Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Tromboz ve bexero
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Tromboz ve bexero

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Glnrkzy Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 27 Şub 2019
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 194
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Glnrkzy Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Tromboz ve bexero
    Gönderim Zamanı: 23 Oca 2020 Saat 01:21
Merhaba Kadir Hocam

Öncelikle bu güne kadar şu sağlık sisteminin dayatması antibiyotiği sayenizde çocuğuma hiç vermemiş olmanın gururunu yaşıyorum. Bazen arkadaşlarım grip olan çocuklarına kullanınca peki kullanmadan nasıl geçirdin diyorlar. Zaten kullanmadan sizin de geçecek sadece antibiyotik sayesinde iyileşti sanıyorsunuz diyorum.

Tabiki gittikleri doktorlara güvenmeyi tercih ediyorlar. En son 8 aylık bir bebeği ateş ve öksürük için antibiyotik ve hava tedavisi için acile götürürlerken yakaladım ve dedimki çocuk diş çıkarıyor yahu. Sayenizde 1 tanede olsa korumuş oldum.

Hocam bu sefer size sormak istediğim meningokok. Hocam çok fazla duyuyorum. Farklı farklı şehirlerden ölüm haberleri geliyor bununla ilgili. 2019 da mecliste bile konuşuldu. Bir millet vekilinin yeğeninin el ayakları kesildi. Ve en son iki gün üst üste tanıdığım insanların yakınları bu hastalığa yakalandı haberini aldım hatta birinin yattığı hastane yanıbaşımda. Aldı beni bir korku.

Şimdi diyeceksiniz ne meningokok muş kaç kere anlattım. Ama sakin sakin anlamaya ihtiyacım var hocam.

5 yıl önce aile hekimine gidip danışayım dedim hastalığın tiperi nimeriks, menectra vs saydım ama doktor bana ben bile bunları ilk duyuyorum bir bilgim yok dedi. Yani menengikok biliyor ama aşklarla ilgili fikri yok. 

Ayrıca bir vahim tablo ise şöyle çıktı karşıma. Annem ümreye giderken meningokok için aşı yapması gerektiğini söyledim ve biz bunun için şirket ile görüşürken bir kaç kişi ile görüştük ve bu aşıyı canı isteyen yapıyor istemeyen yapmıyor. Hatta öğrendiğimiz sirket çalışanları da yapmıyormuş. Büyük bir zafiyet söz konusu. Halbuki aşı ucretsiz. Annem aşıyı oldu. Yapan doktor bu aşı 10 yıllık demiş bu sanırım w139 debilen tip için.

Oğlum 8 yaşında 3 sene evsel beyin ven trombozu geçirdi. Çok ciddi bir hastalık atlattık. Ölümün eşiğinden döndü diyebilirim.  Bir damarı yapısal olarak darmış. Şimdi ona aşı yaptırmak istiyorum ama kafam allak bullak oldu.
Resmen halk arasında bir infial durumu var ama maddi boyut girince işin içine insanlar amann gripten de ölüyor diye çekiliyor kenara. Kimisi maddi kaynaklarını sonuna kadar kullanıp yaptırıyor aşıyı. 

Bexero b tipi için asıl yapilması gereken sanırım yani bizim ülkemiz için. Ama. Bir doktorun makalesinde okudum. 4 lü meningokok aşısı var ama bunun içinde bexero yok demiş. Bir arkadaşıma da doktoru nimerix ve bexero yapmış. 

1..Yani bu çocuk tüm meningokok turleri için mi aşılanmış oldu.
2..oğlum 8 yaşında bexero 2 doz mu yapılacak. Çünkü bebeklerde 3 doz ve daha sonra bir hatırlatma dozu diye okudum.
3. Bexero yaptık 2 doz bu sürekliliği olan bir aşımı yoksa bazı aşılar gibi5_6 yıl gibi bir süresi var ve yenilenmeli mi.

4.eşim aşı ya güvenmiyor ama bence güvenilirliğinde sorun yok. Ven trombozu için de bir sorun teşkil etmez diye umuyorum. Ki bunu bir çok gelişmiş ülke ücretsiz aşı listesine almış çoktan.

Zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Her şeyin başı sağlık
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 112765
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2020 Saat 02:44
B tipi harici Meningokok tipleri, sadec Afrika'da mevcut. Bexsero harici asilar sizlerde bir ise yaramaz. 
Peki…. Madem bu kadar Menenjit vakalari var, NIYE HIC BIRI IHBAR EDILMIYORLAR?? 
Menenjit'in her turunun ihbari mecburidir.  Saglik bakanligi da, bunlari WHO'ya bildirmek zorundadir.. 
MMWR dergisinde, her hafta "Bulasici hastaliklar Haritasi" yayinlanir… NIYE bu menenjitler hic orada 
 gorulmuyorlar? 
Bexsero asisi cok yeni bir asi oldugu icin, hatirlatma dozlarinin gerekli olup olmadigini zaman gosterecek. 
Simdilk 2 doz yapiliyor. 


Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 23 Oca 2020 Saat 02:47
Yukarı Dön
Glnrkzy Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt Tarihi: 27 Şub 2019
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 194
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Glnrkzy Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2020 Saat 13:57
Hocam valla paranoyak olduk. Madem bu hastalık yok böyle hastalıkların haberini yapan basının ciddi cezalar alması gerekmez mi?  Mesela yine büyük bir gazete haberi Bursada bir çocukta görülüyor ve bütün köy karantina da antibiyotik tedavisi görüyor diye yazıyor antibiyotik ne etki eder onu bilmiyorum ama.
En son ya nerden net bilgi alabilirim dedim. Oturduğum yerdeki musterisi en çok olan bir eczaneye gittim. Dedim meningokok için size gelen bir şey varmı. Yani hastalar gelir konuşulur duyarsınız. Yok dedi sadece uyuz ve domuz gribi salgını var dedi.

Hocam birde mesela benim oturduğum ilçe nüfusu 1milyondan az değil ve yoğun mülteci alıyor. Her yerden. Afgan, ırak, suriye, senegal,nijeryan vs yani afrika kökenliler de çok var ve büyük çoğunluk yasa dışı yollarla geliyor.  Bir meydanda 1 kere arama oluyor 70 yasa dışı bulunan göçmen tutuklanıyor. Ama bu aramalar arada bir milletin gözünü boyamak için yapılıyor. Çünkü arama yapılan dönemler mültecilerin en çok sorun yaşayıp etrafa duyulduğu dönemde oluyor ki bunların bazıları basın yasağı aldı konuşulmadı bile.Şimdi bunu neden anlatıyorum. Burokrasi kısmı acaba böyle ciddi sağlıkla ilgili bir konidada aynı şeyi yapar gormezden gelebilirler mi diyorum.
Şimdi yasa dışı yollardan gelen bunca mültecinin fink attığı bir ülkede hastalığın herkesin duyabileceği bürokratik kısmın eksiksiz yapıldığına güvenmelimiyim sizce. Yani bu işin bir kaçarı yok mu.Gelinde aklınızı kurtkemirmesin. biz hepatit A için aşı yaptırdığımız da da aşı ücretliydi ama sonra ücretsiz aşılar arasına alındı mesela.i
Bu kadar uzun yazmamın durumu çevreyi tam olarak anlatabilmem gerek diye düşündüm. Birde sonuçta bu insanlar en azından yakın çevremde duyduğum kişilere sen meningokok sun denilip buna göre tedavi ediliyor nasıl gerekli yerlere bildirilmiyor. Hasta olan kişi özel ambulans ile nakil oluyor vs. Bunca kurt varken beynimi kemiren size sormak istedim bende. Çünkü size güvenim tam. Ben çok altın kural öğrendim sizden. 8 yaşına antibiyotiksiz girdi çocuğum. Nitrit negatif ise idrar yolu enfeksiyonu var denilemez sizden öğrendim vs vs. Bu yüzden sizin fikirlerinize ihtiyacım var. Ama derseniz ki o arkadaşınız akrabası yalan söylüyor yada hastane onları kandırmış meningokok falan değil. Haberler de asparagas. Valla sırada gidicem o hastaneye bulucam nöroloğu o hasta ile ilgili bilgi istiycem ve gerekli yerlere ihbarı yapıldımı öğrenicem. Ama birinin hakkında şunu öğrendim. Gerekli yerlere hastalığın ihbarı edildiği konuşuldu. Ama tabi biz bu mevzulara uzak olduğumuz için daha iyi öğrenmemiz gerekiyor. Bir yetkili de çıkıp demezmi bu hastalık var veya yok. Var ama salgın boyutu değil. Yok ama var diye asparagas yapanlar infiale neden olduğu için ceza alacak herkes sus pus. Halk araştırma peşinde. Hal böyle olunca gidilen doktorlar nimerix bexero ne bulursa çatır çatır yapıyor. Kadın kağıdı gösterdi. Bunlar ne diye soruyor. Hastalığın tipi falan hiç birşey bilmiyor. Ikinci dozu yapılacak onada mesela. Bizde kendimizce araştırıyoruz. 

Ya doktor bey bizim buralarda durum böyle. Paranoyak salgını kesin var o ayrı. Suçlusu kim o da muamma( değil de öyle olsun)
a
Her şeyin başı sağlık
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 112765
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Oca 2020 Saat 19:18
Ben elimde KESIN bilgi olmadan, Meningokok salgini var diyemem.. 
Hele Bexsero gibi maliyeti cok yuksek bir asi icin, nasil olurda; "Herkes yaptirsin" diyebilirim?? 
Yaptirmaya gucu olan var, olmayan var!!!  
Bir cocukta; Meningokok menenjiti olmadan once; Meningokoksemi denilen durum olur. Bu durumda, cilt altinda, koyu kirmizi lekeler vardir. 
Cok kisa sureler icinde, mevcut dokuntulerin sayisi artarken, caplarida artar.. 
Boyle dokuntuleri olan bir hastanin hemen yatirilmasi gerekir. 
Boyle bir hastanin kurtulabilmesi icinde; 3 damar yolu acilmasi gerekir. 
1- Serum verilecek (Tuz ve seker eriyigi seklinde)
2- Plasma verilecek.
3- Ilaclar(Antibiyotikler, kortizonlar)  icin ucuncu bir damar yolu daha acilacak, bu sivilarin verilis hizlari
 farkli oldugundan bu 3 damar yolu SARTTIR.. 
Hastalik Bilhassa Bobrek ustu bezlerini tuttugu icin, Tansiyon Takibi cok onemlidir. 



Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 23 Oca 2020 Saat 19:20
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.