Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Anne sütü ve inek sütü alerjisi

Sevgili anneler bu yazım sizler için… Özellikle de emziriyorsanız… Özellikle de bebeğinizde mukuslu ve/veya kanlı kaka, çok ağlama, huzursuzluk, kusma, kabızlık veya cilt döküntüleri varsa… İşte bu yazı sizler için… Başınıza ne geldiğini anlamanız için…

Bu hafta yazımda sizlerle yazarları Fransız olan bir bilimsel makaleyi paylaşmak istiyorum. Bu bilimsel makale önde gelen pediatri dergilerinin birinde 2012 tarihinde yayımlanmış.

Hep tartışılan bir konudur… Anne sütü alan bebeklerde inek sütü alerjisi olur mu?  Bakın araştırmacılar ne diyorlar?

“İnek sütü proteini alerjisi bebek ve küçük çocukları etkileyen ilk alerjidir. Süt çocukluğu yaş grubunda görülme sıklığı yüzde 7.5 civarındadır. Belirtiler pek çok sistem üzerinden ortaya çıkabilir ve spesifik olmayan belirti ve bulgulardır. İşte bu nedenlerle de tanısının konulması çok zorlaşabilir. Belirti ve bulgular genellikle de geç tip alerjik reaksiyonlar veya belirtiler şeklindedir. Kimi bebek/çocukta mide-bağırsak sistemi etkilenir. Kimi bebek/çocukta da cilt döküntüleri ağırlık kazanır.  

BEBEKTE İNEK SÜTÜ PROTEİNİ ALERJİSİ VARSA…
İnek sütü proteini alerjisi sadece anne sütü alan, annesi tarafından emzirilen bebeklerde de görülebilir. Ve bunun da görülme sıklığı da 200 çocuktan birinde olarak örneklenebilir. Bebek sadece anne sütü almakta olduğu için, inek sütüne karşı hassasiyetin anne sütü aracılığı ile geliştiği düşünülür. Beta-laktoglobulin gibi inek sütü proteinlerinin anne sütünden geçişi tartışmalıdır. Bazı bilim adamları anne sütünde inek proteini bulduklarını ifade eden yayınlar yapmışlardır. Araştırma sonuçlarını tüm dünyayla paylaşmışlardır. Fakat bir kısmı da anne sütü proteinleri ile inek sütü proteinlerinin çapraz reaksiyon verdiklerini kabul ederler. Anlaşılan odur ki, bir kısım protein sindirime direnmekte ve potansiyel olarak alerjik olabilmektedir. Bir kısım bilim adamı da bu alerjen proteinlerin annenin sütüne annenin kanı yoluyla geldiğini iddia etmektedirler. Ancak tüm bu hipotezler hala üzerinde çalışılan konulardır. 

İnek süt alerjisi tanısı, süt çocuklarında klinik bulgularla, prick-test veya patch-test ile konur. İnek sütüne spesifik Ig E düzeyine de bakılabilir. Ancak kesin tanı besin denenme yoluyla olur.  Ancak bebek ise hasta, ilk 6 ayının içinde ve sadece annesini emiyorsa tanı koymak zordur. Kesin tanı koydurabilecek test yoktur.

ANNE DİYETE GİRMELİ!
Annenin diyetinden inek sütü ve ürünlerinin çıkarılması tek tedavidir.  Eğer anne hala emzirmek istiyorsa başka çare yoktur. Genellikle inek sütü altı ay sonra anneye tekrar denenir. 3-4 yaşından önce vakaların yüzde 80’i inek süt içebilir hale gelirler.  Ancak bu olaylar başına gelmesin, bebeğinde inek sütü alerjisi gelişmesin diye, önlem olarak anne gebelikte ve emzirirken süt ürünlerini asla kesmemelidir.  
 
Kaynak: Denis M, Loras-Duclaux I, Lachaux A.  [Cow's milk protein allergy through human milk ] Arch Pediatr. 2012 Jan 4.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.