Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
İskender döner ve bıldırcın yumurtası efsanesi
“Dönerli yoğurtla yerseniz sadece kalori alırsınız, demirden faydalanamazsınız.”

Bu görüş, yoğurtun içindeki kalsiyumun et içindeki demirin emilimine engel olacağı görüşünden kaynaklanmaktadır. Oysa ki hayvansal kaynaklı demirin emilimi kalsiyumdan etkilenmez.  Aşağıdaki bilimsel araştırmalarla da ispatlanmıştır.  Ayrıca kırmızı eti sadece demir kaynağı olarak görmemek gerekir. Protein ve çinko başta olmak üzere çok zengin ve değerli bir besindir. İnsanlar gelenekleri, yemek kültürleri içinde ağız tadıyla mutfağımızın zenginliklerini yaşamalıdırlar. Endişe etmeden... Suçluluk duymadan...

ARAŞTIRMALAR DİYOR Kİ: 
Süt ve süt ürünlerinin sebzelerle birlikte yenmesi ile ilgili yapılan bir araştırmada da sütün  çinko emilimini yüzde 70, yoğurdun ise yüzde 78 arttırdığı; demir emiliminin ise değişmediği sonucuna varılmıştır.

Bir başka çalışmada ise, sütteki  kalsiyum  ve  kalsiyum  ilave edilmiş  yiyeceklerin  hayvansal  kaynaklı  demirin (non-hem  demirin) emilimini  nasıl  etkilediği araştırılmış  ve  yapılan bu çalışmada  etkilemediği ortaya konmuştur. 

BILDIRCIN YUMURTASI EFSANESİ: 
“Bıldırcın yumurtası öksürüğe iyi gelir, daha besleyicidir.”

Tıbbi literatüre baktığımızda bıldırcın yumurtasının daha besleyici olduğunu veya alerjik hastalıklara ya da öksürüğe iyi geldiğini araştırmış ve bulmuş bir literatür yok. Tam aksine bıldırcın yumurtasına karşı gelişen alerjik tepkimelerin tanımlandığı literatür var. 

Yukarıdaki içerikler karşılaştırıldığında 100 gr. lık içerik çok fazla benzerlik gösteriyor.  Bıldırcın yumurtasının demir ve kolesterol içeriği fazla.  

Bıldırcın yumurtası 9-10 gr normal yumurta ise 36-40 gr olarak kabul ediliyor. Bebeğin 1 yumurta yerine 4-5 adet bıldırcın yumurtası yemesi gerek. Bu da mümkün değil. Biz normal 1 yumurta yerine 1 bıldırcın yumurtası önerdiğimizde besin alımı oldukça azalıyor.




Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.