Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
İştahsız çocuk mutfağı

Sevgili anneler, çocuğumuz iştahsız olduğunda, özellikle de buna eşlik eden bir de yemek seçme eğilimi varsa ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Bir yandan sağlıklı beslenebilmesi için alması gerekenleri biliyoruz, diğer yandan da bunları yediremiyoruz.  İşte bu çelişki hepimizi yıpratıyor. Sadece biz yıpranmakla kalmıyoruz,  çocuğumuz için en doğru ve sağlıklı olanı yapma arzumuz nedeniyle zaman geliyor biz de çocuklarımızı yıpratıyoruz. Çocuğumuz bizi yoruyor, biz de onu…  O yemek istemiyor,  biz de ısrarcı tutumuzu sürdürdükçe onu yıpratıyoruz. Gün geliyor, bu mücadelemiz bir savaş halini alabiliyor.

Öncelikle şunu bilmenizi istiyorum ki, tabiat çok cömert. Yani bize nerede ise sonsuz seçenekler sunuyor. Örneğin, sebze ve meyve çeşitliliğine dikkat edecek olursanız, daha iyi anlaşılırım, diye düşünüyorum. Çocuğumuzun her sebzeyi veya her meyveyi yemesini beklememeliyiz. Birkaç meyve veya birkaç sebzeyi az ya da çok tüketiyor olması yetmeli bize. Hatta bazı çocuklar sebzelerden birkaçını yerken hiç meyve yemeyebilir. Ya da tam tersi de söz konusu olabilir. Yani meyvelerden birkaçını yediği halde sebzelere ilgi duymayabilir. Bu da yetmeli bize. Neticede meyveler ve sebzeler aynı grup içinde yer alan besinler. Liften ve vitaminden zenginler…

BİR BESİN BİRÇOK FARKLI ŞEKİLDE SUNULABİLİR
Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer konu da şu: Çocuğumuzun bir besini bizim ona sunduğumuz şekilde tüketmesini bekliyoruz. Örneğin, yumurtayı haşlıyoruz ve yemesini istiyoruz. Oysa önemli olan yumurta yemesi ise eğer, bunu başka yollarla da yapabiliriz. Omlet olur, krep olur, çırpılmış yumurta olur, çılbır olabilir veya çorba ve yemeklerin içine koyduğumuz terbiyenin içinde de verebiliriz. Böreğin üstüne de sürebiliriz. Sonuçta, yumurtanın besleyici özelliği hepsinde aynıdır. Ayrıca diğer protein kaynaklarını (etler ve süt) alımı iyi ise, yumurta yemese ne olur? Yıpranmaya ve çocuğu yıpratmaya değecek kadar önemli değildir.

ÇOCUK AZ YİYORSA YEDİĞİNİ ZENGİNLEŞTİRİN
Üzerinde durmak istediğim son konu da çocuğumuz iştahsız ve çok az yiyor ise, bize düşen yediklerini daha besleyici kılmaktır. Büyümesini garanti almanın başka yolu da yoktur. Örneğin,  tarhana çorbasının içine sıcak-ılık iken ilave edeceğiniz bir kaşık labne veya krem beyaz peynir, çorbanın tadını çok değiştirmeden besleyici değerini arttıracaktır. Az da yese yediği kadarıyla daha çok besin ve enerji alabilecektir. Bu her besin için değişik şekillerde gerçekleştirilebilir. Bunun yolları çocuktan çocuğa değişir doğal olarak. Bunu çocuğumuzun tercihleri, zenginleştirmek istediğimiz besine göre biz belirlemek durumundayız.

Tekrar bu köşede görüşmek umuduyla sağlık, sevgi ve huzur dolu günler diliyorum.




Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.