Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Yemek / Mutfak > Yemek / Mutfak
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Hangi sebze derin dondurucuya nasıl konur
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuHangi sebze derin dondurucuya nasıl konur

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <1 678910 16>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Elif Hansa Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Hansa ve Tevhid'in Annesi

Kayıt Tarihi: 03 Ağu 2008
Konum: SılayaHasret :(
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8182
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Ağu 2009 Saat 17:43
Patlicanim var biraz, dolmalik turunden... Hepsini dolma yapamam, buzuga atayim biraz diyorum, nasil atabilirim? Hulya ne diyorsun?
Yukarı Dön
hülya Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 11 Oca 2008
Konum: Alperim canımmm
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9316
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Ağu 2009 Saat 22:49
Orjinalini yazan: Elif Hansa Elif Hansa Yazdı:

Patlicanim var biraz, dolmalik turunden... Hepsini dolma yapamam, buzuga atayim biraz diyorum, nasil atabilirim? Hulya ne diyorsun?


nesibecim bence birazını közlet öyle at birazınada kızart ister karnıyarık olacak şekilde ister yemeğini yapacak şekilde kızart koy. ben kızartılmış patlıcanı sevmiyorum derin dondurucuda bu yıl hep közleyip koydum birde dolmalık koydum ama ben hata yaptım annem oyduktan sonra patlıcanı biraz kaynamış suya koyup bir iki dak tutup çıkarıyordu sonra soğuk suda yıkayıp südürüp öyle koyuyordu bu yol unutmuşum ben bolmalık oyduklarımı öyle koydum bakalım nasıl olacak benim dolmalık patlıcanlar derin dondurucuda
Yukarı Dön
Gamze Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
Dora'nın annesi

Kayıt Tarihi: 28 Eyl 2007
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 12808
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Ağu 2009 Saat 23:51
Orjinalini yazan: Canan88 Canan88 Yazdı:

slm hanımlar bende bu kış için hazırladıklarımı sizlere yazmak istedim..
10 şişi domates yaptım ve hala yapıcam en az 30 şişe düşünüyorum çünkü salçalı yemekleri sevmiyorum pek fazla..
4 paket nohut haşladım yine 4 paket fasulyem var
4 paket közlenmiş biber koydum işin aslında ben közlenmiş biberi çok severim ama dolaptan çıkarınca o tazeliği bulamıyorum bu yüzden siz küçük bi öneride bulunucam daha ve cidden harika oluyor tavsiye ederim
10 kilo kırmızı biber aldım onları ilk bi güzel ortadan kestim çekirdeklerini temizledim sonra şerit şerit uzunlamasına kestim suyun içine koydum sonra süzdüm sonrasında kaynamakta olan suya attım ve tam 2 dakika haşladım sonra soğuttum poşetlere koydum dondurcuya koydum... bunu sürekli yapıyorum ve inanın kışın çıkardığımda hem tap taze oluyor hemde şeritler salatalarda makarnalarda ve bir çok yemekte çok güzel görünüm veriyor ...
bugun pazara gidicem domates ve kırmızı ve dolmalık biber alıcam ben kırmızı biberi dolmalık biberi küp küp doğruyorum sonra onları 2 dakika haşlıyorum yine aynı metodla dondurucuya atıyorum ben biraz görsellik düşkünü insanım lezzet ve görsellik çok önemli ... izmirde kışlık sezonu başladı şimdiden herkese kolay gelsin diğer yaptıklarımıda yazıcam:)
 
afiyetle yemek nasip olsun canım... Şişe domatı nasıl yapıyorsun kolay mı bir tarif etseneSmile




