Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Annenin diyeti ne kadar sonra bebekte gaz yapar?

"Bebeğimiz gazlı bir bebek. Bu nedenle bazı şeyleri yemiyorum. Çünkü onları yediğimde bebek sanki daha çok huzursuzlaşıyor gibi geliyor. Çok da emin olamıyorum. Bir yiyecek yendikten ne kadar sonra anne sütüne geçerek bebekte gaz yapar?"

Anne tarafından tüketilen yiyeceklerin süte geçişleri 20-30 dakika kadar kısa olabileceği gibi bu geçiş 24 saat içinde de gerçekleşebilir. Pek çok anne yediği bir yemekten 1 gün sonra bebeğinin gazlı, huzursuz ve mutsuz olduğunu ifade eder. Ancak, sebep-sonuç ilişkisi kurmak her zaman kolay olmaz.

Eğer anne bir yiyecekten şüphe ediyorsa, 2 hafta süreyle o yiyeceği diyetinde uzaklaştırmalı ve bebekteki belirtileri dikkatlice gözlemelidir. Şikayet nedeni olan yiyeceğin yenmemesiyle, bebekteki belirti aniden ve tamamen ortadan kalkmaz. Bu beklenmemelidir. Çünkü bebeklerde gaz ve gaza bağlı huzursuzluk, ağlama ve karın krampları diğer nedenlerle de çok sık görülür. Belirtilerin sıklığının azalması ve şiddetinin hafiflemesi ilişkinin varlığın kuvvetlendirir.

Annenin veya ailesinden herhangi birinin astım, alerjik bronşit veya alerjik deri hastalığı varsa, hassas olunan besinlerin yenmemesi tercih edilebilir. Benzer şekilde alerjik bebeklerin annelerinin inek sütü, yumurta, balık, fıstık, badem ve ceviz gibi alerjik özellikleri fazla olan besinlerden uzak durması daha doğru olur. Bebeğin bunların içerdiği proteinlere hassas olma olasılığı yüksektir.Hassas bebeklerde, süt ürünleri de sıkıntı yaratabilir. Anne bu durumda diyetten tüm süt ve süt ürünlerini çıkarmalıdır. Ancak anne protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla diğer protein kaynaklarını arttırmalı, kalsiyum içeren vitamin preparatları kullanmalıdır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.