Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Mantar dondurucuya koyulur mu ??

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Yemek / Mutfak
Forum Adı: Yemek / Mutfak
Forum Tanımlaması: (Yemek tarifleri, püf noktalar, sorularınız)
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=16159
Tarih: 28 Mar 2024 Saat 13:11


Konu: Mantar dondurucuya koyulur mu ??
Mesajı Yazan: ~*~ZaMBaK~*~
Konu: Mantar dondurucuya koyulur mu ??
Mesaj Tarihi: 28 May 2009 Saat 18:03
Mantar dondurucuya koyulur mu ? koyuluyorsa pişirmek için geri alındığında tadı nasıl olur. ayrnı tazeliği ile kalır mı?Ermm birde dilimleyip mi koyulur tüm olarak mı?Ermm 
 aranızda bu tür birşeyi deniyen varsa lütfen cevap bekliyorum  Smile


-------------
http://img410.imageshack.us/img410/7594/istersensevmebeni.png



Cevaplar:
Mesajı Yazan: küçük kanaryam
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 11:24
bence koyulmaz gibi geliyo bana

-------------
Kilometrelerce uzaklıklara gizlenmiş olsada dostluğumuz aynı gökyüzünü paylaştığımız sürece dostuz!
zeynepim ve pınarım iki gerçek dostlarım...


Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:02
koyulmaz tabikiiiiiiii...

-------------



Mesajı Yazan: JuLy-china
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:02
mantar dondurucuya konulmaz.. mantar kultur mantari haric diger cesitli mantarlar kurutularak saklanir ... bu islemide turk insanlarinda pek yaygin degildir sanirim zehirlenme korkusundan olmali..ben kurutulmus mantar alir kulanirim genelde .. uzun sure dayanikli oldugudan ..

-------------
http://img142.imageshack.us/my.php?image=resim200607042115439477.gif">


Mesajı Yazan: ezel
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:09
ben taze alıyorum konserve duydum ama dondurucuya konulduğunu hiç duymadım

-------------
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....


Mesajı Yazan: JuLy-china
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:09

Bu yöntemde mantar önce suyunu buharlaştırma ön işlemine tabi tutulur, sonra çabucak soğuması sağlanarak cam veya plastik kutu ya da kavanozlara konulup derin dondurucuda saklanır. Genel olarak bu usulde mantarın saklanabilme süresi yaklaşık bir yıldır.

Bu yöntemin bir başka biçimi de mantarın ön işlemden geçirildikten sonra, belirli oranda yağda kızartılıp derin dondurucuya öyle konulmasıdır. Ancak yağın varlığı nedeniyle dayanıklılık süresi 3-4 aya düşer.

Mantarı hiç pişirmeden çiğ olarak dondurmak da olanaklıdır, ancak bu durumda bünyesindeki %70-90 suyu da dondurmak durumu söz konusudur ki bu hem boşa enerji sarfı hem de yer kaybı açısından hiç de ekonomik, dolayısı ile de uygun bir yöntem değildir

canim arastirdim konuluyormus sayende ogrenmis oldum ben konulmuyor diye biliyordum yilardir LOLLOL

-------------
http://img142.imageshack.us/my.php?image=resim200607042115439477.gif">


Mesajı Yazan: JuLy-china
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:11
kurutma yontemi ..
 

Mantar kurutulduğunda tadını ve diğer özelliklerini hemen hemen aynen korur. Ayrıca kuru mantar hacim olarak çok az yer kaplar. Eğer kurutma işlemi süratli yapılmayacaksa o zaman mantarın larva ve parazitlerden arınmış olması gereklidir, aksi halde kurutma süresi içinde bozulabilir.

Yapılışı:

Kurutulacak mantar temizlendikten sonra küçük parçalara ayrılır (2-5 mm kalınlıkta). Ve aşağıda açıkladığımız şekillerde kurutulur. Kurutulan mantarlar ağzı sızdırmaz bir örtülü bir kap içinde konursa tadını korur. Serin bir yerde saklandığı takdirde birkaç yıl hiçbir değişikliğe uğramadan kalabilir.