<a href="http://evimizelimizde.blogspot.com.tr/">http://evimizelimizde.b
Yukarı Dön
Canan88 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 21 Ağu 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Eyl 2009 Saat 16:39
gamzecim ben farklı farklı koydum bak şimdi 10 şişesini domatesleri soydum içine biber koydum tuzunu yağını hepsini koydum öle yaptım onları genelde hazır sos olarak kullanıyorum makarnalara menemen falan o tür şeyler için dier 15 şişeyi sonradan yaptıklarımıda yazayım onlarıda sadece domatesi soydum içine tuz yağ hiç bişey koymadım domateslerim kaynarken şişeleri alıyorum sıcak sıcak dolduruyom kapaklarını ağzından hava çıkmıcak kadar sıkı kapatıyorum sonra hemen ters çeviyorum akşam yaptığımdan sabaha kadar ters duruyor ...
 
son olarak 5 dakka öncede evde fazla alışveriş sonucu 3 kilo yemeklik kabağım vardı baktım bozulcak hemen onları aldım bi güzel traşladım sonra kaynayan suya attım 1 dakika kaynattım fazla kaynatmayın pişer dolaba konmaz sonra soğuttum poşetlere koydum üstünede çiğ domates ve biber koydum poşetlerin ağzını iyice bağladım ....
ve yeni bişey öğrendim ben bilmiyodum belki siz biliyosunuzdur paylaşmak istedim yarın yapıcam onuda
kabak patates havuç bunları küp küp doğruyosunuz bunların hepsinin haşlama süreleri var
Havuç: 3-5 dakika arası Kabak: 1 Dakika patates 2 dakika bunları haşladıktan sonra soğutup koyuyosun dolaba kullanım olarakta ben genelde taze kullanıyordum fırında yemeklerin üstüne garnitür olarak koyuyodum veya diğer yemeklerimde garnitür olarak kullanıyorum ... yeni yaptıklarımıda yazıcam:)
mutluluk oyununda mutsuzluk bürünüyorum ... ne sana yakın ne sana uzağım...
Yukarı Dön
münevver Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge
forumun tatlı cadısı-iki prensin annesi

Kayıt Tarihi: 27 Şub 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5123
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Eyl 2009 Saat 11:23

kızlar yaa...nohuttu ,bezelyeydi,fasulyeydi anladımda şu patlıcan ve biberleri közledikten sonra içini çıkarıp mı koyuyonuz yoksa direkt közlenmiş mi atıyonuz poşete..bi deyiverin daaaPig

haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...
Yukarı Dön
münevver Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge
forumun tatlı cadısı-iki prensin annesi

Kayıt Tarihi: 27 Şub 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5123
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Eyl 2009 Saat 16:11
kızlar bende netten bakarken bişiler buldum sizinle paylaşmak istedim..
                                 ---------------------------------
 
Gıdalar Dondurucuya Girmeden Yapılması Gerekli İşlemler
Bu işlemleri, genel olarak “ön işlem, dondurma ve çözme” şeklinde sıralayabiliriz.
Öncelikle dondurulacak sebze ve meyveler zedelenmemiş, taze ve iyi vasıfta olmalıdır. Sebze ve meyvelerin en iyileri seçilerek, hijyenik bir ortamda yıkanıp temizlenmeli, yıkanıp temizlenen sebzelerden gerekene “şok haşlama” yapılmalıdır. Sonrasında soğuk suya konulmalıdır. Böylece sebzelerin renklerinin bozulmaması ve bakterilerin öldürülmesi sağlanmış olur.

“Şok haşlama”, her sebze için olmaz. Haşlama yapılacak gıdalardan; doğranmış lahana 1.5, patlıcan 4, yeşil fasulye 2-3, soğan ve ıspanak 2, kabak 1, bezelye 2-3, havuç 3-5, karnabahar, biber ve kereviz 3’er dakika haşlanır.

Pırasa, soğan, yeşilbiber, dolma biber ise yıkanıp ayıklanır ve kurulandıktan sonra haşlamadan poşetlere konularak dondurulabilir.

Haşlanan sebzelerin de suları iyice süzülmeli, kâğıt havlularla kurutulmalıdır. Böylece poşette birikebilecek buzlu su kristalleri, sebzenin niteliğini bozmamış olur. Gerek sebzeler, gerekse et ve diğer yiyecekler, bir kerede pişirilecek porsiyonlar hâlinde paketlere konulmalıdır.

