Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
İştah krizi

Biliyorum aşağıdaki önerilerimi uygulamakta zorlanacaksınız ve hatta belki de hiç denemeyeceksiniz ama benden söylemesi… İnanarak uygularsanız her şey daha iyi olacak.

İştah krizi, yeme sorunu yaşamayan ve yaşatmayan sağlıklı çocuklarda da görülebilen normal bir olaydır. Sıklıkla, 1-5 yaşları arasındaki çocuklarda görülür. Çocuğun iştahı gittikçe azalır  ve çocuk gittikçe daha az yemek yemeğe başlar. Yemek dışında aile ile uyumlu ve huzurludur.  Keyifli ve enerjisi yerindedir. Bu durum aslında çocuğun büyüme hızının azalmasına bağlı olarak gelişen normal bir durumdur.  Aynı zamanda çocuk kendi kararlarını verme, tercihlerini yaşama ve bu konuda söz sahibi olma gibi dönemsel gelişim içindedir. Diğer taraftan büyüme devam eder, ancak büyüme hızı azalmıştır. Buna “fizyolojik iştahsızlık (anoreksiya)” adı verilir. Üzerinde durulmazsa bir süre sonra düzelir. Ancak anne baba bu konu üzerinde durur, dönemsel bir eğilim olan bu davranışı eleştirir ve değişik yaptırımlar içine girerlerse çocukta tepkiye neden olurlar. Bazı çocuklarda bir aşamadan sonra anne ile inatlaşma da gelişir.  Sonuçta çocuk olağandan daha da az yemeye başlar. Anne dayanamaz ve kendisi yemek yedirmeye çalışır. Çocuk tepki gösterirse anne-çocuk arasındaki ilişki beslenme ekseninde bozulur. Çocuğun bu uygulamaya rıza gösterdiği durumda da doğru olmayan bir beslenme davranışı sergilenmeye ve yaşanmaya başlar.

• Ne kadar yemek yiyeceği konusunda çocuğunuza sorumluluk verin.
• Ara öğün saatlerinde abur-cubur yemesine izin vermeyin.
• Yemek yeme becerisine sahip olan çocuğu asla siz beslemeyin. (>12-15 ay)
• Eliyle tutup yiyebileceği yiyecekleri sunun. (“finger food“)
• Sütü yarım litreden daha fazla vermeyin.
• Çocuğunuzun tabağına yiyebileceğini düşündüğünüzden daha az koyun. Bırakın doymaz, az gelirse o sizden yemek istesin.
• Yemek saatlerini eğlenceli kılın. Masal anlatın, sohbet edin, şakalaşın... Bunun yaparken yemeğin yine masada yenmesine özen gösterin. Peşinden dolaşmayın. 
• Genel olarak ne masada ne de başka zamanlarda çocuğunuzla yemek ve yiyecekler hakkında konuşmayın. Konunun onda bir hassasiyet oluşturmasına meydan vermeyin. Bıktırmayın.
• Çocuklar erişkinlere göre daha yavaş yemek yerler. Oyalanmak isterler. Çocuğunuza yemek yemesi için makul bir süre tanıyın. Genellikle yarım saat bu amaçla uygun bir zaman dilimidir.  Bu sürenin sonunda kızmadan, azarlamadan yemek masasını kayıtsızca toplayın. Ona olumsuz bir davranış olarak yaşatmayın. Yemek saatlerini çocuğunuza göre uzatmayın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.