Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Tavuk Pişirmenin Püf Noktaları

Nereden Yazdırıldığı: Anne Olunca Anladım
Kategori: Yemek / Mutfak
Forum Adı: Tavuk Yemekleri
Forum Tanımlaması: Tavuk Yemekleri
URL: http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=7851
Tarih: 28 Mar 2024 Saat 20:08


Konu: Tavuk Pişirmenin Püf Noktaları
Mesajı Yazan: bıdık
Konu: Tavuk Pişirmenin Püf Noktaları
Mesaj Tarihi: 15 May 2008 Saat 19:23

-Tavuk, çabuk bozulan gıdalardandır. Müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması gerekir.

-Tavuk eti, müşteri tarafından alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilir. Tüketimi 1 günü aşacak ise, temizlendikten sonra tavuk, plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilmelidir. Bu şekildeki donmuş et, 180 c derecede, 3 ay kadar saklanabilir.

-Taze dondurularak satılan tavuk, besin değerini koruduğundan daha çok tercih edilir.

-Bayat tavuğun rengi pişirildiğinde kırmızıya çalar.

-Tavuk etinin göğüs kısmı dolgun ise tazedir.

-Tavuk etinin derisi, nemli ve açık renkli olmalıdır.

-Tavuk eti, mikroorganizmalara karşı dayanıksız olduğundan mermer ya da plastik doğrama tahtası tercih edilmeli, tahta doğrama tahtası kullanılmamalıdır.

-Tavuğu çözdükten sonra tekrar dondurmamalıdır. Tam çözülmeden, yani oda sıcaklığına gelmeden pişirmemelidir.

-Tavuğu yıkadıktan sonra kağıt havluyla kurulamalıdır.

-Etlerin beyazlığını kaybetmemeleri için sıcak suya konmamalı ve hafif ateşte pişirilmelidir.
 
Tavuk Etinin Nar Gibi Kızarması İçin;
-Etin üzerine limon suyu sürülebilir.

-Pilici haşladıktan sonra her yanına yağ sürmeli ve una batırıp öyle fırına vermelidir.

-Üzerine sürülen yağa şeker ilâve edilirse, daha da kırmızı olacaktır.

-Pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürülebilir.
 
Tavuk Etinin Yumuşak Ve Güzel Kokulu Olabilmesi İçin;
-Pişirmeden önce tavuğu, yarım limon ile ovalamalı, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koymalıdır.

-Pilicin içine birkaç adet adaçayı yaprağı ve yarım limon dilimlemelidir.

-Bir gece önceden limon suyu ile ovalanmış, bekletilmiş tavuk eti daha lezzetli olacaktır.

-Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletilebilir.

-Bir elmanın üzerinden bıçakla delik açıp aralarına ardıç konulduğunda, fırında kızartılacağı zaman da elmayı tavuğun içine yerleştirdiğinizde daha lezzetli olacaktır.

-Tavuk suyu yaparken, suya bir adet kök tarçın veya 2-3 tane karanfil atılabilir.

-Haşlama yaparken havuç, soğan, kereviz sapı veya maydanoz konulabilir.

-Haşlama suyuna birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu ilave edilirse, hem kolay pişer, hem de lezzetli olur.

-Yine tavuğu haşlarken pirinç, patates, domates ve mevsim sebzelerinden ekleyerek hazırlamak, lezzetini zenginleştirir.

-Terbiyeye bırakılan tavuk göğüsleri, 2 saatten fazla terbiyede bekletilirse dağılabilir.

-Pişirilen pilicin servise kadar yumuşaklığını kaybetmemesi için fırından çıkardıktan sonra üzerine margarin ve limon suyu sürülmelidir. Sonra da alüminyum folyoya sarılmalıdır.

-Bir yaşını geçmiş piliçleri haşlama usûlüyle; genç piliçleri ise fırında kızartma, çevirme, susuz tencerede pişirme vs. istenilen usulle pişirebilirsiniz.


-------------
http://lilypie.com">



Cevaplar:
Mesajı Yazan: pıtırcık
Mesaj Tarihi: 21 May 2008 Saat 16:43
paylaşımın için teşekkürler :)


Mesajı Yazan: zelos
Mesaj Tarihi: 14 Eyl 2008 Saat 15:39
tesekkurlerClap

-------------
http://www.glitterfy.com/">


Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 01:12
kızlar yaa,evde bütün tavuk yapan oldumu aranızda?
içi dolu veya boşLOLhi. farketmez,hani tvde böyle fırında çıkmış nar gibi kızarmış tavuklar olurya,öyle bişey istiyom ama hiç cesaret edemedimStern Smile
acil ustalardan tarif beklyom Big smile


-------------
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...


