Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
İştahsız çocuklarda kemik sağlığı

İştahsızlığın çocuklarda büyüme geriliğinden başka sorunlar yaratabileceğini biliyoruz. İştahsız çocuklarda iştahsızlık ve yeterli, dengeli beslenememe sonucunda bununla ilişkili olarak sık görülen sorunlarından biri de vitamin ve mineral eksiklikleridir.

Yeterli ve dengeli beslenme niçin arzu edilir? Çünkü canlı veya çocuk yeterli ve dengeli besleniyorsa, başta protein ve enerji olmak üzere bütün besin ihtiyaçlarını karşıladığı düşünülür. Çocuk sağlıklı büyür... Sorun yoktur. Ama iştahsız bir çocuğun belirli besin gruplarını hiç yememesi veya çok az tüketmesi nedeniyle bazı vitamin ve mineral eksiklikleri ortaya çıkar. Bu durum özellikle yemek seçen iştahsız çocuklarda daha da önemlidir.

DEMİR EKSİKLİĞİ OKUL BAŞARISINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
En sıklıkla da demir eksikliği söz konusu olur. Demir eksikliği kansızlığa neden olur. Yapılan çalışmalar demir eksikliğinin de çocuğun iştahını da olumsuz etkilendiğini göstermiştir. İştahsızlık nedeniyle gelişen demir eksikliği tedavi edilince iştah da olumlu yönde etkilenir. Demir eksikliği aynı zamanda okul başarısını da olumsuz etkiler. Yapılan bilimsel çalışmalar demir eksikliği olan çocuklarda okul başarısının da olumsuz etkilendiğini göstermiştir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmeli, çocuğun beslenmesi de demirden zengin besinlerle güçlendirilmelidir. En zengin demir kaynakları dana eti başta olmak üzere hayvansal protein kaynaklarıdır. Karaciğer, kuru fasulye, mercimek ve yumurta da demirden zengindir.
İştahsız çocuklarda sıklıkla karşılaştığımız bir başka mineral eksikliği de kalsiyumdur. Kalsiyumdan zengin besinlerle beslenmek ileri yaşlarda osteoporoz gelişme riskini de önlemek için çok önemlidir. Çocukluk çağında kemik kitlesinin yüzde 10 artışı yetişkin yaşlarda osteoporoza bağlı kırık riskini yüzde 50 azaltır. Kalsiyum aynı zamanda okul öncesi yaş grubu çocuğunun beslenmesinde önemle üzerinde durulması gereken diğer bir mineraldir.

OSTEOPOROZ NEDİR? 
Osteoporoz kemik dokusu kalitesinin düşük olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Bu hastalıkta kemik kırılganlığı artar ve hastalık kırıklara yatkınlık ile seyreder. Kemik kitlesi azalır ve kemikte mikroskopik düzeyde yapısal bozulma gelişir. Osteoporozdan korunma yöntemlerinden en önemlisi çocuklukta ve ergenlikte kemiklerin sağlıklı gelişimini sağlamaktır.

KEMİKLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN!
Kemiklerin sağlıklı gelişimi için kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Günlük kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Süt ve süt ürünleri kalsiyumdan en zengin besinlerdir. Ancak günümüzde çocukların meşrubat tüketme eğilimleri çok belirgindir. Yine yapılan çalışmalar meşrubat içmenin kemik sağlığını olumsuz etkilediğini göstermiştir. Meşrubat içen çocuklar süt içmemektedir. Ayrıca meşrubatların içindeki kafein, idrarla kalsiyum atılımını arttırmaktadır.
 
Kemik sağlığı ile sebze ve meyve tüketimi arasında da çok yakından ilişki vardır. Her gün sebze ve meyve yiyenlerin kemik yoğunlukları daha yeterli ve yüksek bulunmuştur. Bu nedenle günde üç porsiyon sebze+meyve tüketilmesi özendirilmelidir.

Durağan hayat biçimi de (çok tv izleme, bilgisayar kullanma) kemik gelişimi ve sağlığını olumuz etkiler. Düzenli spor yapmak kemik yoğunluğunu arttırır. Bu nedenle spor yapmak özendirilmeli ve olanak yaratılmaya çalışılmalıdır.

D Vitamini ise, her yaş grubunda kemik gelişimi ve sağlık açısından vazgeçilmezdir. Çünkü kalsiyumun iskelette depolanmasını sağlar. Doğal kaynağı güneş ışınlarıdır.

Bu nedenle yılda bir defa çocukların kemik yoğunluklarının izlenmeli, diyetleri kalsiyum kaynakları açısından değerlendirilerek yeterli kalsiyum alıp almadıkları denetlenmeli ve gerekli tedbirlerle yeterli kalsiyum alımları sağlanmalıdır.

Üzerinde durulması gereken bir diğer mineral ise çinkodur. Çinko enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi büyüme özellikle de boy uzaması üzerinde etkilidir. Bu nedenle çinko kaynakları ihmal edilmemelidir. En iyi çinko kaynakları ise istiridye, peynir, sığır eti, sütsüz çikolata, kuru fasulye, yumurta, mısır, karides ve brokolidir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.