Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

B12 EKSİKLİĞİ ZEKAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşıyorsanız ve hayatla bağlarınız koptuysa nedeni B12 vitamini eksikliği olabilir. Ayrıca B12 eksikliği çocuğun geç yürümesine ve zekâ düzeyinde gerilemeye neden oluyor.


B 12, sinir sistemi için çok gerekli bir vitamin ve DNA sentezinde çok önemli bir role sahip. B vitaminleri depo edilebilme özelliğine sahip, en fazla karaciğerde depolanıyor. B12 vitamini eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görüldüğünü vurgulayan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, şunları söyledi:

“Bu vitaminin eksikliği hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına neden olabilir. Çocukların zeka düzeylerinde düşüklük, aynı zamanda konuşma ve yürümede gecikmede de etkili olabilir. Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.

Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin kaybı olabileceğini belirtti, “Örneğin; ızgara etin yüksek ısıda pişirilmesiyle ve et suyunun damlamasıyla, sütün pastörizasyon ve kaynama işlemleriyle, balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır. Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi B12 vitamininin kaybını arttırır.”

ET, SÜT, YUMURTA VE BALIK
B12 vitamininden zengin et, süt, peynir, yumurta ve balığın mutlaka beslenmede olması gerek. Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek öneriliyor. Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12'den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesinin yararlı olduğu belirtiliyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.