Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
PROFESYONEL BİR BABA'DAN ANNELERE
Yazı Boyutu:
Biberonlarda Bisfenol A (BPA) tehlikesi!

 

Bu sene Nisan ayında gazetelerde ve dolayısıyla internet sitelerinde çıkan, “Polikarbonat biberonlarda kanser tehlikesi, polikarbonat biberonlar ölüm saçıyor, kimyasal biberonların üretimi bitiriliyor” başlıklı haberleri ile yine bir çok ebeveyn dehşete düştü Türkiye’de. Bebeklerini polikarbonat biberonlarla besleyen anneleri ve babaları  “Eyvah, benim çocuğum bir zarar görmüş müdür” diye bir düşünce aldı. Bu haberin kaynağı  Amerika ve Kanada’dandı. Bakın Anadolu Ajansı haberi nasıl geçiyor, ancak haber Türkiye’de okuyucuya hangi yorumlarla, nasıl aktarılıyor!

“Bisfenol A (BPA) adlı kimyasal, polikarbon plastiklerin üretiminde, biberonların yanı sıra bebek mamalarının kutularının plastik kaplamasında, yiyecek ve içeceklerin paketlenmesinde ve bazı tıbbi malzemelerde kullanılıyor.

ABD''deki Milli Toksikoloji Programı (NTP), bu maddenin cenin, bebek ve çocuklar üzerinde nörolojik ve davranışsal etkileri konusunda kaygı duyulduğunu bildirdi. MTP''nin taslak bulgularının, bu kimyasalın prostat ve meme bezleriyle kızlarda erken ergenlik gibi olumsuz etkilerinin olabileceğini gösterdiği belirtildi.

ABD''de Demokrat milletvekili John Dingell, bu bulgular üzerine Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) Bisfenol A''nın güvenli olduğu yönündeki görüşünü gözden geçirmesini istedi. Kanada’da, Globe ve Mail gazeteleri, Kanada Sağlık Bakanlığı’nın BPA''yı zararlı ilan etmeye hazırlandığını yazdı.

Uzun zamandır bu kimyasalın sağlığa zararlarıyla ilgili uyarıda bulunan çevreci örgütler, Milli Toksikoloji Programı’nın bulgularından memnuniyet duyduklarını açıkladılar.” (A.A)

Bisfenol A’nın bilimsel olarak zararlı olduğunu açıklayan, ispatlayan hiçbir veri yokken, Anadolu Ajansı’nın haberinde BPA’nın  bazı sağlık problemlerine yol açabileceği ihtimali üzerine çalışmalar yapılması gerektiği bildirilirken, haberin bizlere aktarılış şekli tek kelimeyle bir rezalet ve sorumsuzluk örneği. Bu ilk değil tabii ki. Sorumlu ve araştırmacı gazetecilik örneği gösterenler, daha önce de kauçuk emziklerin ve Çin’den ithal edilen her oyuncağın kanserojen maddeler içerdiklerini bizlere bildirmişlerdi! Şimdi de sıra Bisfenol A’da. Bu haberleri yapanların, ne habercilikten ne de insani duygulardan, sorumluluktan  en ufak bir haberleri olduğuna inanmıyorum. Yok mudur bu insanların yaptıkları haberleri denetleyenler, bu yalan, yanlış haberleri yapanlara yaptırımda bulunacak birileri acaba?
EFSA (European Food Safety Authority) yani Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun, Bisfenol A ile ilgili çalışmalarını açıkladığı internet sitesinde  yaptığı açıklamalar, korkuların ne kadar yersiz olduğunu ve Türk basınında konu ile yapılann haberlerin ne kadar asılsız olduğunu doğrular niteliktedir. Avrupa Komisyonu’nun EFSA’dan konuyla ilgili yapmasını istediği araştırma sonucunu ve bilimsel tavsiyeyi, EFSA yayınladığı raporla,  BPA ve kullanımı ile ilgili önemli verileri insanlarla paylaşmıştır. Bu bilgileri çok da teknik tarafına girmeden sizlerle paylaşmak isterim.

BİSFENOL A NEDİR?
Öncelikle Bisfenol A’ nın, başka kimyasallarla birlikte uzun yıllardır plastik ve plastik ürünlerin üretilmesinde kullanılan bir kimyasal madde olduğunu söylemekle başlayalım. BPA aynı zamanda sert ve şeffaf olan polikarbonatta da kulanılmaktadır. Polikarbonat hepimizin bildiği gibi biberon, yemek kapları, tabaklar ve bazı bardakların yapımında da kullanılan bir maddedir. Avrupa Birliği, BPA’nın yiyecek maddeleri ile temas eden plastik maddelerde kullanımına 6 Ağustos 2002 tarihli ve 2002/72/EC talimatı ile izin vermiştir. BPA’nın gıda ile temas eden plastik maddelerde kullanımı Amerika ve Japonya’da da serbesttir.
EFSA’nın yaptığı çalışmalara göre, bir insan vücudunun günlük tolere edebileceği BPA miktarı, vücut ağırlığının her kilogramı için 0,05 miligramdır. En kötü ihtimal ve değerler bile dikkate alındığında, BPA’ya maruz kalan bir yetişkin ya da çocuk  vücudu, BPA’yı çabuk ve kolaylıkla elimine edebilir. Bunun üzerine bir de örnek verecek olursak; 3 aylık, 6 kg. ağırlığında bir bebeğin, polikarbonat biberondaki BPA’dan zarar görebilmesi için, günde kullandığı biberon sıklığının 4 katı kadar biberon kullanması gerekir ki, imkansız bir durumdan bahsediyoruz burada.

POLİKARBONAT BİBERONLAR DEĞİL, YAPILAN HABERLER SAKINCALI!
Sizin de gördüğünüz gibi polikarbonat biberonların kullanımında bir sakınca yok, EFSA’nın raporuna göre. Ama  benim takıldığım nokta, bu haberi hiç araştırmadan, irdelemeden, cahilce, felaket tellallığı yaparak Türk insanına, sanki başka bir şey varmış gibi sunanlar. Dedim ya, bunu daha önce de yaptılar, gelecekte de yapacaklar. Kauçuk emzikte kanserojen tehlikesi var dediler cahilce, aslında kanserojen tehlikesi daha fazlaca silikon emziklerdeydi, bilimsel verilerin bize gösterdiklerine göre. “Çin’den gelen her oyuncakta kanserojen tehlikesi vardır” dediler, elmayla armutu birbirine karıştırdılar. “Bisfenol A kullanılan biberonlar ölüm saçıyor” dediler, yalancı çıktılar. Peki asıl suç bu haberleri yapanlarda mı, yoksa bu haberlere koşulsuz inanan bizlerde mi? Bana kalırsa her iki tarafta da ciddi kabahatler var. Ülkenin eğitim, entellektüelite seviyesinin ve okuma oranının farkındaysanız, siz sayın basın mensupları; insanları kandırıcı, dehşete ve korkuya düşürücü haberler yapmayın. Ve biz, Türk insanı, bu kadar yalan ve dolan haber yapılan bir ülkede her okuduğumuza hemen, koşulsuz inanmayalım. Araştıralım...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.