Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Burun ucu esteği (tip plasti)

Normalde üçgen bir geometriye sahip olması gereken burun ucunun şeklini bozan çeşitli nedenler var. Burun derisi kalınlığı, burun derisi altı yumuşak doku fazlalığı, burun ucu kıkırdakların kaba yapısı  bunlardan bazıları.

Burun ucu kıkırdakları arasında bulunan 30 derecelik açının bozulması, burun ucunda bulunan ve eşkenar üçgen ışık reflesi veren kıkırdak çıkıntılarının yerlerinin bozulması, burun ucu kıkırdak desteğinin bozulması bunlardan bazılarıdır. Bu nedenlerin önceden saptanması ile nedene yönelik bir tedavi gerçekleştirilir. Yanlış geometri yapısal, akne başta olmak üzere enfeksiyon, travma ya da önceki cerrahi işlemlere bağlı olabilir.
 
Burun ucundaki başlıca şekil bozuklukları ise, top burun ucu, sivri burun ucu, parantez burun ucu, asimetrik burun ucu, burun ucu düşüklüğü, şeklinde özetlenebilir. Tip plasti olarak da bilinen burun ucu estetiği tam bir burun opearasyonunun bir parçası olsa da, bazen tek başına yapılabilir. Özellikle burnunda küçük değişiklikler isteyen ya da tek sorunu burun ucu olan kişilerde tip plasti önerilir. Özellikle yaş artttkça burun ucu düşer. Bu nedenle ileri yaş yüz gençleştirme işlemlerinin bir parçası olarak da tip plasti kullanılır. Gülümsediği zaman ya da konuştuğu zaman burun ucu düşen ya da oynayan kişilerde tip plastinin başka bir türü kullanılır. Burun ucu ile dudak kaslarını birleştiren kaslara yönelik bir işlem ile kişi sorunundan kurtulur.
 
Tip plasti lokal anestezi altında yapılabilir. Alçı ya da tampon kullanmayı gerektirmez. Burun ucundaki sorun fazla değil ise, işlem tamamen kapalı ve dikişsiz halledilebilir. Burun ucunda fazla sorunu olan kişilerde, fazlaca kıkırdak destteğine ihtiyaç varsa bu durumda açık burun estetiği operasyonu gerekebilir. Burun ucunu oluşturan kıkırdakların şekillendirilmesi, fazla ise traşlanması, burun ucu kıkırdak açılarının oluşturulması, burun ucu asmalar ya da kıkırdak destekleri tip plasti sırasında yapılan işlemlerdir. Tip plasti yapılacak burunlarda burun ucu derisinin işleme hazır olması gerekir. Sorunlu burun derisi olanlarda ya da yeni bir cerrahi işlem geçirmiş, ancak henüz burun ucu derisinin şişliği geçmemiş ya da yeterince esneklik kazanmamış kişilerde istenmeyen sonuçlar doğabilir. Kalın burun ucu derisi burun ucu kıkırdak iskeletinde yapılan değişiklikleri göstermez. Bu durumda örneğin, yuvarlak burun ucu düzeltmesi yapılacak ise var olan durum düzelmeyebilir.
 
Burun ucu estetiği sorunu olan bazı kişilerde yanlış bir şekilde bütün sorunun burun ucunda olduğu yorumu yapılabilir. Bu kişilerde ayrıntılı bir inceleme yapıldığında, burnun geri kalan kısmında da bir harmoni bozukluğu olduğu farkedilir. Bu durumda sadece burun ucu estetiği işe yaramaz. Tam bir burun operasyonu gerekir.
 
Burun ucu tek başına değerlendirilmez. Burun ucunun bulunduğu burun önü projeksiyonu, dudak üstü ile yakından ilişkilidir. Bu iki yapı arasında uyum olmaz ise yüz ortasında denge bozulur.
 
Burun estetiğinde cerrahi dışında dolgu ve botoks gibi seçenekler vardır. Dolgu ile burun sırtı estetiğinde geçici, iyi sonuçlar alınsa da, dolgunun burun ucunda fazlaca yeri yoktur. Burun ucundaki derinin esnek olmayan doğası bu bölgeye dolgu yapılmasını engeller.

Botoks ise hafif burun ucu kaldırmalarında etkili olabilir. Ancak sadece gülümsediği zaman burun ucunu indiren kasın aktif olduğu saptanan kişilerde botoks işe yarayacaktır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.