Poşet olarak alüminyum folyo yerine plastik torba ve streç film kullanılmalıdır. Buzdolabı poşetlerine konulurken hava, koku, nem geçirmemesine dikkat edilmeli ve üzerine tarihi yazılmalıdır.

Meyvelerin ise, zedesiz olanları seçilmeli, yıkanmalı, çekirdekleri çıkarılmalı, kabukları soyulmalı ve doğranmalıdır. Saklama kaplarında bir miktar boşluk kalacak şekilde yerleştirilmelidir. Çünkü meyveler genleşir, çilek, kiraz gibi bazı meyveler ise, doğrudan dondurulabilir. Meyveler aslâ haşlanmamalıdır!.

Anlatılan hususlara dikkat edildikten sonra poşetlere ve kaplara konulan meyve ve sebzeler, eksi 18 ya da eksi 21 derecede dondurucuya konulur.

Dondurma ile ortamdaki su tutulup mikro-biyolojik faaliyet durdurulursa da enzim faaliyeti devam edeceği için vitamin ve mineral kayıpları da görülür.

Gıda mühendisi Akif Kundakçı’nın verdiği bilgiye göre, dondurulan yeşil sebzelerin renklerinde açılma görülmektedir. Meselâ bezelye eksi 12 derecede bir yıl depolanırsa, B vitaminin tamamı parçalanır. Şayet eksi 18 derecede depolanırsa, C vitamininin % 10’u kaybolur. Balık eti için de eksi 18 derecede 9 ay saklama, balıktaki E vitamininin % 50’sini kaybettirir.

Dondurulmuş Ürünlerle İlgili Bilinmesi Gereken Diğer Hususları Şöyle Sıralayabiliriz:
1- Dondurulmuş ürünler çözdürüldükten sonra, aslâ tekrar dondurucuya konulmamalıdır.
2- Sebzeler, pişirme suyuna çözdürmeden atılmalıdır. Eğer çözülerek pişirilirse, hücre yapıları bozulur ve besleyicilik değerleri kaybolur.

3- Donmuş sebzelerin pişme süreleri, taze sebzelere oranla 3 kat daha kısadır.

4- Et ve ürünlerini çözdürerek aynı taze et pişirir gibi pişirmek gerekir. Fakat çözdürme işlemi, buzdolabında eksi 4 derecede olmalıdır.

5- Dondurulacak yemeklere fazla miktarda baharat konulmamalıdır. Zira baharatların tadı, dondurulduktan sonra daha da keskinleşir.

6- Kızartılmış gıdaları dondurmamak gerekir. Çünkü lastik gibi bir yapı kazanırlar.

İyi bir dondurma işleminde, sığır, koyun, tavuk etleri 6-12 ay, dana eti 4-14 ay, balık eti 2-8 ay, meyve ve sebzeler ise 6-24 ay arasında başarı ile saklanabilir.

Elektrikler kesilince derin dondurucular açılmamalıdır. Eğer içi doluysa, iki gün kadar sıfır derecede, az doluysa 24 saat sıfır derecede gıdalar bozulmadan kalabilir. Az dolu olan derin dondurucular, daha uzun süre dayanması için buz poşetleri ile doldurularak daha uzun süre gıdaların bozulmadan kalması sağlanabilir.

Nejla Baş
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...
Yukarı Dön
münevver Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge
forumun tatlı cadısı-iki prensin annesi

