Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Anne sütünü arttıran içecekler

"Çok yakında doğum yapacağım. Şimdiden ailenin büyükleri loğusa hazırlıklarına başladılar. Dün loğusa şerbeti için özel bir şeker varmış, onu arıyorlardı. Sütün bol olması için şerbet içilirmiş. Allah aşkına bu doğru mudur?"

Emziren annelerin günlük sıvı ihtiyaçlarının arttığı çok iyi bilinen bir bilimsel gerçektir. Bu artan su ihtiyacının karşılanması, annenin vücudunun susuz kalmaması için, emziren annelerin günde en az 2 litre sıvı alması önerilir. Bu amaçla süt, taze meyve suyu ve su içilebilir. Meşrubat ve çay, kahve, artan sıvı ihtiyacının yerine konması için önerilmez. Meşrubatların da önemli bir kısmında kafein bulunur. Bu nedenle çay, kahve gibi günlük tüketimi sınırlı tutulmalıdır.

ŞERBET VE BİRA
Ancak halk arasında süt üretimini arttırmak için emziren annelere sıklıkla tavsiye edilen içecekler arasında şerbet ve bira vardır. Her ikisini de hem sıvı hem de enerji kaynağı olarak düşünmek doğru olur. Ancak, yapılan çalışmalar bebeklerin alkollü sütü sevmediklerini ortaya koymuştur. Bu durumda bebek doğal olarak daha isteksiz emecek, memeyi etkin olmayan şekilde uyaracak ve sonuçta da anne daha az süt üretecektir. Bu nedenle alkollü bira içilmesi hekimlerin önerileri arasında yer almaz.

Geleneklerimizde var olan loğusa şerbeti ise, gerek kalori gerek sıvı kaynağı olduğu için doğru bir uygulama olarak bilimsel olarak temellendirilebilir. Ancak, kullanılan boya ve aroma katkı maddeleri ile günümüzde tercih edilmemektedir. Annede ve bebekte alerjik tepkilere neden olabilir.

ÇAY VE KAHVE
Sıvı alımını artırmak için içilen diğer içecekler de çay ve hazır kahvedir. Çay ve kahvenin içindeki kafein, süt üretimini uyarır. Ancak, bebeği de uyarır ve bebek özellikle bir günde beş çay fincanı çay, kahve alımından sonra huzursuzlaşır, uykuya dalmada zorlanır. Kafein bebek metabolizmasının özelliği nedeniyle erişkine göre daha uzun süre bebekte etkisini sürdürür. Bu nedenle her gün doz aşıldığında etkinin daha belirgin hale gelmesi kaçınılmazdır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.