Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hastalıklar büyümeyi etkiler mi?

“Bebeğim şimdi 7aylık. Doğduğunda 2haftalıkken zatürrie oldu. 10 gün hastanede kaldı. Serumla beslemişler. Hastaneden çıktığında aynı doğum kilosundaydı. Sonra 1 ayda 1 kilo aldı ama tekrar hastalandı. Bu defa da hastanede 1 hafta yattı. Ben de yanındaydım ve emzirmeye devam ettim. Daha sonra 5 aylıkken yine hastalandı. Bronşit teşhisi koydular. 1 hafta daha birlikte hastanede kaldık. Sebze püresine başlamıştım. Hastanede yemek istemedi. Ben de sürekli emzirdim. Hastaneye son yatışımızda araştırdılar. Kalbinde küçük bir delik varmış. Bunun için sık sık hastalanıyormuş.  Şimdi bebeğim 7 aylık oldu ve 7 kilo ama, acaba gelişimi geri kalır mı?”

Doğumdan sonra özellikle büyümenin hızlı olduğu ilk aylarda ve yıllarda geçirilen hastalıklar, büyümeyi olumsuz yönde etkilediği bilinen çevre faktörleri arasında yer alır. Geçirilen hastalıklar sırasında çocuğun besin ihtiyaçları artar. Bu artan ihtiyaç, hastalığın cinsi, ağırlığı ve süresi ile ilgili olarak farklılık ve değişkenlik gösterir. Ancak burada önemli olan, hastalık dönemlerinde çocuğun, hastalığı nedeniyle artmış ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığıdır. Eğer hasta olduğu dönemlerde çocuğun artan besin ihtiyaçları karşılanmışsa, çocuk normal olarak büyür. Ancak bunu başarmak her zaman kolay değildir.

Çocuklar hasta olduklarında iştahları azalır. Bu durum, ateşli hastalıklarda daha belirgindir. Çocuk geçici bir süre ağızdan beslenmeye karşı isteksizlik yaşar. Doğal olarak çocuğun aldığı besin miktarı azalır. Bazı hastalıklarda ise, hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan bir nedenle bebekler isteseler bile fazla yiyemezler. Örneğin, bebek nezle olduğunda, hem ateşi yükseldiği için iştahsızdır hem de burun tıkanıklığı rahat yemek yemesine engel olur. Bebek daha kolay yorulur ve beslenmeyi bırakır. Daha ağır hastalıkların seyrinde ise bebek, hastalığına bağlı olarak kısa veya uzun bir süre ağızdan hiç beslenemeyebilir. Örnek olarak, çocuk zatürre olduğunda gelişen kalp yetmezliği verilebilir. Kalp yetmezliği olduğu dönemde bebeğin ağızdan beslenmesine bir süre ara verilir. Doğal olarak bebek artan ihtiyaçlarını karşılayamadığı gibi, normal beslenmesini de sürdüremez. 

Bazı hastalıklarda ise, kusma ve/veya ishal çok belirgindir. Kusan bebek, aldığı besin maddelerini kullanamadan dışarı atar. İshalde de benzer durum olur. Burada açıklanmaya çalışılan bütün bu olaylar, hastalıkların seyrinde değişik derecelerde birlikte etkili olurlar.  Neticede çocuğun besin alım ve besin ihtiyaç dengesi ileri derecede bozulur. Büyüme geri kalır.

Bütün bu anlatılanlara rağmen, bebeğin sık sık hasta olduğu halde bile normal büyümesi mümkündür. Bebeğin doktorunun ve annesinin bu konuda bilinçli olması ve özen göstermesi çok önemlidir. Çocuğun, hasta olduğu dönemde bir öğün daha fazla beslenmesi pratik bir öneridir. Bu uygulamaya hastalık süresince ve hastalık geçtikten sonra 1 hafta 10 gün daha devam edilmelidir. Anne sütü alan bebekler için ise, mektupta belirtildiği gibi, bu dönemde ağırlıklı olarak anne sütünün verilmesi söz konusu olabilir. Ancak bebek isteksiz de olsa yine de ek gıdalar denenmelidir. Ek gıda alışkanlıklarının değişmemesi için bu uygulama çok önemlidir.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.