Kayıt Tarihi: 27 Şub 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5123
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 14 Eyl 2009 Saat 16:37
Domates:
Ağustos ayının ortalarından itibaren domatesler mevsimine uygun olgunluğa erişir. Tam bu dönemde domatesler derin dondurucuya kaldırılır. Market ve pazarlarda satılan domateslerin şekil olarak iki türü gözümüze çarpar, yuvarlak ve sivri domates. Bu iki domatesin kendi içinde o kadar çok çeşiti var ki, biz tüketiciler bu farkı fark edemeyiz.
Ne ise, biz gelelim kendi işimize.
Dondurucuya kaldırmak için domateslerin olgun olanlarını ihtiyacınıza uygun olarak mutfak robotundan geçirerek veya bıçak ile kuşbaşı doğrayarak, poşetleyip dondurucuya kaldırın. Kendim mevsiminde yuvarlak ince kabuklu ve sivri kalın kabuklu domateslerden 15 - 20 Kg. civarında dondurucuda muhafaza ederim.
Öncelikle domateslerin kabuğunu soyarım. Bu işlem için; tencerede kaynamakta olan su içerisinde domatesleri 1-2 dakika tutar, kabuğunu soyarım. Bu soyulmuş domatesleri özellikle yemeklerde kullanmak için; iri kuşbaşı şeklinde bıçak ile doğrar ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetlerim.
Robottan geçireceğim domateslerin ince kabuklu olanlarının kabuğunu soymam. Fakat, sivri domateslerin kalın kabuklarını mutlaka soyarım. Aslında soyulmasada olur ama, alışkanlık. Bir de domatesierin sap yuvalarını ve çekirdek yuvalarında ki beyazlıkların alınması gerektiğini unutmamak lazım.
Pazardan aldığınız domatesler eğer sert ise, bir kaç gün bekletip kullanırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Domatesler donmuş veya çözdürerek kullanılır. Dondurucuda depolama süresi 12 aydır.

Sivri Biber:
Sivri biber veya çarliston fark etmez. Saplarını kesin, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde poşetleyin dondurucuya kaldırın. Donmuş halde kullanılır. Depolama süresi 8-10 aydır.


Kırmızı Biber 'Kapya Biberi'
Ağustos ayı ortaları kırmızı biberin 'kapya biber' mevsimsel olgunluğa erişme zamanıdır. Bu ay içerisinde ihtiyacınız ölçüsünde kırmızı biberleri hazırlayarak dondurucuya kaldırabilirsiniz. Kendim ihtiyacım ölçüsünde ki kırmızı biberleri yıkar, bıçakla delerim 'patlamasın diye' fırın tepsisine dizer, önceden 200°C 'de ısınmış fırın içerisinde közlerim. Biberleri soğuduktan sonra kabuğunu soyar, sapını keser ve çekirdeklerini çıkarırım. Temizlenmiş biberleri bir güzel yıkar, süzgece dizer süzerim. Sonrası ihtiyacım ölçüsünde poşetler ve üzerine ismini ve paketleme tarihini yazar dondurucuya kaldırım. Biberleri kullanmazdan önce çözdürür, sonra kullanırım. Depolama süresi 8-10 aydır.

Taze Fasulye:
Mevsiminde alınan taze fasulyeler ayıklanır, yıkanır ve ihtiyacınıza uygun olarak doğanır. 3 Dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Her iki yöntemi de denedim şok haşlanarak dondurmanızı tavsiye ederim. Her iki halde de fasulyeler donmuş halde kullanılır. Dondurucuda depolama süresi 10-12 aydır.

İç Barbunya Fasulyesi:
Mevsiminde alınan iç barbunya fasulyesini ayıklandıktan sonra ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Yemeğini yaparken 25 Dakika süre ile haşlayın ve kara suyunu dökün. Haşlama yaptıktan sonra yemeğini yapın. İç barbunya fasulye dondurma ve depolama süresi kendi deneyimimdir. 8 Aya kadar depoladım daha fazla bekletmedim, tükettim. Şok haşlama yaparak denemedim çünkü, yemeği yapmazdan önce mutlaka ön haşlama yapmam gerekiyor.


Ispanak:
Taze yumşak yapraklı ıspanaklar temizlenir, yıkanır doğranır ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Ispanaklar derin dondurucu da depolama süresi 9 Aydır. Ispanağı şok haşlama yapacaksanız, 2 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım.

Beyaz Lahana:
Taze ve sert lahanalar temizlenir, doğranır poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 8 Aydır. Lahanayı şok haşlama yapacaksanız, 2 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım.

Brüksel Lahanası:
Brüksel lahanası nasıl şok haşlanır ve dondurulur? Buradan detaylı tarifine ulaşabilirsiniz.