Mesajı Yazan: Beyza
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 01:19

Canim ben SIK SIk yaparim vee cok güzel oluyor, hic korkma ici de disida pisiyor.ICi pismez diye korkarsan da 10 dk tencerede hasla istersen firina koymadan önce:)))

Sayet cig halde koyucam dersen;  yogurt, siviyag, salca, tuz, pulbiberdeb olusan güzel bir sos yap ve tavugun etrafian güzelce sür, firinda 180 derecde 1 saat 15 dakika civari pisir.Tadina doyum olmaz bak görüceksin. firin posetinede koyabilirsin ayni sekilde, ha unutmadan firina vermeden tavugun birkac yerini bicakla delmeni tavsiye ederimSmile



-------------
Şeker küpü olarak doğdum,sonra neşe küpü,bir zaman sonra zeka küpü,derken sinir küpü şimdilerde sabır küpü gibiyim. Sonumdan endişeliyim...


Mesajı Yazan: hilal
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 01:22
teşekkür ederim beyzacım..ben biraz haşlayıp öyle koymayı düşünürüm,öyle çiğ çiğ koymayı cesaret edemem herhaldeStern Smilepoşete koymayıda düşündümde,belki çıtırlığını kaybeder diye ondanda vazgeçtimLOL
içi doldurulmuş biliyomusunLOL


-------------
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...


Mesajı Yazan: Beyza
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 01:24
yok canim ici doldurulmus hic yapmadim, ona da ben cesaret edemiyorum iste LOLPosette citirligini kaybetmiyor hic canim, hem firinin da pislenmiyor LOL

-------------
Şeker küpü olarak doğdum,sonra neşe küpü,bir zaman sonra zeka küpü,derken sinir küpü şimdilerde sabır küpü gibiyim. Sonumdan endişeliyim...


Mesajı Yazan: TÜBAY
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 08:43
Orjinalini yazan: hilal hilal Yazdı:

kızlar yaa,evde bütün tavuk yapan oldumu aranızda?
içi dolu veya boşLOLhi. farketmez,hani tvde böyle fırında çıkmış nar gibi kızarmış tavuklar olurya,öyle bişey istiyom ama hiç cesaret edemedimStern Smile
acil ustalardan tarif beklyom Big smile
yaptığım bi tavuk tarifini vereyim. büyük tavuk butları olurya onları aldığım yerde açtırıyorum biftek şeklinde. soğan biber ve mantardan oluşan bi iç malzeme pişiriyorum. tavuğun içiine koyup rulo sarıyorum. açılmasın diye kenarlarını dikiyorum siz kürdanlada tutturabilirsiniz. üzerine yağ sürüp fırında pişiriyorum. çıknca ister bütün ister dilimleyip servis yapabilirsiniz. ben üzerine sarmısaklı domates sos hazırlayıp dilimleyip servis yapıyorumLOL

-------------
ALDIĞIM İKİ NEFES;EŞİM VE KIZIM


Mesajı Yazan: münevver
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 10:22
kız tübay döktürdün genePigbende 3-0 atravmatik cerrahi iplikle diksem olurmu estetik olsun tavuklarım hıııLOLLOLLOL

-------------
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...


Mesajı Yazan: TÜBAY
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 10:27
kız sen vikrille dikte sonradan ipi sökme gereği duyma. tavuk onu tolore ederLOL hemide daha estetikWink

-------------
ALDIĞIM İKİ NEFES;EŞİM VE KIZIM


Mesajı Yazan: münevver
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 10:32
başka tavuk tarifin varmı şöyle pratik şeyler..yaz mutlaka

-------------
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...


Mesajı Yazan: TÜBAY
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 10:38
kız bende neler varda ortaya dökmüyomBig smile

-------------
ALDIĞIM İKİ NEFES;EŞİM VE KIZIM


Mesajı Yazan: Elif Hansa
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 11:44
Hilal  burda tavuk dolmasi diyorlar senin istedigini... Kayinvalidem icini doldurup duduklude pisiriyor 1 saat filan... cok guzel oluyor. pilavini da o suyla yapiyor...
 
ben de yapmayi dusunuyorum ama ne zaman bir fikrim yok... hic denemedim... icli kofteden sonra tavuk dolmasi acilimi da yapmayi dusunuyorum yani LOLLOLLOL
 
tubay tarifin guzelmis hayatimApprove
yalniz aralarda verme boyle tarifleri kaciriyorum, topic ac LOLLOLLOL


-------------
Sofra'ya buyurun...!

http://www.kucuksofra.blogspot.com/ - http://www.kucuksofra.blogspot.com/


Mesajı Yazan: TÜBAY
Mesaj Tarihi: 08 Eyl 2009 Saat 13:38
resimsiz topic açmak istemedimLOL

-------------
ALDIĞIM İKİ NEFES;EŞİM VE KIZIM



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat