-Tavuk, çabuk bozulan gıdalardandır. Müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması gerekir.
-Tavuk
eti, müşteri tarafından alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün
bekletilir. Tüketimi 1 günü aşacak ise, temizlendikten sonra tavuk,
plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilmelidir. Bu
şekildeki donmuş et, 180 c derecede, 3 ay kadar saklanabilir.
-Taze dondurularak satılan tavuk, besin değerini koruduğundan daha çok tercih edilir.
-Bayat tavuğun rengi pişirildiğinde kırmızıya çalar.
-Tavuk etinin göğüs kısmı dolgun ise tazedir.
-Tavuk etinin derisi, nemli ve açık renkli olmalıdır.
-Tavuk
eti, mikroorganizmalara karşı dayanıksız olduğundan mermer ya da
plastik doğrama tahtası tercih edilmeli, tahta doğrama tahtası
kullanılmamalıdır.
-Tavuğu çözdükten sonra tekrar dondurmamalıdır. Tam çözülmeden, yani oda sıcaklığına gelmeden pişirmemelidir.
-Tavuğu yıkadıktan sonra kağıt havluyla kurulamalıdır.
-Etlerin beyazlığını kaybetmemeleri için sıcak suya konmamalı ve hafif ateşte pişirilmelidir.
Tavuk Etinin Nar Gibi Kızarması İçin;
-Etin üzerine limon suyu sürülebilir.
-Pilici haşladıktan sonra her yanına yağ sürmeli ve una batırıp öyle fırına vermelidir.
-Üzerine sürülen yağa şeker ilâve edilirse, daha da kırmızı olacaktır.
-Pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürülebilir.
Tavuk Etinin Yumuşak Ve Güzel Kokulu Olabilmesi İçin;
-Pişirmeden önce tavuğu, yarım limon ile ovalamalı, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koymalıdır.
-Pilicin içine birkaç adet adaçayı yaprağı ve yarım limon dilimlemelidir.
-Bir gece önceden limon suyu ile ovalanmış, bekletilmiş tavuk eti daha lezzetli olacaktır.
-Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletilebilir.
-Bir
elmanın üzerinden bıçakla delik açıp aralarına ardıç konulduğunda,
fırında kızartılacağı zaman da elmayı tavuğun içine yerleştirdiğinizde
daha lezzetli olacaktır.
-Tavuk suyu yaparken, suya bir adet kök tarçın veya 2-3 tane karanfil atılabilir.
-Haşlama yaparken havuç, soğan, kereviz sapı veya maydanoz konulabilir.
-Haşlama
suyuna birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu
ilave edilirse, hem kolay pişer, hem de lezzetli olur.
-Yine tavuğu haşlarken pirinç, patates, domates ve mevsim sebzelerinden ekleyerek hazırlamak, lezzetini zenginleştirir.
-Terbiyeye bırakılan tavuk göğüsleri, 2 saatten fazla terbiyede bekletilirse dağılabilir.
-Pişirilen
pilicin servise kadar yumuşaklığını kaybetmemesi için fırından
çıkardıktan sonra üzerine margarin ve limon suyu sürülmelidir. Sonra da
alüminyum folyoya sarılmalıdır.
-Bir
yaşını geçmiş piliçleri haşlama usûlüyle; genç piliçleri ise fırında
kızartma, çevirme, susuz tencerede pişirme vs. istenilen usulle
pişirebilirsiniz.