzaklaştırılır.Biberler isteğe göre ikiye bölünüp veya dilimlenerek
haşlanarak veya haşlanmaksızın dondurulabilinir.Haşlanmış biberler 6 ay
kadar iyi bir şekilde muhafaza edilir.Ancak bu süreden sonra sonra tat
değişmeleri meydana gelebilir.Biberlerin bakteri ve küf sayısının düşük
olması isteniyorsa 2 dakika haşlamak gereklidir.Bu işlemlerden sonra
biberler paketlenir ve dondurulur.
ISPANAK: Ispanaklar
önce bir yüzey üzerinde seçilir, yabancı madde ve istenmeyen kısımlar
uzaklaştırılır.Sonra ıspanaklar su dolu bir kabın içerisinde çok iyi
bir biçimde yıkanarak kum, böcek, kir ve parçalanmış yapraklar
ayıklanır.Bu yıkama işlemi bir kaç kez tekrar edilmelidir.(Ağaclar. net
üyeleri bu yıkamayı çok iyi yapmalısınız.)Ispanakların kum ve kirlerden
tamamen arındığı anlaşılınca yıkamaya son verilir.
Yıkanmış
ıspanaklar kaynar suda 2 dakika haşlanır ve soğuk su ile hemen
soğutulur.Haşlamadan sonra sararmış yapraklar daha kolay görülür.Bu
nedenle son bir seçme işlemi daha yapılır.Haşlanmış ve soğutulmuş
ıspanaklar suyu süzülür.Ispanaklar isteğe göre bütün yapraklar halinde
veya doğranmış olarak paketlenir ve dondurulur.
Bezelyelerin Dondurulması
Hafif tatlı lezzette,orta
irilikte,koyu yeşil renkli ve ince kabuklu bezelyeler dondurulmaya
elverişlidir.Bezelyeler haşlanır, haşlama süresi iriliklerine göre 2-4
dakikadır.Haşlanan bezelyeler % 9-10' luk salamuraya atılır.Salamurada
yüzen bezelyeler taze, salamuranın dibine çökenlerde karttır. Kart
bezelyeler yoğunlukları fazla olduğundan salamuranın dibine çökerler.
Bu işlemlerden sonra bezelyeler paketlenip dondurulur.
|
|
hilal
Kıdemli Moderatör
Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi
Kayıt Tarihi: 28 Eki 2007
Konum: Diyarbakır
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 24972
|
Gönderim Zamanı: 22 Şub 2008 Saat 22:49 |
|
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
|
|
yasemin
Kıdemli Moderatör
Kayıt Tarihi: 16 Oca 2007
Konum: zehraninvillasi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 107177
|
Gönderim Zamanı: 23 Şub 2008 Saat 06:58 |
|
|
|
yasemin
Kıdemli Moderatör
Kayıt Tarihi: 16 Oca 2007
Konum: zehraninvillasi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 107177
|
Gönderim Zamanı: 23 Şub 2008 Saat 06:59 |
bilmediklerimde varmis
|
|
|
bengisu
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 07 Kas 2007
Konum: Konya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1598
|
Gönderim Zamanı: 23 Şub 2008 Saat 07:02 |
teşekkürler canım
|
|
|
serifegül
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12 Ara 2007
Konum: yeni evinde
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 818
|
Gönderim Zamanı: 23 Şub 2008 Saat 13:24 |
teşeküürler canım faydalı bilgiler. ben genellikle pişirip öyle koyuyorum. işten gelince at tencereye ısınsın hazır yemek
|
çekirdek ailemizin çitlembiği
|
|
hüdanur
Katılımcı Üye
Kayıt Tarihi: 02 Eki 2007
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 476
|
Gönderim Zamanı: 26 Şub 2008 Saat 17:28 |
eşim market delisi malesef,almadığı sebze kalmıyor,dolapta dursa pörsüyo gidiyo,bende ziyan olmasın diye herbişeycikleri difrize atıyorum,ayy gıcık oluyorum ama sanki dag basındayız market dibimizde yahu dertliyim arkadaşlar dertliyim bu konuda
|
|
duygu
Kıdemli Moderatör
Dedektifler Odası Başkanı :)
Kayıt Tarihi: 20 Mar 2007
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9950
|
Gönderim Zamanı: 26 Şub 2008 Saat 18:59 |
Ben bezelyeyi ayıklayıp yıkayıp öylece saklıyorum, pişirmeden.
|
|