Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuğunuz kusuyorsa…

Kusma çocukluk yaş grubunda çok sık görülen bir belirtidir. Çok önemli bazı hastalıkların belirtisi olabileceği gibi çok basit bir nedenle de ortaya çıkabilir.

 

NE ZAMAN ENDİŞE EDELİM?

- Eğer çocuk kanlı veya safralı kusuyorsa,

- Eğer kusmaya şiddetli karın ağrısı eşlik ediyorsa (bu durum acildir),

- Eğer çocuk fışkırır gibi kusuyorsa,

- Eğer çocukta karın şişliği ve karında gerginlik varsa,

- Eğer çocukta yüksek ateş varsa,

- Eğer çocukta ense sertliği ve-veya ışığa hassasiyet varsa (çok önemlidir),

- Eğer çocukta büyüme geriliği varsa veya çocuk 6 aydan küçük ise hem hekimin hem de ailenin ihmal etmemesi gerekir.

 

Çocuklarda kusma, gastroözegaeal reflünün de belirtisi olabilir. Reflü 1 yaş altında görülen fizyolojik bir olaydır. Hastalık belirtisi değildir. Ancak reflü, belirli koşullar geliştiğinde hastalık olarak yorumlanır. Bu nedenle hekimin görmesi ve karar vermesi gerekir.

 

İlk yıl içinde sık görülen bir diğer kusma nedeni ise besin alerjileridir. Genellikle yüzde 2-5 oranında görülür. 1 yaş altında sıktır. Besin alınmaya başlandıktan sonraki 4 hafta içinde belirtiler görülmeye başlar. Ani reaksiyonlar da gelişebilir. Anne sütü alan bebeklerde de görülebilir. Uzmana danışılmalıdır.

 

Kusma sıklıkla regürgitasyonla karıştırılır. 1 yaşın altındaki bu bebekler 3 haftadan uzun süre günde 1-2 defa kusarlar. Bunun dışında çocuk tamamen normaldir. Kusmaya eşlik eden başka bir bulgu da yoktur. Regürgitasyon sıklıkla mide-bağırsak sistemi motilitesinin matürasyonundaki sorunlara bağlıdır. Kısa süreli sorun olarak yaşanır. Beslenmesi düzenlenince geçer. Ancak uzun sürerse, bebeğin besin alımını olumsuz etkilerse ilaç başlanması gerekebilir. Özellikle de bu durum bebeğin besin alımını kısıtlıyor, anne iştahsızlık olarak yaşıyorsa tedavi gerekebilir. Ancak buna hekim karar vermelidir.

 

 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.