Pırasa:
Pırasalar temizlenir, yıkanır ve uygun uzunlukta doğranır. Doğranmış lahanaları, 5 Dakika süre ile şok haşlama yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Pırasaların derin dondurucu da depolama süresi 8 Aydır. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.

Havuç:
Taze havuçlar temizlenir, tercihinize göre dilimlenir ve poşetlenerek doğrudan derin dondurucuya kaldırılır. Havuçların derin dondurucu da depolama süresi 12 Aydır. Havuçları şok haşlama yapacaksanız, 3 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.

Karnabahar:
Karnabahar temizlenir, dal olarak üçlü dörtlü gruplar halinde gövdeden ayrılır ve limonlu su içerisinde bekletilir. Süzülen karnabaharlar poşetlenerek doğrudan derin dondurucu'ya kaldırılır. Karnabaharların derin dondurucu da depolama süresi 10 Aydır. Karnabaharı şok haşlama yapacaksanız, haşlama su'yu içerisine nohut büyüklüğünde bir parça limon tuzu ilave edin, 3-5 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra, musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım.

Maydanoz:
Temizlenir ve sap kısımlarından yaprakları ayıklanır. Bir güzel yıkanır, süzülür ve yaprakları doğranır. İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Maydonozların derin dondurucu da depolama süresi 8 Aydır. Donmuş halde kullanılır.

Kereviz:
Bir güzel yıkanır ve kabuğu soyulur. Yemekte kulanabileceğiniz ölçüde doğranır ve üzerine limon sıkılır. İhtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kerevizlerin derin dondurucu da depolama süresi 12 Aydır. Donmuş halde kullanılır.

Kırmızı Lahana:
Buruşuk ve solgun üst yaprakları ayrılır, yıkanır. Lahananın iriliğine göre, 2 veya 4 parçaya bölünür. İhtiyacınıza uygun parçaların beyaz koçanı dışında ki yaprakları, ince ince doğrandıktan sonra sirkeli sıcak su içerisine daldırılır. 3 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kırmızı lahanaların derin dondurucu da depolama süresi 10 Aydır. Donmuş halde kullanılır.

İç Bezelye:
Bezelyelerin içleri kabuklarından ayrılır ve yıkanır. 2 Dakika süre ile kaynar su içerisine bırkatıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim şoklarım ve yemekler de donmuş halde kullanırım. Veya şok haşlama yapmadan ihtiyacınız ölçüsünde poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. İç bezelye'nin derin dondurucu da depolama süresi 8-12 Aydır. Donmuş halde kullanılır. Kendim bezelyeyi iki yöntemle de sakladım, şok yaptığım bezelyeden memnun kaldım. Tavsiye ederim.

Enginar:
Mevsiminde alınan enginarlar ayıklandıktan sonra kararmamaları için limonlu su içerisine alınır. Derin dondurucuya kaldırmak için enginarlar bütün veya doğranmış olarak ihtiyacınız ölçüsünde susuz olarak poşetleyin ve üzerine ambalajlama tarihini yazın, doğrudan dondurucuya kaldırın. Veya 2 dakika süre ile şok haşlama 'haşlama suyu içerisine nohut büyüklüğünde limon tuzu ilave edin' yaptıktan sonra musluk suyu altında soğutun, süzün ve poşetledikten sonra üzerine ambalajlama tarihini yazın, dondurucuya kaldırın. Kendim iki yöntemi kullanarak enginarları sakladım. Uzun süre dondurucuda bekletilirse ilk lezzeti almanız mümkün olmuyor. 6 Aydan fazla bekletilmemesini tavsiye ederim.
'Kolay Gelsin'
www.klasiktatlar.blogspot.com
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...
Yukarı Dön
nilay Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

"Maviboncuk'un Annesi..."

Kayıt Tarihi: 10 Nis 2007
Konum: İzmir
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 10862
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eyl 2009 Saat 00:00
çok güzel bilgiler ellerinize sağlık arkadaşlar Wink
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <1 678910 16>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.