Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocukların daha sağlıklı olmaları için...
Çocuklarımızın daima “daha” sağlıklı, “daha” mutlu, “daha” başarılı olmalarını isteriz... İşte daha sağlıklı olmaları için önemliliği ispatlanmış 10 öneri.

1. Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Başlayın çünkü örnek olmak zorundasınız. Sağlıklı olmanın ilk koşulu sağlıklı beslenmek, sağlıklı beslenmenin ilk koşulu da güne kahvaltı yaparak başlamaktır. Bu nedenle hem siz hem de çocuğunuzdan bunu esirgemeyin. Siz sabah kahvaltı masasını sadece çocuğunuz için hazırlıyor ve siz kahvaltı yapmıyorsanız bir süre sonra o da yapmak istemeyecektir. Hem sağlıklı beslenmek hem de obeziteden korunmak için kahvaltı yapmak önemlidir. Yapılan çalışmalar kahvaltı yapmamanın obezite gelişimi için bir risk faktörü olduğunu göstermektedir.

2. Su içmek çok sağlıklı bir alışkanlık ve ihtiyaçtır. Suya artık bir besin öğesi ama unutulan bir besin öğesi olarak bakmaktayız. Vücudumuzda bizi sağlıklı kılacak tüm fizyolojik mekanizmaların düzenli çalışabilmesi için yeterli su tüketilmesi gerekir. Yine örnek olmak önemlidir. Bu nedenle her fırsatta su için, su içirin. Su içmek aynı zamanda çocukları şekerli içeceklerden uzak tutmanın da bir yoludur. Su yerine şekerli içecek tüketmek obezite gelişimi için yine bir risk faktörüdür. 

3. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz yaklaşımlarından biri diğeri de 1 günde tüketilen meyve-sebze miktarının arttırılmasıdır. İlgili kurum ve otoriteler tarafından günde 5-9 değişim (porsiyon olarak düşünülebilir)  meyve ve sebze tüketimi önerilmektedir. Anne babaların genellikle sebze tüketmedikleri ama çocuklarından bunu bekledikleri, araştırmalarla ortaya konmuştur. Bu da örnek olmanın önemini bir defa daha dikkatimize getirmektedir.

4. Ara öğünler çocukluk yaş grubunda çok değişkenlik gözterir. Yaş gupları büyüdükçe bu ara öğünlerde çocukların da tercihleri devreye girer. Bu nedenle de sağlıksız alternatifler söz konusu olmaya başlar. Bu konuda eğitim yine çok önemlidir. Ara öğünlerde tek yönlü kalori kaynaklarının tüketimi desteklenmemeli, ara öğünlerde süt ve süt ürünleri ile sebze-meyve tüketimi desteklenmelidir.

5. Genel olarak günümüzde porsiyon miktarlarının gittikçe arttığı dikkati çekmektedir.  Bu nedenle evde ya da restoranda, nerede olursak olalım porsiyon miktarları ile ilgili bilinçli olmamız, ihtiyacımızdan fazla besin tüketiminin önlenmesi için en doğru yoldur. Özellikle sevdiğimiz besinleri biraz daha yemek istemek, yani ikinci porsyonlar obesite gelişimi için risk faktörüdür. Hem biz bundan kaçınalım hem de çocuklarımıza ihtiyaçlarından fazla yedirmeyelim.

6. İki yaşına kadar süt tüketiminde tam yağlı süt kullanılmasında sakınca yoktur. Hatta ilgili kurumlarca önerilmektedir. Ancak iki yaşından sonra süt ve süt ürünlerininin yağsız veya az yağlı olması gerekir. Sağlıklı beslenmek ve obezite riskini azaltmak için yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tüketelim, tükettirelim.

7. Sağlıklı olmanın iki koşulu vardır. Sağlıklı beslenmek kadar daha aktif daha hareketli olmak da sağlıklı olmamıza katkıda bulunur.  Bu nedenle günlük yaşam düzeni içinde bunu kolaylaştıracak ve mümkün kılacak uygulama ve tedbirler alınmalı, tercihler buna uygun yapılmalıdır. Örneğin; asansör yerine merdiven kullanmak, koşullar uygun ise araba yerine bisiklete binmek veya yürümek, daha çok dans etmek, her fırsatta yürüyerek gitmek örnek olarak sayılabilir.

8. Artık TV seyretmek hem beden hem de ruh sağlığımıza zarar verecek yoğunluk kazandı. Dizi belirliyor, seyrediyoruz. Hatat bir gecede iki dizi bile seyrettiğimiz oluyor. Bayılarak izlediğimiz hatta işimizi-gücümüzü bırakıp izlediğimiz bu diziler neredeyse 3 saat sürüyor. Sadece diziler mi?.. Gündüz kuşaklarında da bizi TV karşısında tutmak için uzun kadın programları yayınlanıyor. Çocuklarımız ise bilgisayar karşısında adeta kilitleniyorlar. Bu nedenle büyüğü-küçüğü ile herkes daha az hareketli. Bir de TV seyrederken veya bilgisayar karşısında elimiz-ağzımız da boş durmuyor. Sürekli bir şeyler atıştırıyoruz. İşte bütün bu nedenlerle artmış obezite riski altındayız. Yapılan bilimsel araştırmalarla TV ve obezite arasındaki olumsuz ilişki çok net olarak ortaya konmuş durumda. O halde daha az TV seyretmek ve bilgisayar karşısında olmak bizim elimizde. Doğru olanı yapalım, çocuklarımıza da doğru olanı benimsetelim.

9. Daha sağlıklı olmanın bir diğer koşulu da bedenimizi ve yaşamı sevmektir. Ancak bedenimizi seversek onun kıymetini bilir, daha sağlıklı olması ve bize daha uzun zaman eşlik edebilmesi için gerekenleri hiç zorlanmadan yaparız. Çocuğumuzun da bedeninini farkında olması, onu korumanın da kendisini görevi olduğunu öğrenmesi gerekir. Yaşam güzel, sağlıklı yaşam en güzeldir...

10. Daha sağlıklı olmanın bir koşulu da ruhumuzu beslemektir. Sağlıklı olmak hem bedenimizle hem de ruhumuzla iyi olmaktır. Bu nedenle daha çok gönüllü olun. Evet, evet... Daha sık gönüllü olun, gönüllü olarak daha çok aktiviteye katılın. Bu sizi hem daha aktif hem de daha mutlu kılacaktır.  Çocuklarımızla birlikte olabileceğimiz gönüllü aktiviteler onu da zenginleştirecek, birlikteliğinizi daha  anlamlı ve derin kılacaktır.  Daha huzurlu,  daha sağlıklı olmak için yaşamaya, yaşatmaya gönüllü olun ve onların da gönüllü olmasını sağlayın.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.