Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ŞAŞILIK TEDAVİSİNE BAŞLAMAK İÇİN 6 ÇOK GEÇ!

Prof. Dr. Faruk Köker, şaşılıkta erken yaşta tedavinin çok önemli olduğunu, bu rahatsızlığın çocuklarda 6 yaşına kadar gözlükle tedavi edilebildiğini söyleyerek aileleri uyardı.


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Köker, şaşılığın genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlık olduğunu söyleyerek, çocuklarda şaşılık konusunda şu bilgileri verdi:
“Daha sonraki yıllarda düşme veya çarpışma gibi kazalar sonucu da şaşılık meydana gelebilir. Ailesinde şaşı bir yakını olan kişilerde ve akraba evliliklerinde bu sorun ile karşılaşma ihtimali yüksektir. Dünyada çocuklar arasında şaşılık yüzde 2-3 oranında görülüyor. Bu oran akraba evliliklerinin etkisiyle Çukurova yöresinde yüzde 3-4'e kadar çıkıyor.

Şaşılıkta estetik bozukluğun yanı sıra görme sorunları da yaşanıyor. En önemlisi şaşılıkta derinlik veya mesafe tayini yapılamıyor.

Doğuştan gelen bu rahatsızlığın erken yaşlarda tedavisine başlanması gerekir. Bunun çok sayıda faydası vardır. Çocuklarda şaşılık 6 yaşına kadar gözlükle tedavi edilebilir. Anne ve babalar çocuklarını çok iyi gözlemlemeliler. Eğer akrabaları arasında şaşılık geçmişi varsa, bu aile daha da dikkatli olmalı. Bebeklerde şaşılık tespit edilir edilmez, muhakkak bir uzman doktora gösterilmeli. Bu sayede tedaviye erken yaşta başlanabilir.''

GÖZLÜK TAKMAK İSTEMİYORSA...
Ailelerden ''çocuklarımıza gözlük kullandırmakta zorlanıyoruz'' şikayetlerini sıkça duyduklarını anlatan Köker, gözlük kullanımı ile ilgili de şunları söyledi:
''Eğer çocuk henüz 8-10 aylıkken gözlük kullanımına başlanırsa, böyle bir sorunla pek karşılaşılmaz. Bebek buna çok küçüklükten alışır. Zaten bebek gözlüğü taktığı andan itibaren annesinin yüzünü daha net göreceği için gözlüğü sevecektir. Ama çocuk 3 yaşına yani oyun çağına gelirse, gözlük takmak istemeyebilir. Eğer gözlük bebekken takılırsa 1-2 saat çıkartıp oyun oynayabilir, ama 3-4 yaşlarında başlanan tedavide 1 saatin bile önemi çok büyüktür.''


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.