Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Gıdaların raf ömrü uzayınca, insanların raf ömrü kısalır mı?

Türkiye’de geçmiş yıllarla günümüzü mukayese ettiğimizde, uzun ömürlü gıdaların artması ile ortalama ömrün değil azalmak, arttığı görülür. Zaten diğer gelişmiş ülkelerde de bol miktarda uzun raf ömürlü gıdalar geri ülkelere oranla daha fazla tüketildiği halde, ömür daha uzundur.

Uzun ömürlü diye en fazla tenkit edilen gıda süt olduğuna göre, bütün süt ürünleri arasında en uzun raf ömrüne sahip “Bebek mamaları” bu durumda sağlığa en zararlı gıda olmuyorlar mı?  “Süt yasak, mama yasak” mantığıyla anne sütü olmayanlar ne yapacaklar? Anneler bebeklerine sade suya pirinç unu mu versinler?

UHT sütlerde, yüksek ısı ve homojenizasyon proteinlere zarar verirmiş… Peki, aynı süt mama haline getirilirken bu işlemlerden geçmiyor mu?  Geçiyor! İlaveten yağı alınıyor, kazeini azaltılıyor, “freeze-dry” yöntemi ile kurutulup toz haline getiriliyor ve aynı proteinler hiç zarar görmüyorlar, hayret! Acaba bu mama firmaları bu duruma ne derler? Benim hastalarım bilirler, ben pek mama taraftarı bir doktor değilimdir. 4-6 aydan sonra çok nadir olarak mama veririm. Bunca sene sonra bebek mamaları lehine konuşacağım hiҫ aklıma gelmemişti.

Değil aҫık sütlerin, cam şişelerin bile dağıtımı, nüfusu 2 milyonu geçen yerleşim bölgelerinde firmayı batırır. Bu sebeple, TetraPak, karton ve plastik şişeler, açık ve şişe sütünün yerini almaktadır. İstanbul gibi, nüfusu 10 milyonun üstünde olan şehirlerde, açık süt dağıtımı mümkün ve kazançlı olsa idi, zaten biz bu tartışmayı yapıyor olmazdık. Ayrıca unutmayın, bu aҫık sütlerin saat 08.00 den őnce 5 milyon aileye servis edilmeleri gereklidir; zira artık sadece baba değil anne de çalışmak zorundadır, ailenin bütün gün evde sütçü bekleyecek halleri yoktur. Dikkat edilirse, artık İstanbul’un pek ҫok bölgesinde eskisi gibi şişe sütleri satılmamaktadır. Dedeleriniz neslindekilere bir sorun, anlatsınlar, 2 şişe süt satın alabilmek iҫin ne zahmetlere girerlerdi.

UHT SÜTLER
UHT sütlerde herhangi bir ilaç maddesi yoktur. Dayanıklılık, sadece ısı ve ҫok sağlam yapıda olan TetraPak kartonu sayesindedir. Sadece İsveç’te imal edilen bu kartonun maliyeti ҫok yüksektir, bu sebeple diğer sütlerden daha pahalıdır. Eğer koruyucu maddeler sizleri ҫok rahatsız ediyor ise, bir de şurup şeklinde satılan ilaçların üstünü okuyun.

Sindirim sistemimizin düzgün çalışabilmesi için mikroplu gıda yemek zorunda değiliz. Bebekler doğduklarında bağırsaklarında tek bir bakteri bile yoktur, ama 24 saat iҫinde koli basilleri tarafından işgal edilirler, hem de temizliğe en fazla riayet edilen bebek odalarında. Problem, çocuklara her ateşlendiklerinde “antibiyotik” verilerek, bağırsaklardaki floranın bozulmasıdır. Bu durumda her türlü yoğurt faydalı olacaktır.

İnsanlık daima ileriye gider. Şimdiye kadar hiҫbir konuda geriye dönüş faydalı bir sonuҫ getirmemiştir. Getirilenler, “tramvay” örneği ortada, sırıtırlar.

Düşünmenin sağlığa bir zararı yoktur.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.