Kuru mantarı pişirmek için mantara tekrar eski suyunu kazandırmak gerekir. Bunun için mantar yassı bir kaba yerleştirilir ve üstünü örtecek kadar su konarak bekletilir. Mantar suyu emerek yumuşadığında aynen taze mantarlar gibi ön işleme (kaynatma/buharlaştırma) tabi tutularak pişirmeye hazır duruma getirilir.

Kuru mantarın bir iyi özelliği de öğütülerek mantar unu yapılabilmesidir. Mantar unu, sos ya da çorbalarda baharat (tatlandırıcı) olarak kullanılır.

Kurutma işlemi: Kurutmada esas olan mantar içindeki nemin alınabilmesi için üzerinden kuru (içindeki nem oranı düşük) hava geçirilmesidir. Havanın ılık olması nem oranını görece olarak azalttığından uygun olur. Ancak sıcaklığın 50°C’nin altında kalması gerekir. Çünkü bu sıcaklığın üstünde mantar bünyesi, protein kaybına uğrayacağından lezzetini kaybeder. Bu nedenle direk güneş altında da mantar kurutulmamalıdır. Özellikle de içinde hava sirkülasyonu olmayan fırınlarda mantar kurutmaktan kaçınılmalıdır, yoksa başarısızlık kaçınılmazdır.

En genelinde kurutma işlemi mantarı temiz bir havlu, bez ya da kâğıt üzerine sererek gerçekleştirilebilir. Mantarın içinden alttan üste doğru hava akımı (olanaklı ise ılık) sağlanırsa kurutma işlemi çok verimli olur. Bunu sağlamak için ince gözlü tel ya da paslanmaz çelik kafesten altlıklar kullanılabilir. Bu altlığın alt tarafına herhangi bir hava üfleyici konulursa (örneğin saç kurutma aparatı) kurutma çok daha süratli gerçekleşecektir.



-------------
http://img142.imageshack.us/my.php?image=resim200607042115439477.gif">


Mesajı Yazan: Ziyaretçi
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:13
Yinede bana pek mantıklı gelmiyo,ne bilim hoşaf gibi olur çıkıncaWacko


Mesajı Yazan: JuLy-china
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:15
kurutulmus cok daha iyi ve ayni ben kulaniyorum ..

-------------
http://img142.imageshack.us/my.php?image=resim200607042115439477.gif">


Mesajı Yazan: Ziyaretçi
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:21
Ben hiç kurutulmuş kullanmadım ama kuru sebzeye bayılırım hepsine


Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:25
buralarda satiliyor mantarli posetlerde ama ben alip yapiyom mesela ama kendim koymam cani cikar

-------------



Mesajı Yazan: JuLy-china
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:29
LOLLOLLOLewet sen sakin deneme LOLLOL

-------------
http://img142.imageshack.us/my.php?image=resim200607042115439477.gif">


Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:31
kiz yaparmiyim hic ben buzdolabindakini curutuyomdaaaaa
ama almanlarinkini aliyom hazir dondurulmusssssss esim yese alir cekerdim resmini ama istemi

-------------



Mesajı Yazan: JuLy-china
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:35
LOLLOLLOLresimi ne yapalim islemi lazim bize nasil yapiyolar bi sorsan su senin alaman miletineLOLLOLLOL

-------------
http://img142.imageshack.us/my.php?image=resim200607042115439477.gif">


Mesajı Yazan: yasemin
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:38
kiz sen dur alisacaksin bize biz resimsiz asla birseye inanmazyiz bizim bir yemek bölumumuz var disardan getirmek yasak kendi yaptiklarini ekleyeceksin
iste simdik ben bunu yaptim dese biri inanmiyoz biz kanit istiyoz resim sitiyoz öyle alinti ya inanmiyoz bacim burasi degisik bölge
simdik yasemin inanmayiz derler bunlar sen dur resim istiyoz yazarlar ey gidi nuray ey ögrenecen

