Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
MR ve zararları

MR (Magnetik Resonans), yeni görüntüleme sistemlerinden biri olup; çalışma prensibi, su (H2O) di-pollerinin, mıknatıs alanında, yön değiştirmeleri sonucu açığa çıkan manyetik alanların tesbitidir. Önce, manyetik alan uygulanarak, bütün su di-pollerinin aynı hizada olması sağlanır. Manyetik alan kalkınca, her su di-polu; eski orijinal pozisyonuna dönerler. Bu dönüs sırasında oluşan manyetik alanların tesbiti ile, en fazla su ve en az su ihtiva eden dokular ayırd edilerek, dokunun görüntüsü elde edilir. Bu tetkikin hiçbir dokuya bir zararı olmaz.

Buna mukabil; görüntünün daha net olabilmesi için, tetkikten önce, damardan verilen "Gadolinium" elementinin çesitli zararları vardır.

Gadolinium elementi, peridik tabloda; Lantanid serisinde bulunan ve Atom numarasi: 64 olan bir elementtir. Paramanyetik maden iyonu olup, manyetik alanlarda, farklı davranış gösterir. Bu sebeple, MR çekimlerinde, daha net görüntü elde etmek için kullanılır.

MR'ların, tıpta kullanılan, 2 çeşidi vardır:
1- MRA:
Magnetik Resonans Anjiografisi (Kalp incelenmesinde kullanılır)
2- MRI: Magnetik Resonans Imaging (Beyin, karaciger gibi organların incelenmesinde kullanılır)

Her iki tetkikte de; Gadolinium kullanılması şart değildir.

Gadolinium ihtiva etmeyen, Feridex (Demir ihtiva eder) ve Teslascan (Manganez ihtiva eder), sadece karaciğer MR'ında kullanılırlar.

Gadolinium ihtiva eden ürünler:
Magnevist, MultiHance, Omniscan, OpriMARK ve ProHance isimleri ile kullanılmaktadırlar.

Gadolinum'un yan etkileri:
Allerjik reaksiyonlar, kan pıhtılaşması, damarlarda tahriş, cilt reaksiyonları (döküntü, kızartı gibi) ve yüzde şişlikler yapması yanında, en büyük yan etkisi, Nefrojenik Sistemik Fibrosis (NSF) yapmasıdır. 1997'den beri, MR uygulanan pek çok hastada bu durum gösterilmiştir.  Tedavisi yoktur.

NSF bulgulari:
Deri: Deride sertlikler, gerilmeler, yanma ve kaşıntılar, yama tarzında kızarıklık veya renk koyulaşmaları.
Göz: Göz aklarında, satıhtan kabarık sarı noktalar.
Eklemler: Eklem sertlikleri hareket zorluğu, kol ve bacakları düz hale getirmede zorluk.  Kaburga ve kalça kemiklerinde ağrılar.
Adale: Adalelerde kuvvet kaybı olur.

Ayrıca; MR çekilen odadaki bütün madeni eşyaların, kuvvetli bir şekilde sabitlenmeleri veya oda dışına çıkarılmaları gerekir. MR çekimi esnasında, bu metaller, oluşan manyetik alan sonucunda, etrafa çarparak zararlı olabilirler. Bu yüzden, iyi sabitlenmemiş bir oksijen tüpünün bir çocuğa çarparak ölümüne sebep olduğu biliniyor.

Ayrıca; Gadolinium idrarla atıldığından, bu tetkiklerin çok miktarlarda yapıldığı bölgelerdeki deniz sularında veya çevrelerinde bu toksik madde aşırı miktarlarda bulunabilmektedir.
Sırf kâr gayesi ile, başıboş bir şekilde, 7/24 devamlı MR çekiminde, Gadolinium kullanılması hem şahıslara, hem çevreye zarar verir. En azından çok şart olmadıkça, Gadolinium kullanılmaması bu zararları azaltır.


Yorumlar
binnaz - (14.03.2017 20:13:27)
merhaba kadir bey sizden ricam bana yardımcı olurmusunuz. Kizim prematüre doğdu 1960 gr doğdu. 11 ayından sonra balgamli öksürük başladı. bronşit alerjik bronşit astım diye tanilat kondu antibiyotiklere buhalalr alerji testleri herşeyi yapıldı ama öksürük 3 hafta geçmeden tekrarlıyor kbb ye götürdüm bugün en son o da önemsenecek birşey yok dedi forza diye surup verdi.fakat ilacı 6 yaş altına vermediklerini söyledi cezası doktor günde 3 defa 1 kasik kararsız kaldım kullanma konusunda. sizce ne yapmaliyim
Neslisemih - (14.02.2017 20:56:01)
1-Eau borique %3 solusyon 300ml. 2- Ultralan pomat alın. 3- Her altını açtığınızda yıkadıktan sonra Eau boriq ile nemlendirin, 3-4 dakika açık kalsın . Arkadan hergün kullandığınız pişik kremini sürün, sadce günde 2 defa bu krem yerine Ultralan pomat sürün Hocam bu tarifi bebeginin poposunun kanadigini soyleyen bir takipcinize yazmissiniz biz 1. Yazdiginizi bulduk hazirlatiyoruz ama ultralan pomat bulamadik uretilmiyormus bunun yerine baska ne onerirsizin acaba lutfen yardimci olun cocugumuzun cok cani aciyor agliyor surekli altini acinca
Sinem_demir - (9.01.2017 22:33:30)
Oglum 11 aylık ve son 1,5aydır surekli hasta ilac bitiyo 2 gün iyi 3 ateş boğaz şiş ağız içi dili bembeyaz pamukcuk gibi kulağını tutuyor ve inmeyen ates antibiyotik kullanmak istemiyorum ama doktorlar sadece zimaks augmentin pedutus calpol ezberlemişler sadece bunları yapiyorlar ne yapmalıyım doktor bey :( oglum zayıfladı dişten cıkarım
Sinem_demir - (9.01.2017 22:28:14)
leylamuh1605 - (24.04.2016 01:16:10)
kadir bey 7 aylik bebegimin atesi ishali oksuruk halsizlik var durmadan agliyor ates 40.8 e kadar cikiyor 4gundur 3 ayri hastaneye goturdum biri dis cikartiyordur dedi gonderdi digeri kan digeride kaka testi yapti sonuclar 2-3 lokosit 1-2 eritrosit crp(kantilatif) 5.20 cikti dolven zimaks prospan reflor verdi zimaksi ve prospani 5 gun kullandi dedi ilaclarini tam kullandim fakat oksurugu artti balgamini koparamiyor cok halsiz eskisine gore cok sik ve uzun uyuyor napmam lazim lutfen yardimci olun 1 aydir kosturuyorum
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.