-------------



Mesajı Yazan: JuLy-china
Mesaj Tarihi: 29 May 2009 Saat 12:43
LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

-------------
http://img142.imageshack.us/my.php?image=resim200607042115439477.gif">


Mesajı Yazan: idilsemercik
Mesaj Tarihi: 16 Eki 2011 Saat 16:38
mantar dolaba konduğunda donana kada rengini koruru ancak çözülürken kararır.Thumbs Down

-------------
İdil Semercik


Mesajı Yazan: nurten...
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2012 Saat 17:51
kızlar yine ben
eşim yarım kilo mantar almış pazardan ben bunu nasıl bozlmadan saklayacağımı bilmiyorum bana bir akıl verin yarısını pişiricem geri kalan çöp olmasın ya günahtır atsammı no_frosta


-------------
KOLLARIMDA İKİ MELEK:)


Mesajı Yazan: Ayşegül
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2012 Saat 19:14
nurtencim biz burda kültür mantarı değil de tirmit derler onu kavurup koyarız dondurucuya ama kültür mantarını hiç yapmadım genelde hep az ve taze alırım bence sen yinede saklama eğer kültür mantarı ise kendin yapacağın kadarını yap gerisini ver kaynanana yerlerseSmile

-------------

Beni bir Allah'ım birde Dostlar'ım bilsin,gerisi yandan yandan ilerlesin :))))


Mesajı Yazan: nurten...
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2012 Saat 19:38
şeytan dürtüyor verme diye ama en iyisi o olacak herhalde
bir tencerede pişirip pişmiş vereyim pişirmesinide bilmez çünkü


-------------
KOLLARIMDA İKİ MELEK:)


Mesajı Yazan: zehra
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2012 Saat 19:40
ben mantarlı börek yapıp o şekilde koyuyorum buzluğa .o şekilde koyabilirsin nurtecim . bide yarım kilo mantar sote yapsan mantar pişince zaten küçülüyo yer bitirirsiniz yaa  vermene bile gerek kalmaz LOL

-------------
Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))


Mesajı Yazan: zehra
Mesaj Tarihi: 14 Oca 2012 Saat 19:41
yada yarısını bugün pişir .. iki gün dolapta kalsa hemen bozulmuyo iki gün sonrada fırında matar yaparsın ana yemeğin yanında    güzel olur .

-------------
Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))


Mesajı Yazan: nurten...
Mesaj Tarihi: 15 Oca 2012 Saat 01:16
Thumbs Up

-------------
KOLLARIMDA İKİ MELEK:)


Mesajı Yazan: Ayşegül
Mesaj Tarihi: 15 Oca 2012 Saat 01:27
Orjinalini yazan: zehra zehra Yazdı:

ben mantarlı börek yapıp o şekilde koyuyorum buzluğa .o şekilde koyabilirsin nurtecim . bide yarım kilo mantar sote yapsan mantar pişince zaten küçülüyo yer bitirirsiniz yaa  vermene bile gerek kalmaz LOL
 
 
mantarlı böreği bende yaparım çokta güzel olur yemede yanın da yat misali ama bende kalmaz biter eşim çok seviyo mantarın canı yok zaten ufacık kalıyor bir tepsi ancak oluyor LOLLOL


-------------

Beni bir Allah'ım birde Dostlar'ım bilsin,gerisi yandan yandan ilerlesin :))))


Mesajı Yazan: nurten...
Mesaj Tarihi: 15 Oca 2012 Saat 01:37
bana tarifini yazsanızda bende yapsam hani bilmiyomda Tongue

-------------
KOLLARIMDA İKİ MELEK:)



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat